Câte femei are fiecare partid parlamentar raportat la numărul de aleși. AUR și UDMR se află la coada clasamentului

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 22:55
2543 citiri
Câte femei are fiecare partid parlamentar raportat la numărul de aleși. AUR și UDMR se află la coada clasamentului
Procentajul de femei în politica românească scade de la an la an FOTO Ziare.com

Marți, 6 septembrie, Senatul a aprobat o lege care prevede ca subvenția acordată partidelor să fie influențată și de către numărul de femei alese în Parlament. În actualul legisltativ, PSD are cele mai multe femei, în timp ce UDMR se află la polul opus. Procentul total, în scădere față de anii anteriori.

Subvenţia de la bugetul de stat se acordă şi în funcţie de ”numărul de femei alese efectiv la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat” şi ”numărul de femei alese efectiv la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale”, se arată în proiectul de Lege care a trecut de Senat și care urmează să ajungă la vot final în Camera Deputaților.

Chiar și așa, reprezentarea femeilor din Parlament rămâne în continuare mică și se află în scădere față de 2016. În prezent, cele mai multe femei au fost promovate de către PSD, care din numărul total de parlamentari, 23.7% sunt femei.

Câte femei au trimis partidele în Parlament

PSD 23.7% (37 din 156 de parlamentari)

PNL 18.8% (22 din 117 parlamentari)

USR 15.9% (11 din 69 de parlamentari)

AUR 12.5% (5 din 40 de parlamentari)

UDMR 10.3% (3 din 29 de parlamentari)

Nota: Calculul vizează începutul sesiunii din toamnă, după demisiile în serie de la PNL sau USR. Totodată, grupul minorităților din Parlament nu are niciun reprezentant din rândul femeilor.

Procentul total de femei parlamentar este de 17%, în scădere față de 2016%, când procentul era de 19%. Și atunci, PSD trimitea în Parlament cele mai multe femei (23%), fiind urmat de USR (18%) și PNL (17%). Înainte de asta, procentul femeilor care au deținut un mandat de parlamentar în legislatura 2012 - 2016 a fost 11.5%.

Și Guvernul se află în topul rușinii

Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă are în componența sa o singură femeie în poziție de ministru - Gabriela Firea, marcând singurul executiv din întreaga Uniunea Europeană, alături de Ungaria, unde femeile au o reprezentativitate infimă.

Conform unei analize realizate de Ziare.com, țara noastră și Ungaria sunt singurele state din UE care au în componența guvernelor sale doar câte o femeie. La polul opus se regăsește Spania, care are un guvern a cărui conducere este formată din 23 de persoane și în care se regăsesc 14 femei. În medie, guvernele din UE sunt formate din 19 persoane iar în componența lor există cel puțin 6 femei.

Bulgaria, care are cu un singur minister mai puțin decât România, are în componența executivului 5 femei, în domenii importante precum justiție, sănătate, economie sau afaceri externe. Aceleași date mai arată că dintre cele 27 de state membre, 6 au premier o femeie.

Conform unui studiu european realizat în 2021, România se află la coada clasamentului în ce privește egalitatea de gen în Uniunea Europeană, situându-se pe locul 25, în fața Ungariei și Greciei. Pe primele poziții se regăsesc Suedia și Danemarca.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#femei politica, #partide politice, #procentaj femei politica, #ministru femeie , #parlament