Greenspan: Economia SUA este in pragul unei recesiuni

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 09:02
1305 citiri
Greenspan: Economia SUA este in pragul unei recesiuni

Fostul presedinte al Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, Alan Greenspan, a declarat ca economia americana este "in pragul" unei recesiuni economice, scrie Reuters.

Greenspan a declarat ca economia va continua sa se erodeze pana cand va fi constatata o stabilizare a preturilor imobiliare in Statele Unite ale Americii, conform Reuters.

"Mai avem mult pana" pana cand preturile la case vor atinge un nivel minim, a declarat Greenspan in fata responsabililor prezenti la conferinta CERA.

Preturile ridicate la petrol afecteaza economia, dar faptul ca nu au produs daune foarte mari arata taria acestei economii, a precizat Greenspan.

Acesta a precizat ca este chiar "remarcabil" faptul ca economia americana poate "suporta destul de bine" un nivel atat de ridicat al preturilor la petrol, care evolueaza in apropiere de pragul record de 100,09 dolari pe baril.

Greenspan a reiterat cele spuse in ianuarie, cand estimase ca sansele ca economia americana sa intre in recesiune sunt de "50% sau peste".

Momentan, conform spuselor acestuia, "economia americana aproape ca stagneaza".

"Stagflatia este un termen mult prea dur pentru a descrie fenomenul cu care suntem foarte aproape sa ne confruntam", a declarat Greenspan.

Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime) ar fi prabusit deja economia americana in recesiune daca companiile americane nu ar fi fost intarite de politica monetara a ultimilor ani, caracterizata printr-o dobanda de politica monetara redusa.

"Daca aceste companii nu ar fi fost intr-o forma foarte buna, nu am nicio indoiala ca acum nu am mai fi vorbit de posibilitatea unei recesiuni, ci de amploarea si durata acesteia", a declarat responsabilul american.

Bancile si-au restrans operatiunile de creditare si le vor monitoriza in continuare cu asprime pana la stabilizarea preturilor locuintelor sustinute prin credite ipotecare cu grad ridicat de risc, a declarat Greenspan.

Fostul presedinte al Fed a facut aceste comentarii drept raspuns la o intrebare a presedintelui CERA, Daniel Yergin. Greenspan a mai adaugat ca ar dori o sporirea a folosirii automobilelor electrice.

"Trebuie sa utilizam energie nucleara", a precizat Greenspan, estimand ca SUA ar trebui sa isi sporeasca nivelul de generare de energie electrica prin construirea de noi centrale nucleare.

Oficialul american a adaugat insa ca mai este nevoie de discutii inainte de aplicarea unor "limite maxime" a emisiilor de carbon in SUA. O astfel de limita va duce in mod clar la reducerea activitatii economice si la majorarea somajului, in cazul aplicarii inainte ca astfel de practici sa devina comune si utilizate pe plan larg.

Stagflatia este o perioada in care cresterea economica stagneaza insa preturile cresc iar recesiunea devine o realitate atunci cand se inregistreaza un declin economic pentru doua trimestre la rand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#Greenspan, #recesiune, #SUA , #stiri Federal Reserve