Un fenomen cu totul neobișnuit a fost capturat de către unul dintre astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS), el făcând senzație pe internet. O imagine spectaculoasă, rară, arată o gigantică lumină înfricoșătoare, observată că se îndreaptă spre cer și se înalță la 80 de kilometri deasupra orașului New Orleans din Statele Unite.
Fotografia impresionantă a fost realizată de un membru anonim al echipajului ISS la 19 noiembrie 2024, dar nu a fost inițial împărtășită de NASA sau de orice altă organizație spațială. Cu toate acestea, fotograful Frankie Lucena, care este specializat în capturarea fulgerelor gigantice, a dat peste fotografii ale evenimentului pe site-ul Gateway to Astronaut photography of Earth și le-a împărtășit cu Spaceweather, potrivit Live Science.
„Am verificat baza de date a ISS pentru imagini înainte și după eveniment și am constatat că au existat 4 fotografii [de fulgere] în total”, a declarat Lucena pentru Spaceweather. Imaginile pot fi vizionate într-un videoclip time-lapse postat pe YouTube, dar numai una are un jet asociat.
Locația exactă a jetului este neclară deoarece norii cu tunete acoperă suprafața Pământului în imagini. Cu toate acestea, pe baza poziției ISS la momentul respectiv, jetul s-a produs probabil chiar în largul coastei New Orleans, potrivit Spaceweather.
Jeturile gigantice sunt fulgere masive care se propagă în sus din furtuni, atunci când straturile încărcate ale norilor se inversează temporar. Ele emit în principal o lumină albastră datorită nivelului ridicat de azot din atmosfera superioară și durează de obicei mai puțin de o secundă.
Cele mai multe jeturi gigantice observate ajung în ionosferă - partea atmosferei care începe la aproximativ 80 de kilometri deasupra suprafeței Pământului și conține particule încărcate captate de la soare. Acest lucru a adus fenomenului porecla de „cel mai înalt fulger de pe Pământ”, potrivit Spaceweather. Cu toate acestea, înălțimea exactă a fulgerului recent fotografiat este neclară.
Jeturile gigantice sunt, de asemenea, extrem de energetice. Cel mai puternic exemplu înregistrat al acestui fenomen, care a avut loc în timpul unei furtuni din Oklahoma în mai 2018, conținea de aproximativ 60 de ori mai multă energie decât un fulger standard și a atins până la 8.000 de grade Fahrenheit (4.400 de grade Celsius).
Aceste jeturi se termină adesea cu șiruri de fulgere roșii ramificate, care pot fi văzute slab în noua imagine. Aceste descărcări suplimentare sunt foarte asemănătoare cu „sprites”, care adesea arată ca niște meduze electrice gigantice. Cu toate acestea, jeturile gigantice sunt un fenomen separat de sprites tradiționale, care apar fără jeturi, potrivit EarthSky.
Jeturile gigantice au fost descoperite relativ recent, în 2001 - astfel că doar câteva zeci de fotografii ale acestor fulgere masive au fost capturate vreodată, potrivit Spaceweather. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că ar putea exista până la 1.000 de jeturi nevăzute în fiecare an.
Majoritatea acestor imagini au fost luate din spațiu, dar altele, inclusiv o imagine uluitoare din septembrie 2018, au fost surprinse și de pasagerii avioanelor care zboară deasupra furtunilor.