Cum vede Ucraina cererea lui Putin pentru crearea unei zone-tampon: Dovadă că războiul va escalada

Luni, 18 Martie 2024, ora 18:01
4658 citiri
Cum vede Ucraina cererea lui Putin pentru crearea unei zone-tampon: Dovadă că războiul va escalada
Vladimir Putin FOTO / Hepta

Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat luni, 18 martie, că ideea liderului rus, Vladimir Putin, de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este un indiciu clar că Moscova plănuieşte să escaladeze războiul din Ucraina vecină, relatează Reuters.

Putin a menţionat posibilitatea creării unei zone-tampon în timpul discursului rostit după ce a câştigat duminică un nou mandat prezidenţial. O astfel de zonă tampon ar fi singura modalitate de a proteja Rusia de atacurile ucrainene, a argumentat Putin.

"Aceasta este o declaraţie manifestă, directă, că războiul nu va face decât să se intensifice", a declarat pentru Reuters consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Reprezentantul Administrației Prezidențiale Ucrainene spune că în continuare discursul de la Kremlin neagă suveranitatea altor țări.

"Toate acestea sunt dovezi directe că Federaţia Rusă nu este pregătită să trăiască în relaţii sociale şi politice moderne, ţinând cont de drepturile suverane absolute ale altor ţări", a mai spus consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Putin a făcut comentariul după ce a câştigat un al cincilea mandat la Kremelin, cu un scor record, în cadrul unor alegeri care au durat trei zile, criticate de Occident ca fiind o farsă.

Liderul de la Kremlin nu a oferit detalii despre planul său, dar a spus că zona tampon ar trebui să fie suficient de mare pentru a opri ceea ce el a spus că sunt arme fabricate în străinătate care lovesc teritoriul rusesc.

Ucraina a declarat anterior că foloseşte doar propriile arme pentru a lovi teritoriul rusesc. Unii dintre aliaţii săi cheie, precum SUA, au furnizat arme cu condiţia ca acestea să nu fie folosite în interiorul Rusiei.

Amintim că săptămâna trecută, Kievul şi-a intensificat atacurile cu drone cu rază lungă de acţiune asupra rafinăriilor de petrol din Rusia, iar grupuri paramilitare au organizat, de asemenea, atacuri transfrontaliere din Ucraina în vestul Rusiei.

Quarterly Report - Editia 4

Ucraina răspunde cu noi atacuri. Rușii anunță mai mulți morți și răniți
Ucraina răspunde cu noi atacuri. Rușii anunță mai mulți morți și răniți
Două persoane au fost ucise, iar patru, rănite într-un atac cu dronă şi tiruri ucrainene în regiunea rusă Belgorod şi la Lîsîceansk, un oraş situat în estul Ucrianei, ocupat de forţe...
Șase copii ucraineni deportați în Rusia s-au întors la rudele lor, în urma unei medieri cu Qatarul
Șase copii ucraineni deportați în Rusia s-au întors la rudele lor, în urma unei medieri cu Qatarul
Rusia a predat miercuri, 22 mai, șase copii ucraineni unor rude ale lor, în urma unei medieri a Qatarului, a informat agenția de presă TASS, conform AFP. De asemenea, agenția de presă mai...
#Federatia Rusa, #razboi Rusia Ucraina, #atacuri Ucraina , #stiri Vladimir Putin