Fostă directoare pentru diversitate a Facebook şi Nike, condamnată la 5 ani de închisoare. Ce acuzații i se aduc

Luni, 20 Mai 2024, ora 08:18
3036 citiri
Fostă directoare pentru diversitate a Facebook şi Nike, condamnată la 5 ani de închisoare. Ce acuzații i se aduc
Barbara Furlow-Smiles Foto: Captură video/X/ Jaz

Cinci ani şi trei luni de închisoare pentru o fostă directoare pentru diversitate a Facebook şi Nike, după ce a furat peste 5 milioane de dolari de la companiile respective, care fuseseră alocate iniţiativelor DEI (diversitate, echitate, incluziune), au declarat procurorii federali, relatează CNBC.

Barbara Furlow-Smiles, din statul american Georgia, care a pledat vinovată de fraudă electronică în acest caz în decembrie, a furat peste 4,9 milioane de dolari de la Facebook folosind o schemă care implică vânzători frauduloşi, facturi false şi plăţi ilegale, a declarat procurorul american Ryan Buchanan din Atlanta.

„După ce a fost concediată de la Facebook, ea a continuat frauda ca director pentru DEI la Nike, unde a furat încă o sumă de şase cifre din programul lor pentru diversitate”, a spus Buchanan.

Furlow-Smiles, în vârstă de 38 de ani, a folosit banii furaţi „pentru a finanţa un stil de viaţă de lux în California, Georgia şi Oregon”, potrivit biroului lui Buchanan, care a cerut unui judecător să o condamne la 6 ani şi jumătate de închisoare.

Ea a fost un strateg principal şi şef global al grupurilor de resurse pentru angajaţi şi al implicării în diversitate la Facebook, subsidiară a Meta.

Ea nu a fost director executiv al Facebook pentru eforturile de diversitate, echitate şi incluziune.

Procurorii au spus că, în timp ce se afla pe Facebook, ea a conectat conturile PayPal, Venmo şi Cash App la cardurile ei de credit de la Facebook şi apoi a folosit acele conturi pentru a-şi plăti prietenii, rudele şi alte persoane pentru pretinse bunuri şi servicii pentru companie care nu au fost niciodată livrate.

„Marea majoritate a banilor” care s-au dus la aceşti oameni au fost returnaţi către Furlow-Smiles, au spus procurorii.

Procurorii au spus că Meta a stabilit că Furlow-Smiles a început schema în câteva luni de la alăturarea companiei în 2017 şi că o investigaţie a constatat că „a manipulat persoane care erau apropiate de ea şi aveau încredere în ea, inclusiv foştii stagiari”, care au considerat-o un mentor.

După ce a fost concediată de pe Facebook la jumătatea anului 2021, Furlow-Smiles a lucrat pentru Nike din noiembrie a acelui an până în februarie 2023, ca director senior pentru diversitate, echitate şi incluziune.

Pe când era acolo, ea a executat o schemă de furt similară cu cea pe care a făcut-o la Facebook, au spus procurorii.

Furlow-Smiles, care locuieşte în oraşul Marietta şi are o fiică de 8 ani împreună cu soţul ei, a fost condamnată luni, 20 mai, la tribunalul federal din Atlanta.

Judecătorul districtual Steven Grimberg i-a mai ordonat să restituie 4,98 milioane de dolari către Facebook şi încă 121.000 de dolari către Nike.

Meta a declarat anterior, pentru CNBC, că a cooperat cu forţele de ordine în anchetarea lui Furlow-Smiles, care trebuie să se prezinte la închisoare până pe 22 iulie.

Procurorii au spus, în nota de condamnare că, pe lângă banii furaţi de Furlow-Smiles de la companie, Meta a pierdut mai mult de 4,5 milioane de dolari, „pe lângă alte cheltuieli, cum ar fi onorariile avocaţilor, care au fost suportate ca urmare a faptului că Meta a trebuit să descopere şi investigheze schema ei de fraudă.”

„Aşa cum menţionează Meta, prejudiciul cauzat de conduita criminală [Furlow-Smiles”] nu poate fi măsurat pur în termeni financiari. Infracţiunile ei au dus, de asemenea, la angoasă în rândul acelor angajaţi care au lucrat îndeaproape cu ea”, au spus procurorii în nota lor.

Nike le-a spus procurorilor că „a fost numită ca lider al companiei, că va întruchipa valoarea „Doing the Right Thing”, care este una dintre maximele cheie ale NIKE”, potrivit procurorilor.

După cum explică Nike, „a spune că doamna Furlow-Smiles ne-a încălcat încrederea ar fi un eufemism. Frauda comisă „de doamna Furlow-Smiles a încălcat încrederea şi a devastat angajaţii care au condus-o şi au lucrat cu ea.”

Nike le-a spus, de asemenea, procurorilor că „lipsa ei completă de responsabilitate sau remuşcări a fost incredibil de dezamăgitoare”, potrivit memoriului.

Lance Clarke, un avocat al Furlow-Smiles, a spus: „Este o mamă grozavă şi o persoană bună. Când stai în instanţă, citeşti acuzaţiile, dar de multe ori acuzaţiile nu constituie totalitatea unei fiinţe umane”, a spus Clarke.

Un purtător de cuvânt al Meta a refuzat să comenteze şi a transmis CNBC la comunicatul de presă emis în caz de procurori. Nike nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Metoda prin care românii cad în capcana hoților și rămân fără bani. Sfaturile polițiștilor privind ”Coletul”
Metoda prin care românii cad în capcana hoților și rămân fără bani. Sfaturile polițiștilor privind ”Coletul”
Polițiștii avertizează cu privire la o nouă metodă de înșelăciune, întâlnită tot mai des. Metoda „Coletul” implică trimiterea de pachete cu plata ramburs. Chiar dacă nu țin minte...
Cum poți opri Facebook și Instagram să-ți folosească datele pentru a-și antrena inteligența artificială
Cum poți opri Facebook și Instagram să-ți folosească datele pentru a-și antrena inteligența artificială
Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, va utiliza, începând cu 26 iunie, datele utilizatorilor pentru a antrena modelele AI. Aceste date includ postări publice, comentarii publice și...
#femeie condamnata inchisoare, #frauda, #Facebook, #nike, #furt bani, #diversitate, #companii , #stiri externe
  1. Accident șocant într-un parc de distracții. Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un roller coaster
  2. Amenda uriașă pe care o va plăti un politician pentru că a făcut o comparație insultătoare cu Adolf Hitler
  3. Țara unde violența armată a fost declarată criză de sănătate publică. ”Provoacă daune în cascadă în toată societatea”
  4. Circulația rutieră a fost reluată pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa. Din ce cauză a fost deviat, a doua zi la rând, traficul
  5. Premieră mondială. Lucrătorii expuși la animale, vaccinați împotriva gripei aviare
  6. Parlamentul a votat numirea a doi noi membri CNSAS. Cine sunt aceștia
  7. Guru condamnat pentru agresiune sexuală asupra copiilor. ”Micul Buddha” își bătea adepții pentru că nu-l lăsau să mediteze FOTO
  8. Rusia interzice zeci de posturi de știri din Uniunea Europeană. Televiziunile românești supuse sancțiunilor Kremlinului
  9. Un criminal în serie diagnosticat cu schizofrenie a fost înrolat în armata rusă și trimis pe frontul din Ucraina
  10. Ursula von der Leyen, realeasă pentru un nou mandat la președinția CE. Ce alte înțelegeri au făcut liderii europeni