Pretul aurului a urcat aproape de valori record

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 14:46
1729 citiri
Pretul aurului a urcat aproape de valori record

Aurul s-a scumpit, luni, si s-a tranzactionat aproape de cotatii record inainte de sedinta de politica monetara a Federal Reserve, in contextul in care deprecierea dolarului si problemele de productie din Africa de Sud sustin majorarea pretului metalelor pretioase, relateaza Reuters.

Jucatorii de pe pietele internationale mizeaza ca Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, va micsora din nou dobanda sa de politica monetara dupa sedinta de doua zile care se va termina miercuri, dupa miscarea neasteptata de saptamana trecuta, cand Fed a coborat dobanda sa de referinta cu 0,75%.

"Tendinta aurului este de a se scumpi in continuare, deoarece dolarul a avut un curs destul de slab in ultima vreme, iar dobanda cheie mai mica a Federal Reserve este in general un argument care sustine miscarea metalului galben", potrivit analistului Michael Widmer, de la banca de investitii Lehman Brothers.

"In primul trimestru al acestui an, ne asteptam ca aurul sa aiba o cotatie relativ bine sustinuta", a mai aratat Widmer.

Cotatia spot a aurului a urcat pana la 921,50 dolari/uncie si s-a tranzactionat la 918,15/918,85 dolari/uncie, comparativ cu nivelul de 913/914 dolari/uncie de la inchiderea sedintei de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute de pe piata new-yorkeza.

Aurul s-a scumpit la sfarsitul saptamanii trecute la bursa de la New York pana la un nivel record de 923,40 dolari/uncie.

Investitorii in lingouri asteapta si publicarea unor statistici de saptamana aceasta pentru a evalua starea economiei americane, printre care cele pentru vanzarile de locuinte, care vor fi publicate luni si datele de la sfarsitul saptamanii, pentru piata muncii.

"Miscarea aurului pare sa castige din majorarea cererii, in contextul in care investitorii vor sa isi diversifice portofoliile, luand in considerare si active cu caracter de factor de protectie impotriva riscurilor", a comentat James Moore, analist la TheBullionDesk.com.

"Cotatia aurului pare sa atace in prezent zona de 940 dolari/uncie", a estimat Moore.

Analistii au mai spus, insa, ca problemele de productie din Africa de Sud, de unde provine aproape 10% din productia totala de aur de pe pietele internationale si 80% din productia de platina ar putea sustine mai degraba cursul metalului alb decat al celui galben.

Companiile miniere sud-africane spera sa reia productia la sfarsitul acestei saptamani, dupa ce vor fi facut reparatiile si verificarile necesare in subteran la minele din tara care au fost afectate de o criza de energie electrica.

Cel mai mare producator de platina, Anglo Platinum, si companiile miniere de aur, Anglogold Ashanti, Gold Fields si Harmony si-au suspendat operatiunile dupa ce reprezentantii companiei nationale de electricitate au anuntat firmele ca nu le garanteaza furnizarea de electricitate pentru operatiunile lor.

"Stirile din Africa de Sud au contribuit la scumpirea aurului, dar in conditiile in care pe pietele internationale exista rezerve mari de aur la suprafata, lumea nu are nevoie de productia de aur din Africa de Sud, dar are nevoie de cea de platina", a mai spus un analist de la banca elvetiana UBS.

Platina, metal folosit mai ales pentru productia de bijuterii si pentru curatarea unor reziduuri ale vehiculelor, s-a scumpit pana la un nivel record de 1.687 dolari/uncie, iar apoi a coborat pana la 1.662/1.667 dolari/uncie, comparativ cu nivelul de 1.671,50/1.676,50 dolari/uncie atins pe piata new-yorkeza.

Pretul platinei a urcat la sfarsitul saptamanii trecute pana la un nivel maxim istoric, de 1.697 dolari/uncie.

"Exista posibilitatea ca situatia de urgenta din Africa de Sud sa fie solutionata in scurt timp, dar problema generala de a nu avea suficienta energie electrica este un obstacol real care nu poate fi rezolvat rapid", a mai estimat Widmer.

"Piata platinei nu a fost foarte bine aprovizionata in ultimii zece ani, asa ca inca un an de crize ar putea sa fie un argument decisiv pentru cursul platinei", a mai estimat Widmer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#aur, #pret, #record , #dolar