Dolarul va continua sa se deprecieze si in 2010

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 12:45
3116 citiri
Dolarul va continua sa se deprecieze si in 2010
Foto: Daylife

Dolarul va continua sa se deprecieze, chiar daca Federal Reserve (banca centrala americana) va incepe sa majoreze rata dobanzii de politica monetara, potrivit estimarilor mai multor institutii financiare.

Standard Chartered, Aletti Gestielle SGR, HSBC Holdings si Scotia Capital spun ca dolarul va scadea cu 7,1 procente, in raport cu euro, din cauza pachetului de stimuli financiari, in valoare de 12 trilioane de dolari, si a vanzarilor de titluri de stat, in valoare de 4 trilioane de dolari, intre 2009 si 2010.

"Istoria ne invata ca dolarul nu va incepe sa creasca intr-un ritm sustinut decat la 12 luni dupa ce Fed va majora ratele dobanzii de politica monetara", a declarat Callum Henderson, de la Standard Chartered.

Potrivit estimarilor Bloomberg, dolarul se va deprecia cu 5,4 procente in raport cu euro, anul viitor, ajungand la 1,58 de dolari/unitate, de la 1,4944 dolari/euro, valoarea inregistrata pe 23 noiembrie.

"Va dura un timp pentru ca surplusul de dolari de pe piata sa dispara. Dolarul va ramane slab pana cand Fed va ridica rata dobanzii de politica monetara peste nivelul concurentilor sai", a adaugat Henderson.

Statele Unite va fi una dintre cele cinci state membre ale G10 care vor astepta pana la mijlocul anului viitor pentru a majora rata de politica monetara. Astfel, Federal Reserve, Banca Centrala Europeana, Bank of England si Swiss National Bank vor ridica rata in al treilea trimestru din 2010, in timp ce Bank of Japan va ramane la 0,10 procente, cel putin pana in martie 2011.

Potrivit Scotia Capital, dolarul se va deprecia pana la valoarea de 1,60 de unitati/euro, iar conditiile de creditare vor face dolarul si mai putin atractiv.

Dolarul va avea nevoie de mult timp pentru redresare

De altfel, ultima data cand Fed a ingreunat conditiile de creditare, prin majorarea ratei de politica monetara, in iulie 2004, indicele pentru dolar a scazut cu 10 procente, nereusind sa-si revina decat in noiembrie 2005. De asemenea, moneda americana a avut nevoie de noua luni pentru a-si reveni dupa majorarea ratei din 1999, iar, dupa ce Fed a crescut rata in 1994, a fost nevoie de trei ani pentru a reveni la cotele anterioare.

Recent, dolarul a atins cel mai scazut nivel din ultimele 15 luni, in raport cu celelalte monede majore, dand un motiv oponentilor presedintelui american, Barack Obama, sa sustina ca politica fiscala actuala face rau economiei Statelor Unite.

Intr-un rar comentariu asupra valorii dolarului, Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve, a declarat ca monitorizeaza cu atentia pietele de schimb valutar, pentru a determina implicatiile scaderii dolarului.

Comentariile sale, aprobate si de seful Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, au condus la o usoara apreciere a dolarului, saptamana trecuta. Insa analistii avertizeaza ca, fara o schimbare a politicii fiscale, impactul "vorbelor" nu va fi de lunga durata.

David Gilmore, partener la FX Analytics, citat de Reuters, crede ca nu este "nimic credibil" in spusele lui Bernanke, avand in vedere ca Fed s-a angajat sa mentina scazuta rata dobanzii de politica monetara pentru o perioada lunga de timp.

De altfel, analistii cred ca dolarul are, inca, unde sa scada, avand in vedere ca, in ciuda pierderilor de pana acum, este, totusi, cu 7,5 procente peste nivelul minimum istoric, de 1,6040 unitati/euro, inregistrat in iulie 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#scadere dolar, #depreciere dolar raport euro, #Federal Reserve dolar , #dolar