Ce pot face Fed si BCE pentru a asigura cresterea economica

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 12:34
1475 citiri
Ce pot face Fed si BCE pentru a asigura cresterea economica
Foto: Arhiva

Cele mai importante doua banci centrale din lume, Federal Reserve (foto), din Statele Unite, si Banca Centrala Europeana, au intrat pe un teritoriu necunoscut, de la inceputul crizei financiare, luand masuri de urgenta, netestate, in incercarea de a redresa situatia.

In prezent, economia mondiala arata primele semne de stabilizare, iar bancile centrale trebuie sa caute metode de a renunta la masurile luate pana acum, extrem de severe, si, in acelasi timp, de a stimula cresterea.

Analistii de la Financial Timesau gasit patru scenarii posibile, pentru urmatoarea perioada, din punctul de vedere al evolutiei economiei si a masurilor pe care le-ar putea lua cele doua banci centrale.

Inflatia si ratele de dobanda scazute

In zona euro, ar putea urma o perioada de stabilitate, urmata de crestere, incepand cu a doua jumatate a anului viitor. In Statele Unite, s-ar putea inregistra o usoara crestere din a doua jumatate a lui 2009, insa adevarata redresare ar urma sa aiba loc undeva in 2010.

In acest caz, Federal Reserve (Fed) ar putea astepta mai mult inainte sa creasca rata dobanzii de politica monetara. Inainte de aceasta miscare, Fed ar trebui sa renunte la programele de sprijin.

Urmatorul pas ar fi o refinantare a activelor pe termen lung, prin rascumpararea rezervelor. Banca centrala americana ar putea reduce ratele inainte de a reduce rezervele la nivelul normal.

Astfel, daca inflatia nu creste, Fed ar putea sa nu majoreze dobanda de politica monetara pana la sfarsitul anului 2010.

Pentru Banca Centrala Europeana (BCE) raspunsul ar putea fi sa nu faca nimic. Este foarte posibil sa mentina dobanda de politica monetara la 1%, cel mai mic nivel inregistrat vreodata, pentru o perioada de timp foarte indelungata.

Redresarea vine mai repede decat s-a estimat

Acest scenariu este un vis pentru autoritati, iar bancile centrale cred ca ar putea fi si posibil: daca prabusirea, dupa falimentul Lehman Brothers, in septembrie 2008, a fost atat de severa, de ce nu ar fi si redresarea la fel de impresionanta?

Totusi, economistii cred ca este putin probabil sa se intample asa ceva. In Europa, economia este trasa in jos de slabiciunea bancilor, fapt ce va restrictiona accesul la creditare si va creste rata somajului.

Desi este cunoscut faptul ca mentinerea dobanzii de politica monetara la un nivel scazut, de catre Fed, dupa criza din anii 1990, a contribuit la izbucnirea crizei actuale, vor indrazni cele doua institutii sa ridice aceasta dobanda, dupa un soc economic atat de puternic?

Deflatie, continurea recesiunii

Nimeni nu poate spune cu certitudine ca perioada cea mai proasta a trecut deja. Recaparea increderii consumatorilor ar putea fi de scurta durata, productia ar putea cobori din nou, iar preturile ar scadea, daunand si mai mult economiei.

Acest lucru este posibil sa se intample mai ales in zona euro si mai putin in Statele Unite, potrivit analistilor, pentru ca, in al doilea caz, a existat o politica fiscala mai agresiva si un program de stimuli financiari mult mai mare.

Daca pietele s-ar prabusi din nou, ar fi nevoie de o interventie continua a bancilor centrale pentru a stimula creditarea.

BCE ar putea reduce dobanda la zero si ar putea sa o mentina la acest nivel mult timp. De asemenea, ar putea cumpara datoriile companiilor din cele 16 tari din zona euro.

Stagflatia

In acest caz, pericolul ar fi ca activitatea economica sa fie in stagnare, insa cresterea pretului la petrol si alte marfuri ar putea rezulta intr-o majorare a inflatiei.

In locul inflatiei zero, preturile ar putea creste peste rata anuala estimata. BCE ar putea lua hotararea ca este doar un lucru temporar si sa nu faca nimic. Insa, trebuie luat in considerare si faptul ca, in 2008, cand preturile petrolului au crescut brusc, inflatia in zona euro a ajuns la 4%, iar, drept raspuns BCE a ridicat rata dobanzii la 4,25%, cea mai mare din ultimii sapte ani.

Fed ar putea sa ignore impactul preturilor la petrol si sa se concentreze pe rata inflatiei, care reflecta evolutia tuturor preturilor. Insa unii oficiali ai bancii centrale americane se tem ca masurile radicale luate pentru a combate criza ar fi putut duce la scaderea increderii consumatorilor in abilitatea sa de a mentine inflatia la un nivel stabil, scazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#Banca Centrala Europeana, #Federal Reserve SUA, #masuri banci centrale, #redresare economica , #stiri Federal Reserve
Comentarii
C
cetatean_revoltat_apolitic
rank 1