Pot face politicile bancii centrale mai mult rau decat bine?

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 19:45
2347 citiri
Pot face politicile bancii centrale mai mult rau decat bine?

Folosind rate de dobanda de politica monetara apropiate de zero, un nivel fara precedent, Ben Bernanke, presedintele Fed, a fost de-a lungul timpului constient de faptul ca navigheaza pe mari necunoscute, astfel incat, desi politicile lui au atat costuri, cat si beneficii, nici unele nici celelalte nu pot fi masurate cu precizie, sunt de parere analistii.

De asemenea, Bernanke a insistat ca politica monetara nu este un panaceu, iar Congresul va trebui sa faca partea care ii revine prin stabilirea unei politici fiscale stabile pe termen lung, scrie The Washington Post.

Seful Fed a repetat multe dintre aceste aspecte cu ocazia celei mai recente conferinte, cand a anuntat continuarea politicilor de relaxare fiscala. Banca centrala va cumpara titluri de stat garantate cu ipoteca, in valoare de 85 de miliarde de dolari pe luna pana la sfarsitul acestui an si, ulterior, de 40 de miliarde de dolari pe luna, pana cand piata muncii se va "imbunatati semnificativ", in timp ce va mentine rata de dobanda foarte scazuta pana la mijlocul anului 2015. Achizitiile vor fi realizate prin tiparirea de bani.

Institutia a redus prognoza de crestere economica a SUA pentru acest an la 1,7-2% de la 1,9-2,4%, cat anticipa in iunie, dar a ridicat prognozele pentru urmatorii doi ani, la 2,5-3% comparativ cu 2,2-2,8% in iunie pentru anul viitor, respectiv 3-3,8% de la 3-3,5% pentru 2014.

Rata somajului s-a mentinut peste 8% in ultimele 43 de luni.

Plecand de la punctul de vedere potrivit caruia politicile Fed de pana in prezent au determinat reducerea ratei de dobanda cu un punct procentual, ducand la crearea a aproximativ 2 milioane de locuri de munca, presedintele Fed a argumentat ca, prin o mai mare relaxare va furniza mai mult "sprijin" economic, sub forma unor rate mai scazute la creditele ipotecare si a unui pret mai ridicat al activelor, imbunatatind situatia financiara a populatiei care va fi mai dispusa sa cumpere bunuri si servicii.

Totusi, ratele la creditele ipotecare se afla deja la cel mai scazut nivel istoric, astfel incat este neclar cat de mult mai poate stimula Fed achizitiile de locuinte si refinantarile. Cu cat vor persista mai mult ratele de dobanda zero, cu atat va fi mai evident dezavantajul acestei politici pentru americanii care economisesc.

In ceea ce priveste impactul politicii sale asupra deponentilor, Bernanke a explicat ca "desi ratele scazute de dobanda presupun anumite costuri, americanii vor beneficia in cele din urma de economia sanatoasa pe care o vor promova ratele scazute de dobanda".

Politica monetara are, insa, un impact contradictoriu. Reduce si costurile la care se imprumuta guvernul pe termen scurt, diminuand astfel caracterul de urgenta al politicilor fiscale sau sustinand o falsa incredere in sustenabilitatea lor fiscala.

In concluzie, Bernanke a cumparat timp pentru ca SUA sa isi restructureze situatia financiara, in conditii relativ blande. Depinde de Congres si de presedinte sa foloseasca acest ragaz intelept. In caz contrar, ar putea ajunge in situatia de a gestiona bugetul intr-un context economic mult mai dur decat cel actual.

Quarterly Report - Editia 4

TAROM primește aproape 100 milioane euro, ajutor de stat. Peste jumătate din sumă merge la ștergerea datoriilor
TAROM primește aproape 100 milioane euro, ajutor de stat. Peste jumătate din sumă merge la ștergerea datoriilor
Guvernul a validat în ședința de joi, 23 mai, un ajutor de stat pentru TAROM de aproape 100 milioane de euro, după ce a obținut acordul Comisie Europene. Premierul Marcel Ciolacu a adaugat că...
Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Anumite categorii de bugetari vor beneficia de cresteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, in doua transe, respectiv pentru luna iunie 2024 si septembrie 2024, impactul...
#Federal Reserve crestere economica, #masuri economie SUA, #crestere economica SUA, #locuri de munca SUA , #Ben Bernanke
Comentarii
Poza bogdan4153
bogdan4153
rank 2
Poza VisOnAir
VisOnAir
rank 4
Vizionati un documentar despre economia politica monetara