România are cele mai puține femei în guvern din toată Uniunea Europeană. Clasamentul rușinii

Luni, 06 Iunie 2022, ora 06:38
3394 citiri
România are cele mai puține femei în guvern din toată Uniunea Europeană. Clasamentul rușinii
În guvernul codus de Nicolae Ciucă se regăsește o singură ministră femeie FOTO Guvernul României

Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă are în componența sa o singură femeie în poziție de ministru - Gabriela Firea, marcând singurul executiv din întreaga Uniunea Europeană, alături de Ungaria, unde femeile au o reprezentativitate infimă.

Conform unei analize realizate de Ziare.com, țara noastră și Ungaria sunt singurele state din UE care au în componența guvernelor sale doar câte o femeie. La polul opus se regăsește Spania, care are un guvern a cărui conducere este formată din 23 de persoane și în care se regăsesc 14 femei. În medie, guvernele din UE sunt formate din 19 persoane iar în componența lor există cel puțin 6 femei.

Bulgaria, care are cu un singur minister mai puțin decât România, are în componența executivului 5 femei, în domenii importante precum justiție, sănătate, economie sau afaceri externe. Aceleași date mai arată că dintre cele 27 de state membre, 6 au premier o femeie.

Conform unui studiu european realizat în 2021, România se află la coada clasamentului în ce privește egalitatea de gen în Uniunea Europeană, situându-se pe locul 25, în fața Ungariei și Greciei. Pe primele poziții se regăsesc Suedia și Danemarca.

Datele complete ale analizei Ziare.com:

Parlamentul încearcă să se redreseze

Într-o încercare de a promova egalitatea de gen, Senatul a adoptat pe 23 mai un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei.

Proiectul de lege a fost inițiat de 61 de parlamentari de la toate partidele în afară de AUR, printre care Alina Gorghiu (PNL), Gabriela Crețu (PSD), Anca Dragu (USR) sau Elisabeta Kovács (UDMR). În expunerea de motive se arată că țara noastră se afla la coada clasamentului în ce privește puterea politică a femeilor, la foarte mică distanță de Republica Democratică Congo, aflându-se pe locul 129 din 155.

Fost profesoară universitară și specialistă în teoriile politice feministe Mihaela Miroiu a explicat pentru Ziare.com că România este „de-a dreptul primitivă” în ce privește egalitatea de gen și că este bine că există măcar această inițiativă deși „în mod normal trebuia să fie o lege a parității”.

Miroiu dă ca exemplu și Republica Moldova, care a introdus o lege pentru cotele de gen încă din 2016. „S-a cunoscut sau nu efectele? Avem o președintă excelentă femeie, și o prim-ministră femeie. Deci iată un răspuns foarte concret, lângă noi, care nu este nici Suedia nici Canada, nici Franța nici Finlanda, e lângă noi. Iată că are efecte foarte bune. În loc să pui pe listă acolo 3 pile să le ai pe aproape sau sunt din familie, ești obligat să găsești femei capabile, votabile care au demonstrat că știu să facă ceva și să le pui să reprezinte”, menționează specialista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femei guvern ciuca, #femei in politica, #reprezentare femei guvern, #guverne ue, #egalitate de gen , #guvern