De ce e total greșit să nu mergi la stomatolog când ești însărcinată. Problemele care pot să apară în timpul sarcinii

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 23:42
1820 citiri
De ce e total greșit să nu mergi la stomatolog când ești însărcinată. Problemele care pot să apară în timpul sarcinii
Cabinetul stomatologic nu trebuie evitat de-a lungul celor 9 luni de sarcină FOTO: Unsplash.com

Cabinetul stomatologic nu trebuie nicidecum evitat de-a lungul celor 9 luni de sarcină, așa cum ar crede foarte multe viitoare mame.

Așadar, acestea ar trebui să se programeze periodic la cabinetul stomatologic, atât înainte de a rămâne însărcinate (atunci când se planifică o sarcină), cât și după ce testul de sarcină a ieșit pozitiv.

Cariile dentare, frecvență mai mare în sarcină

Există o serie de afecțiuni dentare ce pot apărea sau se pot agrava în sarcină, de aceea este foarte important să fii foarte atentă la ceea ce se întâmpla cu organismul tău și să recunoști semnele.

Cariile dentare apar cu o frecvență mai mare din cauza creșterii acidității mediului oral printr-un consum mai mare de alimente pe baza de zahăr. Episoadele recurente de vomă contribuie și ele la acest proces. Demineralizarea smalțului crește expunerea și riscul de apariție a cariilor.

Soluția este reducerea consumului de carbohidrați, periajul dentar de două ori pe zi cu o pastă de dinți fluorurată. Ceea ce trebuie să știi este că tratamentele de fluorizare dentară sunt permise pe parcursul sarcinii.

Gingivita, cea mai frecventă afecțiune stomatologică în sarcină

Gingivita este cea mai frecventă afecțiune stomatologică în sarcină, aproximativ 60-70% dintre femeile însărcinate se confruntă cu ea. Gingivita reprezintă inflamația gingiei ce poate cauza durere și sângerare spontană sau la periajul dentar.

Nivelele crescute de estrogen și progesteron din sarcina cauzează un răspuns crescut al plăcii bacteriene bucale. Acumularea bacteriană poate duce la pierdere osoasă în jurul dintelui favorizând apariția cariilor sau chiar pierderea dinților.

Tumorile gingivale, frecvente în al doilea trimestru de sarcină

Creșterea unor formațiuni tumorale gingivale este mai frecventă în special în al doilea trimestru de sarcină. Nu trebuie să vă speriați, nu este vorba despre cancer, dar un consult stomatologic ar trebui efectuat. Cel mai probabil, acestea sunt cauzate de excesul plăcii bacteriene.

Gravidele pot beneficia de anestezie la stomatolog

Dacă ești însărcinată și este necesar să efectuezi o extracție dentară, obturație de canal sau alte proceduri dureroase, nu e cazul să fii îngrijorată despre siguranța anestezicelor. Anestezia locală este permisă în sarcina.

Gravidele pot efectua radiografie dentară

Efectuarea unei radiografii dentare în sarcină este sigură. Deși iradierea produsă de o radiografie dentară este extrem de mică, vei purta un echipament de protecție în zona abdomenului și a tiroidei în timpul examinării.

Cheia auto nu mai funcționează? Cum poți descuia mașina folosind o funcție ascunsă
Cheia auto nu mai funcționează? Cum poți descuia mașina folosind o funcție ascunsă
Telecomenzile auto fără cheie oferă comoditate, permițând deblocarea ușilor și pornirea motorului printr-o simplă apăsare de buton. Totuși, dacă bateria acestora se descarcă, șoferii...
Fost ambasador al SUA dezminte sprijinul american pentru Călin Georgescu: “Viitorul României trebuie să fie legat de parteneriatul cu Statele Unite și nu cu Rusia”
Fost ambasador al SUA dezminte sprijinul american pentru Călin Georgescu: “Viitorul României trebuie să fie legat de parteneriatul cu Statele Unite și nu cu Rusia”
Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, a negat luni seară, informațiile conform cărora președintele Donald Trump l-ar susține pe Călin Georgescu,...
#femei insarcinate, #stomatolog, #probleme, #dantura, #control, #radiografie dentara , #sarcina
  1. Andreea Moldovan de la „MasterChef”, chinuită de o boală cumplită: „Am ajuns la medicamentație, a fost foarte urât” VIDEO
  2. Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
  3. Castelul Peleș din Sinaia, în criză majoră. Nu va mai putea fi vizitat de turiști decât într-o mică zonă de la parter
  4. Horoscop zilnic. Marți, 3 decembrie. Zodia care întâmpină probleme în viața sentimentală
  5. Bancul zilei: Ce schimb a făcut un copil
  6. 7 efecte secundare surprinzătoare ale consumului zilnic de fasole
  7. Ce despăgubire a primit un bărbat de la Mars după ce a găsit un baton de ciocolată complet neted: "Nu vreau să par nerecunoscător"
  8. Artista cu care Alex Velea a făcut furori în trendurile din România. Nici cu Antonia nu a avut același succes VIDEO
  9. Care este cel mai sănătos mod de a găti ouăle dacă ai hipertensiune arterială
  10. Wedding Atelier București: Descoperă colecțiile exclusiviste de rochii de mireasă 2025