Ziare.com

Pot face politicile bancii centrale mai mult rau decat bine?

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 19:45

   

Pot face politicile bancii centrale mai mult rau decat bine?
Folosind rate de dobanda de politica monetara apropiate de zero, un nivel fara precedent, Ben Bernanke, presedintele Fed, a fost de-a lungul timpului constient de faptul ca navigheaza pe mari necunoscute, astfel incat, desi politicile lui au atat costuri, cat si beneficii, nici unele nici celelalte nu pot fi masurate cu precizie, sunt de parere analistii.

De asemenea, Bernanke a insistat ca politica monetara nu este un panaceu, iar Congresul va trebui sa faca partea care ii revine prin stabilirea unei politici fiscale stabile pe termen lung, scrie The Washington Post.

Seful Fed a repetat multe dintre aceste aspecte cu ocazia celei mai recente conferinte, cand a anuntat continuarea politicilor de relaxare fiscala. Banca centrala va cumpara titluri de stat garantate cu ipoteca, in valoare de 85 de miliarde de dolari pe luna pana la sfarsitul acestui an si, ulterior, de 40 de miliarde de dolari pe luna, pana cand piata muncii se va "imbunatati semnificativ", in timp ce va mentine rata de dobanda foarte scazuta pana la mijlocul anului 2015. Achizitiile vor fi realizate prin tiparirea de bani.

Institutia a redus prognoza de crestere economica a SUA pentru acest an la 1,7-2% de la 1,9-2,4%, cat anticipa in iunie, dar a ridicat prognozele pentru urmatorii doi ani, la 2,5-3% comparativ cu 2,2-2,8% in iunie pentru anul viitor, respectiv 3-3,8% de la 3-3,5% pentru 2014.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Rata somajului s-a mentinut peste 8% in ultimele 43 de luni.

Plecand de la punctul de vedere potrivit caruia politicile Fed de pana in prezent au determinat reducerea ratei de dobanda cu un punct procentual, ducand la crearea a aproximativ 2 milioane de locuri de munca, presedintele Fed a argumentat ca, prin o mai mare relaxare va furniza mai mult "sprijin" economic, sub forma unor rate mai scazute la creditele ipotecare si a unui pret mai ridicat al activelor, imbunatatind situatia financiara a populatiei care va fi mai dispusa sa cumpere bunuri si servicii.

Totusi, ratele la creditele ipotecare se afla deja la cel mai scazut nivel istoric, astfel incat este neclar cat de mult mai poate stimula Fed achizitiile de locuinte si refinantarile. Cu cat vor persista mai mult ratele de dobanda zero, cu atat va fi mai evident dezavantajul acestei politici pentru americanii care economisesc.

In ceea ce priveste impactul politicii sale asupra deponentilor, Bernanke a explicat ca "desi ratele scazute de dobanda presupun anumite costuri, americanii vor beneficia in cele din urma de economia sanatoasa pe care o vor promova ratele scazute de dobanda".

Politica monetara are, insa, un impact contradictoriu. Reduce si costurile la care se imprumuta guvernul pe termen scurt, diminuand astfel caracterul de urgenta al politicilor fiscale sau sustinand o falsa incredere in sustenabilitatea lor fiscala.

In concluzie, Bernanke a cumparat timp pentru ca SUA sa isi restructureze situatia financiara, in conditii relativ blande. Depinde de Congres si de presedinte sa foloseasca acest ragaz intelept. In caz contrar, ar putea ajunge in situatia de a gestiona bugetul intr-un context economic mult mai dur decat cel actual.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2070 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vizionati un documentar despre economia politica monetara

http://www.youtubevideo.ro/zeitgeist-moving-forward-2011/

 

Pot face politicile bancii centrale mai mult rau decat bine?

Depinde de stapanii guvernatorului bancii centrale respective!

In cazul nostru, Isar-isarescu executa intocmai si la timp ordinele primite de la Clubul de la Roma si de la Bilderberg, fara deosebire de nationalitate!

Vroiam adica sa spun ca ... executa respectivele ordine, durandu-l drept in tuhas de tara in care traieste, ca sa fie treaba mai oabla si mai fara de ascunzishuri inutile!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor