De ce e total greșit să nu mergi la stomatolog când ești însărcinată. Problemele care pot să apară în timpul sarcinii

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 23:42
1718 citiri
De ce e total greșit să nu mergi la stomatolog când ești însărcinată. Problemele care pot să apară în timpul sarcinii
Cabinetul stomatologic nu trebuie evitat de-a lungul celor 9 luni de sarcină FOTO: Unsplash.com

Cabinetul stomatologic nu trebuie nicidecum evitat de-a lungul celor 9 luni de sarcină, așa cum ar crede foarte multe viitoare mame.

Așadar, acestea ar trebui să se programeze periodic la cabinetul stomatologic, atât înainte de a rămâne însărcinate (atunci când se planifică o sarcină), cât și după ce testul de sarcină a ieșit pozitiv.

Cariile dentare, frecvență mai mare în sarcină

Există o serie de afecțiuni dentare ce pot apărea sau se pot agrava în sarcină, de aceea este foarte important să fii foarte atentă la ceea ce se întâmpla cu organismul tău și să recunoști semnele.

Cariile dentare apar cu o frecvență mai mare din cauza creșterii acidității mediului oral printr-un consum mai mare de alimente pe baza de zahăr. Episoadele recurente de vomă contribuie și ele la acest proces. Demineralizarea smalțului crește expunerea și riscul de apariție a cariilor.

Soluția este reducerea consumului de carbohidrați, periajul dentar de două ori pe zi cu o pastă de dinți fluorurată. Ceea ce trebuie să știi este că tratamentele de fluorizare dentară sunt permise pe parcursul sarcinii.

Gingivita, cea mai frecventă afecțiune stomatologică în sarcină

Gingivita este cea mai frecventă afecțiune stomatologică în sarcină, aproximativ 60-70% dintre femeile însărcinate se confruntă cu ea. Gingivita reprezintă inflamația gingiei ce poate cauza durere și sângerare spontană sau la periajul dentar.

Nivelele crescute de estrogen și progesteron din sarcina cauzează un răspuns crescut al plăcii bacteriene bucale. Acumularea bacteriană poate duce la pierdere osoasă în jurul dintelui favorizând apariția cariilor sau chiar pierderea dinților.

Tumorile gingivale, frecvente în al doilea trimestru de sarcină

Creșterea unor formațiuni tumorale gingivale este mai frecventă în special în al doilea trimestru de sarcină. Nu trebuie să vă speriați, nu este vorba despre cancer, dar un consult stomatologic ar trebui efectuat. Cel mai probabil, acestea sunt cauzate de excesul plăcii bacteriene.

Gravidele pot beneficia de anestezie la stomatolog

Dacă ești însărcinată și este necesar să efectuezi o extracție dentară, obturație de canal sau alte proceduri dureroase, nu e cazul să fii îngrijorată despre siguranța anestezicelor. Anestezia locală este permisă în sarcina.

Gravidele pot efectua radiografie dentară

Efectuarea unei radiografii dentare în sarcină este sigură. Deși iradierea produsă de o radiografie dentară este extrem de mică, vei purta un echipament de protecție în zona abdomenului și a tiroidei în timpul examinării.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Situație incertă în cariera lui Andy Murray
Situație incertă în cariera lui Andy Murray
Tenismanul britanic Andy Murray nu va suferi o intervenţie chirurgicală din cauza accidentării lui gleznă, în timp ce recuperarea lui progresează, deşi momentul revenirii lui la turnee este...
Sinceritatea unui hotelier român rămas fără clienți: "Mă plictisesc îngrozitor. În ultimele 45 de zile am fost vizitat de două grupuri de turiști și o echipă de control. Atât"
Sinceritatea unui hotelier român rămas fără clienți: "Mă plictisesc îngrozitor. În ultimele 45 de zile am fost vizitat de două grupuri de turiști și o echipă de control. Atât"
Mulți români ocolesc destinațiile din România, descurajați de prețurile prea mari corelate cu serviciile de proastă calitate. Unii dintre cei care dețin unități de cazare fac față cu...
#femei insarcinate, #stomatolog, #probleme, #dantura, #control, #radiografie dentara , #sarcina