Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO

Sambata, 20 Aprilie 2024, ora 01:21
8849 citiri
Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
Oraș din China care se scufundă FOTO: BBC

O echipă de oameni de știință care a făcut un amplu studiu publicat în revista Science din 18 aprilie 2024, a descoperit un fenomen alarmant neobișnuit care se produce într-un stat foarte populat. Experții au constatat că aproape jumătate din marile orașe din China, o țară din Estul Îndepărtat, se scufundă dintr-un motiv banal: extracția apei, dar și a expansiunii lor rapide.

Unele orașe se scufundă rapid, unul din șase se prăbușesc cu peste 10 mm pe an. Urbanizarea rapidă a Chinei din ultimele decenii înseamnă că acum este extrasă mult mai multă apă pentru a satisface nevoile oamenilor, spun cercetătorii de la Universitatea din Beijing, potrivit BBC News.

În orașele de coastă, această subsidență amenință milioane de oameni cu inundații pe măsură ce nivelul mării crește. China are o istorie lungă de a se ocupa de terenurile care cedează, atât la Shanghai, cât și la Tianjin, arătând dovezi de scufundare în anii 1920. Shanghai s-a scufundat cu peste 3 m în ultimul secol.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă

În vremuri mai moderne, țara observă dovezi pe scară largă de subsidență în multe dintre orașele care s-au extins rapid în ultimele decenii.

Pentru a înțelege amploarea problemei, o echipă de cercetători de la mai multe universități chineze a examinat 82 de orașe, inclusiv toate cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

Ei au folosit date de la sateliții Sentinel-1 pentru a măsura mișcările verticale ale pământului în întreaga țară. Privind în perioada 2015-2022, echipa a reușit să descopere că 45% din zonele urbane se scufundă cu mai mult de 3 mm pe an.

Cel mai mare atac al Chinei asupra SUA din istorie: Beijingul paralizează totul printr-o metodă diabolică

Aproximativ 16% din terenul urban coboară mai repede de 10 mm pe an, ceea ce oamenii de știință o descriu drept o coborâre rapidă. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că 67 de milioane de oameni trăiesc în zone care se scufundă rapid.

Cercetătorii spun că orașele care se confruntă cu cele mai grave probleme sunt concentrate în cele cinci regiuni evidențiate pe harta ce apare în videoul de mai jos. Amploarea declinului este influențată de o serie de factori, inclusiv geologia și greutatea clădirilor. Dar un element major, conform autorilor, este pierderea apei subterane.

Acest lucru înseamnă în esență extragerea apei de sub sau în apropierea orașelor pentru a fi utilizată de către populația locală. Acest lucru a fost deja văzut în mai multe zone urbane majore din întreaga lume, inclusiv Houston, Mexico City și Delhi.

Un diplomat din SUA avertizează: Două țări din Est terfelesc America, în văzul lumii

În China, echipa de cercetare a reușit să asocieze extracția apei din peste 1.600 de puțuri de monitorizare cu niveluri în creștere de subsidență. „Cred că extracția apei este, în opinia mea, probabil motivul dominant”, a spus profesorul Robert Nicholls, de la Universitatea din East Anglia, care nu a fost implicat în cercetare.

„În China există o mulțime de oameni care trăiesc în zone care au fost sedimentate destul de recent, din punct de vedere geologic. Așa că atunci când scoateți apele subterane sau scurgeți solul, acestea tind să se diminueze”. Alți factori care influențează tasarea includ sistemele de transport urban și minerit pentru minerale și cărbune.

Problemele de subsidență au afectat în trecut alte centre urbane importante din Asia, inclusiv Osaka și Tokyo din Japonia.

Quarterly Report - Editia 4

Miniștrii de Finanțe din Grupul Celor Șapte iau in calcul ”măsuri” împotriva ”supracapacităților” de producție ale Chinei VIDEO
Miniștrii de Finanțe din Grupul Celor Șapte iau in calcul ”măsuri” împotriva ”supracapacităților” de producție ale Chinei VIDEO
Grupul Celor Şapte (G7) cele mai bogate ţări din lume ”ia în calcul să ia măsuri” împotriva ”supracapacităţilor” de producţie ale Chinei, care inundă pieţele din Occident cu...
Șeful NATO: ”China afirmă că doreşte să menţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp alimentează războiul din Europa”
Șeful NATO: ”China afirmă că doreşte să menţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp alimentează războiul din Europa”
Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-un interviu acordat ziarului german...
#fenomen neobisnuit, #oras scufundat, #China, #orase, #pamant, #oras China, #Shanghai, #Tianjin Teda , #stiri externe