Femeie de etnie romă, 7 ani de închisoare pentru evaziune din afaceri cu fier vechi. A vrut să scape susținând că este analfabetă

Autor: N.G.
Duminica, 25 Februarie 2024, ora 03:33
5183 citiri
Femeie de etnie romă, 7 ani de închisoare pentru evaziune din afaceri cu fier vechi. A vrut să scape susținând că este analfabetă
Firmele derulau afaceri cu fier vechi FOTO Unsplash

O femeie de etnie romă din Sebeș, fost administrator al unei societăți comerciale, a fost condamnată definitiv la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Femeia (Ileana Stănescu) a fost ridicată, marți, de la domiciliu de către polițiști și transportată la penitenciar pentru executarea pedepsei.

Faptele au avut loc în perioada ianuarie 2012 – martie 2015. În total, în dosar au fost judecați 14 inculpați, dintre care doi (femeia condamnată și soțul acesteia) pentru evaziune fiscală, iar restul pentru complicitate la evaziune fiscală. Bărbatul a decedat în timpul judecării dosarului, instanța dispunând încetarea procesului penal.

Și în cazul celor 12 inculpați s-a dispus încetarea procesului penal, motivul fiind prescrierea faptelor. Aceștia nu au scăpat, însă, de plata prejudiciului la bugetul de stat. În total, cei 13 au de achitat aproape 3 milioane de lei, sumă la care se adaugă accesoriile ce vor fi calculate potrivit prevederilor legale.

Potrivit actului de sesizare a instanței, inculpata, în calitate de reprezentant al societății pe care o administra (David International SRL), a acționat în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat (TVA și impozit pe profit), sens în care, în perioada ianuarie 2012 – martie 2015, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a înregistrat în documentele contabile ale societății un număr de 1.135 facturi fictive, în valoare totală de 5.367.871 de lei, reprezentând achiziții nereale de mărfuri de la nouă firme. În principal, activitățile au vizat afaceri cu fier vechi.

Femeia a încercat să scape de acuzații, susținând că a fost constrânsă moral și fizic de către soț, care, între timp, a decedat. Magistrații au constatat că implicarea femeii în săvârșirea infracțiunilor este dovedită prin probatoriul administrat, aceasta fiind administrator al societății atât în fapt, cât și în drept timp de mai bine de 3 ani, așa cum reiese inclusiv din cuprinsul propriei declarații date în etapa de urmărire penală.

Aceasta a invocat și faptul că nu știe să scrie ori să citească. ”Afirmația este nesinceră, fiind contrazisă de cererea redactată și semnată de aceasta, regăsită în dosarul primei instanțe, prin care solicită să îi fie acordat un termen pentru angajarea unui apărător. În declarația dată în ședința publică din data de 06.12.2021 menționează că «(...) am învățat să scriu de la copii», dar «nu știu să citesc», aspect ce sfidează raționamentul logic. S-ar putea admite că o persoană poate citi, dar nu știe să scrie, însă invers nu este posibil, pentru că scrisul ar deveni o înșiruire de caractere fără sens pentru autor”, se mai susține în hotărârea instanței, pronunțată în 20 februarie 2024.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
Dreapta Unită cere demisia președintelui AEP Toni Greblă, după scurgerea datelor personale ale potențialilor șefi de secție: „Și-a demonstrat încă o dată incompetenţa”
Dreapta Unită cere demisia președintelui AEP Toni Greblă, după scurgerea datelor personale ale potențialilor șefi de secție: „Și-a demonstrat încă o dată incompetenţa”
Alianţa Dreapta Unită îi cere demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţie de votare....
#femeie afaceri, #etnie roma, #inchisoare cu executare, #fier vechi , #justitie