Federal Reserve a imprumutat 1,2 trilioane de dolari bancilor, in timpul recesiunii

Luni, 22 August 2011, ora 17:57
1402 citiri
Federal Reserve a imprumutat 1,2 trilioane de dolari bancilor, in timpul recesiunii
Foto: Arhiva

Federal Reserve a acordat imprumuturi secrete in valoare de 1,2 trilioane de dolari, din banii publici, marilor corporatii de pe Wall Street, in tipul recesiunii, in efortul de a mentine economia pe linie de plutire.

Suma este echivalenta cu cea datorata in prezent de proprietarii de locuinte care nu si-au mai putut plati ipotecile, relateaza Bloomberg.

Cel mai mare imprumut a fost acordat grupului financiar Morgan Stanley, de 107,3 miliarde de dolari, in timp ce Citigroup a primit 99,5 miliarde de dolari. De asemenea, Bank of America a imprumutat 91,4 miliarde de dolari.

"Sunt niste cifre impresionante. Vorbim de aristocratia finantelor americane, care s-ar fi prabusit fara banii federali", a declarat Robert Litan, fost oficial in Departamentul de Justitie, care a instrumentat cazul crizei datoriilor si economiilor din anii 1990.

Insa nu doar corporatiile americane au luat bani. Aproximativ jumate din cei 30 de debitori au fost firme europene. Royal Bank of Scotland a luat 84,5 miliarde de dolari, UBS, din Elvetia, a primit 77,2 miliarde de dolari, iar Hypo Real Estate Holding, din Germania, a imprumutat 28,7 miliarde de dolari, adica aproximativ 21 de milioane de dolari pentru fiecare din cei 1.366 de angajati ai sai.

Printre cei care s-au imprumutat de la Fed s-au numarat si Dexia, cea mai mare banca belgiana dupa active, si Societe Generale, din Paris.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Federal Reserve imprumuturi banci, #Morgan Stanley, #Citigroup imprumuturi , #stiri Federal Reserve