Presa internationala: Economiile emergente, din ce in ce mai importante

Luni, 31 Mai 2010, ora 09:50
1649 citiri
Presa internationala: Economiile emergente, din ce in ce mai importante

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat ca economia mondiala depinde in momentul de fata intr-o masura sporita de pietele emergente pentru a reusi sa mentina o crestere locala puternica si o stabilitate financiara.

"Imbunatatirile din pietele emergente si schimbarea cadrelor legislative, sunt masuri care au efecte dincolo de economiile emergente ca atare", a explicat Bernanke pentru o conferinta organizata de Bank of Korea, informeaza Reuters.

Bernanke nu a facut niciun comentariu insa cu privire la prognozele pentru economia americana sau legat de dobanzile pentru dolar.

Remarcile sale si-au gasit un ecou in cele facute de catre presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a declarat separat ca economiile emergente au constituit o sursa de putere si stailitate pentru pietele globale, in momentul declansarii crizei financiare.

"Un aspect distinctiv al acestei crize a fost faptul ca s-a originat in economiile industrializate. Economiile emergente au fost, de asemenea, puternic afectate, insa ca grup, ca intreg, s-au mentinut drept o sursa de putere pentru economia globala" a declarat Trichet pentru conferinta bancii coreene.

Comentand despre situatia Coreei de Sud, Bernanke a explicat ca actiunile intreprinse de catre guvern si banca centrala inca din timpul crizei asiatice de la finalul anilor '90 au fost de folos in timpul actualei crize care a destabilizat economiile de pe intreg mapamondul in perioada 2007 - 2009.

Coreea de Sud a inregistrat un surplus comercial si a fortat bancile sa se pregateasca pentru viitorul soc, a declarat Bernanke. In plus, miscarea bancii centrale de a se orienta catre stabilitatea preturilor in economia locala mai degraa decat pe stabilizarea ratei de schimb, a ajutat foarte mult tara in timpul fazei critice a crizei.

Ca urmare a masurilor adoptate de Coreea cu o rata fixa a inflatiei, masuri adoptate inca din 1998, Coreea si-a permis ca in timpul crizei sa scada progresiv dobanzile fara sa sperie investitorii.

"In crizele anterioare investitorii straini nu erau inclinati sa acorde factorilor de decizie locali un plus de incredere atunci cand acestia promiteau o inflatie scazuta si politici fiscale sustenabile", a incheiat Bernanke.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Bernanke, #economii emergente, #efecte recesiune globala , #Ben Bernanke