Un studiu efectuat de cercetătorii din cadrul Convenției Organizației Națiunilor Unite a dezvăluit apariția unui fenomen năucitor pentru omenire, care reprezintă ”o amenințare existențială ce va afecta 5 miliarde de persoane”, până în anul 2100.
Experții au constatat că trei sferturi din suprafața terestră a Pământului a devenit permanent mai uscată, în ultimele trei decenii, iar ciclul global al apei este perturbat, pentru prima dată în istoria lumii.
Schimbările climatice de pe planeta noastră provoacă o uscare fără precedent pe Pământ – iar cinci miliarde de oameni ar putea fi afectați până în 2100, a avertizat un nou raport al ONU, potrivit Live Science.
77,6% din suprafața terestră a Pământului a devenit mai uscată în ultimele trei decenii comparativ cu cei 30 de ani anteriori, zonele aride extinzându-se cu o arie mai mare decât India pentru a acoperi 40,6% din terenul de pe Pământ, cu excepția Antarcticii.
Iar concluziile, publicate într-un nou raport al Convenției ONU de Combatere a Deșertificării (UNCCD), avertizează că, dacă tendința continuă, până la cinci miliarde de oameni ar putea trăi în zone uscate până la sfârșitul secolului - ducând la epuizarea solurilor, la epuizarea resurselor de apă, iar ecosistemele vitale se vor prăbuși.
„Pentru prima dată, criza de ariditate a fost documentată cu claritate științifică, dezvăluind o amenințare existențială care afectează miliarde de oameni de pe tot globul”, a declarat Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al UNCCD, într-un comunicat. "Secetele ne termină. Când clima unei zone devine mai uscată, capacitatea de a reveni la condițiile anterioare se pierde. Clima mai uscată care afectează acum teritorii vaste de pe tot globul nu se va întoarce la felul în care era și această schimbare redefinește viața pe Pământ".
„Pământul nu se mai poate baza pe precipitații, sursa apei proaspete”: Ciclul global al apei dezechilibrat „pentru prima oară în istoria omenirii”. Pe măsură ce schimbările climatice determină creșterea temperaturii pe tot globul, apa se evaporă mai ușor de pe suprafețele sale, iar atmosfera capătă o capacitate din ce în ce mai mare de a o absorbi.
Acest lucru împinge o mare parte a planetei în condiții din ce în ce mai aride - transformând permanent pădurile cândva înverzite în pășuni aride și eliminând umiditatea necesară vieții și agriculturii.
Această problemă, alături de utilizarea distructivă a terenurilor și gestionarea defectuoasă a resurselor de apă, înseamnă că aproape trei miliarde de oameni și peste jumătate din producția globală de alimente se confruntă cu un „stres fără precedent” asupra sistemelor lor de apă, potrivit studiului recent.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că este o preocupare din ce în ce mai mare în rândul oamenilor de știință, documentarea gradului de uscare a planetei din cauza schimbărilor climatice a fost o provocare, în mare măsură, susține raportul, din cauza complexității factorilor întrețesuți, a rezultatelor contradictorii și a efectului tulburător al precauției științifice.
Pentru a depăși acest impas, autorii din spatele noului raport au folosit modele climatice avansate, metodologii standardizate și o revizuire amplă a literaturii și a datelor existente pentru a obține o imagine clară a tendinței de uscare în creștere.
Iar descoperirile lor sunt dure: ariditatea afectează acum 40% din terenurile agricole ale lumii și 2,3 miliarde de oameni, provocând incendii de vegetație intensificate, prăbușirea agriculturii și provocând migrații în masă tot mai mari. Zonele deosebit de afectate includ aproape toată Europa, vestul Statelor Unite, Brazilia, Asia de Est și Africa centrală.
„Fără eforturi concertate, miliarde de oameni se confruntă cu un viitor marcat de foamete, strămutare și declin economic”, a spus Barron Orr, om de știință de la UNCCD. „Cu toate acestea, adoptând soluții inovatoare și încurajând solidaritatea globală, umanitatea se poate ridica pentru a face față acestei provocări. Întrebarea nu este dacă avem instrumentele pentru a răspunde, ci este dacă avem voința de a acționa.”
(titlu de 2 bani .... daca spuneai incalzire... Vezi tot