Fenomen ciudat descoperit în Oceanul de Sud: Va lovi generația următoare VIDEO

Vineri, 09 Septembrie 2022, ora 01:00
12056 citiri
Fenomen ciudat descoperit în Oceanul de Sud: Va lovi generația următoare VIDEO
Oceanul de Sud absoarbe aproape toată căldura de pe Pământ FOTO: Conversation

Cercetările oamenilor de știință de la Universitatea New South Wales din Sydney, Australia, publicate în revista Nature Communications pe 7 septembrie 2022, au prezentat o descoperire neobișnuită. Experții au constatat că în ultimii 50 de ani, Oceanul de Sud a absorbit aproape toată căldura de pe Pământ, iar schimbările climatice de aici vor afecta generațiile viitoare de oameni.

Oceanele lumii au lucrat în exces pentru a încetini încălzirea globală, absorbind aproximativ 40% din emisiile noastre de dioxid de carbon și peste 90% din căldura prinsă în atmosfera planetei, au anunțat cercetătorii australieni, în studiul lor, potrivit The Conversation.

Această încălzire a Oceanului de Sud și impactul său sunt efectiv ireversibile la scară umană, deoarece este nevoie de milenii pentru ca, căldura prinsă adânc în ocean să fie eliberată înapoi în atmosferă, susțin experții.

Asta înseamnă că schimbările care au loc acum vor fi resimțite de viitoarele generații de oameni, iar ele vor fi înrăutățite față de stadiul din prezent, cu excepția cazului când omenirea va fi capabilă să oprească emisiile de dioxid de carbon spre zero.

Descoperirea care poate condamna omenirea la pieire: ”Otrava pentru totdeauna” găsită în sol și în apă

Încălzirea oceanelor atenuează cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, dar nu fără consecințe. Astfel, nivelul mării crește global, deoarece căldura face ca apă să se extindă și gheața să se topească din ghețari și calote polare.

Încălzirea apei din oceane s-a produs din cauza a trei factori. În primul rând, schimbările de temperatură de la suprafața oceanelor și din atmosferă sunt conectate. În al doilea rând, nu avem măsurători care să urmărească temperaturile de peste tot din oceane, mai ales din Antarctica și de la nivelul gheții.

În sfârșit, observațiile pe care le avem nu sunt de foarte multă vreme din trecut. Înainte de anii ’90, nu existau date despre adâncimile de peste 700 de metri din oceane.

Deși Oceanul de Sud, care se întinde între latitudinile cuprinse între 45 și 55 de grade Sud (o zonă la sud de Tasmania, Noua Zeelandă și regiunile sudice din America de Sud), acoperind doar circa 15% din suprafața totală a oceanelor lumii, a absorbit aproape toată căldura Pământului.

Explicația acestui fenomen neobișnuit au dat-o cercetătorii. Asta se datorează în mare parte configurației geografice a regiunii, cu vânturi puternice de vest care înconjoară Antarctica, exercitându-și influența asupra oceanului, care nu este întrerupt de zone de uscat.

Fenomen alarmant în lume: O boală gravă lovește adulții sub 50 de ani, creștere dramatică

Asta înseamnă că vânturile din Oceanul de Sud suflă pe o distanță mare, aducând în continuu mase de apă rece la suprafață. Apa rece este împinsă spre nord, absorbind cantități mari de căldură din atmosfera fierbinte, înainte ca excesul să fie împins în interiorul oceanului.

Dacă fenomenul va continua în Oceanul de Sud până în 2100, am putea vedea ca volumul de căldură absorbit să crească de 7 ori față de astăzi. Acest lucru va avea un impact enorm pe tot globul: vor exista perturbări ale rețelei trofice din Oceanul de Sud, topirea gheții din Antarctica, creșterea nivelului mării global și modificarea curenților oceanici.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Planul „nebun” de a salva gheața arctică de încălzirea globală. Care sunt riscurile pentru Terra VIDEO
Planul „nebun” de a salva gheața arctică de încălzirea globală. Care sunt riscurile pentru Terra VIDEO
Cocoțați pe gheața mării în largul coastei nordice a Canadei, oamenii de știință îmbrăcați în parka privesc cum apa sărată se revarsă peste oceanul înghețat. Scopul lor? Să...
#fenomen neobisnuit, #incalzire oceane, #incalzire globala, #incalzire globala efecte, #schimbari climatice, #topirea ghetarilor , #descoperire