O femeie de 78 de ani se roagă de tribunal să îi judece procesul înainte de a muri: ”S-ar putea să nu mai apuc să mă bucur de pensie”

Autor: N.G.
Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 05:16
8752 citiri
O femeie de 78 de ani se roagă de tribunal să îi judece procesul înainte de a muri: ”S-ar putea să nu mai apuc să mă bucur de pensie”
FOTO Arhivă Ziare.com

Lipsa resurselor umane din instanțele de judecată se face simțită puternic la Tribunalul Alba. La secția Civilă se dau termene și de o jumătate de an. Astfel s-a ajuns ca o femeie de 78 de ani care a cerut mărirea pensiei să ceară un termen mai scurt pentru a nu muri înainte de încheierea procesului.

Femeia este reclamant, iar pârâții în procesul intentat pe rolul Tribunalului Alba sunt Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Casa Județeană de Pensii Alba și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

”Situaţia grea care urmează cu plata întreţinerii pentru perioada de iarnă care se anunţă una dezastruoasă, obiectul fiind drepturi băneşti, respectiv eliberarea unei adeverinţe tip cu diferenţa de pensie care se plăteşte conform Legii 263/2010, respectiv cu întâi a lunii următoare depunerii cererii cu adeverinţa tip şi nu se ţine cont de data înregistrării acţiunii, a celor 3 ani de la data înregistrării acţiunii sau data la care a formulat cerere angajatorului şi in mod nejustificat cu încălcarea dispoziţiilor codului muncii nu i s-a eliberat acea adeverinţă”, a susținut femeia, potrivit dosarului.

Primul termen în dosarul intentat de femeie a fost fixat pentru 25 aprilie 2023. Femeia a cerut un termen mai rapid, din cauza faptului că ”primul termen este exagerat de lung, timpul pentru persoana sa este destul de scurt având în vedere vârsta sa de 78 ani, bolile de care suferă (…) faptul că nu se poate conta pe faptul că probabil mai ajunge să se soluţioneze definitiv acest proces”.

”S-ar putea să nu mai apuc să mă bucur de această pensie”

Potrivit petentei, se vor adăuga termenele de redactare a sentinţelor, termenele lungi în care se eliberează adeverinţa de 40 de zile, termenul de 45 de zile pentru emiterea deciziei de pensie, 3 luni până la plata pensiei se ajunge la cel puţin 2 ani. ”Faţă de bolile de care sufăr, s-ar putea să nu mai apuc să mă bucur de această pensie şi nici judecarea acestui dosar dacă termenele sunt exagerat de lungi. De 7 ani tot sper că poate mi se face şi dreptate aşa cum s-a făcut colegelor de la Tribunalul Alba, Curtea de Apel Alba Iulia, de către Tribunalul Argeş”, a completat bătrânica.

Judecătorii au decis, însă, că femeia nu a adus argumente destul de puternice pentru a putea cere preschimbarea termenului de judecată.

”În cauza de faţă, primul termen de judecată, în raport de planificarea şedinţelor de judecată, a fost stabilit la data de 25 aprilie 2023, dosarul având ca obiect Litigii de muncă – drepturi salariale ale personalului din justiţie. Termenul de judecată nu poate fi preschimbat decât pentru motive temeinice, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi. Analizând această dispoziţie legală, instanţa apreciază că o schimbare a termenului de judecată poate fi dispusă numai dacă anumite circumstanţe de ordin personal sau real demonstrează ca judecarea cauzei la termenul stabilit ar avea consecinţe nefavorabile părţii care a formulat cererea”, astfel a motivat instanța decizia de a-i respinge cererea.

Judecătorul a motivat și prin faptul că stabilirea termenului în data de 25 aprilie 2023 ţine și de de încărcătura cauzelor existente pe rolul completului de judecată, ”iar prin alocarea unui număr exagerat de dosare pe completul care are programate şedinţe de judecată în alte zile, anterior termenului din 25.04.2023, se depăşeşte volumul optim de muncă al judecătorului”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat timp de un meci de către Federaţia Iraniană de Fotbal pentru că a luat în braţe o suporteriţă în timpul unui meci din campionat,...
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
#femeie, #proces, #pensie, #deces, #termen, #alba iulia , #justitie