Fostul sef Fed: Vom mai avea crize economice, este natura umana

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 01:07
1969 citiri
Fostul sef Fed: Vom mai avea crize economice, este natura umana
Foto: Daylife

Lumea va suferi inca o criza financiara, este de parere fostul director al Federal Reserve, banca centrala americana, Alan Greenspan.

"Va mai avea loc o criza, insa va fi diferita de cea prezenta", a spus Greenspan, in cadrul emisiunii "Two's The Love of Money", a BBC.

El a adaugat ca a prezis prabusirea din 2008, ca urmare a lungii perioade de prosperitate pe care am cunoscut-o inainte.

Redresarea economica va dura mult timp si va fi un proces dificil, a spus fostul sef al Federal Reserve.

"Crizele financiare sunt intotdeauna diferite unele de altele, dar toate au o sursa fundamentala: capacitatea fiintei umane de a presupune, in timpul unor perioade lungi de prosperitate, ca acestea vor continua la nesfarsit si de a continua speculatiile excesive, ducand la consecintele care au marcat istoria umanitatii, de la inceputul secolului 19", a spus Greenspan.

Vorbind despre colapsul in care au intrat Statele Unite dupa falimentul bancii Lehman Brothers, ceea ce a determinat aparitia crizei financiare si a recesiunii globale, Greenspan a descris comportamentul drept "natura umana".

Desi admite ca principala problema a crizei actuale a fost acordarea creditelor ipotecare persoanelor care aveau deja prea multe datorii, a adaugat ca orice ar fi putut fi factorul declansator.

"Daca nu ar fi fost aceasta problema sau activele toxice, altceva ar fi aparut, mai devreme sau mai tarziu", a spus fostul director Fed.

Bancherii ar fi trebuit sa preconizeze criza

Cand era la conducerea bancii centrale a Statelor Unite, Alan Greenspan era considerat omul care poate aduce schimbari majore in pietele financiare, dar, de asemenea, a fost si persoana care a criticat institutiile financiare, pentru ca nu si-au dat seama ca va urma o criza, dupa cum le avertizase chiar el.

"Bancherii stiau ca subapreciaza riscul si ca, la un moment dat, va urma o corectie a pietei. Ma tem ca majoritatea au crezut ca vor fi in stare sa-si dea seama care avea sa fie momentul declansator si sa rezolve problema din mers", a spus Greenspan.

Spre deosebire de criza actuala, in care Statele Unite au fost afectate mai grav, fostul sef Fed crede ca Marea Britanie, cu economia sa orientata spre pietele globale, va avea mai mult de suferit in urmatoarea criza.

Prevenirea recesiunilor

Pentru ca astfel de situatii sa nu mai apara, finantistii si guvernele ar trebui sa reduca fraudele si sa majoreze cerintele de capital pentru institutiile financiare.

Astfel, bancile ar fi fortate sa aiba destule rezerve pentru a-si acoperi operatiunile curente si retragerile de numerar.

Cu toate acestea, Greenspan este de parere ca statele trebuie sa evite protectionismul, avand in vedere ca reglementarile stricte ar pune in pericol comertul global, dezvoltat de curand.

"Problema este ca nu poti avea un comert global cu adevarat liber, daca ai o piata interna foarte reglementata si restrictiva", spune Greenspan.

In ciuda avertizarilor, fostul sef al Federal Reserve crede ca o asemenea criza financiara are loc o data la un secol si ca nu se astepta sa fie martorul acestei recesiuni.

La randul sau, Greenspan a fost invinuit, de unii analisti, de faptul ca nu a facut mai mult pentru a preveni criza, insa a negat orice responsabilitate pentru problemele economiei globale.

"E natura umana. Vom mai avea astfel de crize, daca natura umana nu se schimba, si nici una nu va avea nimic in comun cu cea de acum, cu exceptia naturii umane", a spus Greenspan.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Alan Greenspan, #Federal Reserve, #criza economica mondiala , #criza