Semnal de alarmă la femeile însărcinate obeze: Nou născuți cu risc crescut al unor boli grave

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 00:12
2734 citiri
Semnal de alarmă la femeile însărcinate obeze: Nou născuți cu risc crescut al unor boli grave
Femeile gravide obeze pot naște copii cu probleme cardiace FOTO: CDC

Un nou studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitățile Colorado din Statele Unite, care a fost publicat pe 15 mai 2022, în Journal of Physiology, arată că obezitatea femeilor din timpul sarcinii crește riscul de boli cardiovasculare al noilor născuți.

Aceasta este prima cercetare care susține că inima este ”programată” de nutrienții pe care îi primește în viața fetală, potrivit The Print.

Modificările din expresia genelor schimbă modul în care inima metabolizează carbohidrații și grăsimile. Ele înlocuiesc preferințele inimii pentru nutrienți și le îndreaptă spre grăsimi și mai departe spre zahăr.

Drept urmare, inimile fetușilor femeilor mai obeze erau mai mari, cântăreau mai mult, aveau pereții mai groși și prezentau semne de inflamație. Acest lucru afectează contracția inimii și pomparea sângelui în întregul organism.

Avertisment din partea experților: De ce orele meselor de seară pot crește riscul de accident cerebral

Cercetătorii de la Universitatea Colorado din Statele Unite au folosit un model de șoarece care reproduce fiziologia maternă umană și transportul de nutrienți la femeile obeze.

Experții au analizat genele, proteinele și mitocondriile urmașilor. Modificările în metabolismul cardiac al descendenților au depins puternic de sex. Expresia a 841 de gene a fost modificată în inimile fetușilor de sex feminin și 764 de gene au fost schimbate la cei de sex masculin.

Interesant este că, deși atât descendenții de sex masculin, cât și cei de sex feminin din mame cu obezitate au avut funcția cardiacă afectată, au existat diferențe în progresia între sexe.

Câte ore de somn sunt ideale: Vești foarte proaste pentru cei care dorm prea mult sau prea puțin

Bărbații au fost afectați de la început, în timp ce funcția cardiacă a femeilor s-a înrăutățit progresiv odată cu vârsta.

”Cercetarea noastră indică un mecanism care leagă obezitatea maternă cu bolile cardiometabolice ale generației următoare. Acest lucru este important deoarece obezitatea crește rapid la populația umană și afectează aproape o treime dintre femeile aflate la vârsta fertilă”, a spus dr. Owen Vaughan de la Universitatea Colorado și autorul principal al studiului.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#femei gravide, #obezitate complicatii, #nou nascuti, #mame, #femei obeze, #copii boli grave, #boli cardiace prevenire , #stiri sanatate