Ferestrele generatoare de electricitate: Pot fi fabricate într-o gamă largă de culori la un cost rezonabil

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 23:15
5621 citiri
Ferestrele generatoare de electricitate: Pot fi fabricate într-o gamă largă de culori la un cost rezonabil
Clădire cu multe ferestre FOTO Pixabay

Toată lumina naturală care curge prin ferestrele noastre poate face într-o zi mult mai mult decât să ne lumineze casele.

Oamenii de știință din Elveția au atins un nou record de eficiență pentru celulele solare transparente, deschizând calea ferestrelor generatoare de electricitate care ar putea ajuta la alimentarea caselor și a dispozitivelor noastre.

Cunoscute și sub denumirea de celule Grätzel, celulele solare sensibilizate cu colorant (DSC) sunt un tip de celulă solară cu costuri reduse care utilizează colorant fotosensibilizat atașat la suprafața unui semiconductor pentru a transforma lumina vizibilă în energie.

Versiunile anterioare ale DSC-urilor se bazau în mare parte pe lumina directă a soarelui, dar oamenii de știință de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) au găsit o modalitate de a face fotosensibilizatori transparenți - molecule care pot fi activate de lumină.

„Descoperirile noastre deschid calea pentru accesul facil la DSC-uri de înaltă performanță și oferă perspective promițătoare pentru aplicații precum sursa de alimentare și înlocuirea bateriei pentru dispozitivele electronice de putere redusă care folosesc lumina ambientală ca sursă de energie”, au scris autorii studiului, publicat în revista științifică Nature.

Panouri solare transparente

DSC-urile sunt transparente, flexibile și pot fi fabricate într-o gamă largă de culori la un cost relativ scăzut. Aceste panouri solare transparente sunt deja folosite în luminatoare, sere și fațade din sticlă.

În 2012, Centrul de Convenții SwissTech a devenit prima aplicare a tehnologiei DSC într-o clădire publică.

În 2017, Școala Internațională din Copenhaga și-a inaugurat noua clădire acoperită de aproximativ 12.000 de panouri solare albastre, dar transparente, care folosesc aceeași tehnologie DSC.

Ele furnizează aproximativ 300 de megawați-oră (MWh) de energie electrică pe an, satisfăcând peste jumătate din necesarul anual de energie al școlii.

Tehnologie solară transparentă cu o eficiență de 30%

În ciuda faptului că ferestrele generatoare de energie sunt pe piață de câțiva ani, o plângere recurentă a fost capacitatea lor limitată de a genera energie electrică în comparație cu celulele solare tradiționale.

Noua descoperire a echipei de la EPFL ar putea ajuta în curând la depășirea acestei bariere.

Datorită unui nou design de molecule, au crescut eficiența de conversie a puterii a DSC-urilor - cu alte cuvinte, ponderea energiei solare care strălucește asupra lor și care este convertită în energie electrică utilizabilă - ajungând peste 15% în lumina directă a soarelui și până la 30% în condiții de lumină ambientală.

Pentru referință, panourile solare comerciale au în prezent o eficiență medie de aproximativ 20%.

Noua generație de DSC-uri a demonstrat, de asemenea, „stabilitate operațională pe termen lung” de cel puțin 500 de ore.

Materialele care convertesc lumina solară în energie electrică au un potențial uriaș de a satisface nevoia tot mai mare a planetei de tehnologii de energie regenerabilă rentabile.

Ferestrele din sticlă au un potențial masiv: imaginați-vă dacă zgârie-nori întregi ar putea fi transformate în ferme solare verticale?

În 2017, o echipă de la Universitatea de Stat din Michigan care a dezvoltat un nou tip de concentrator solar care creează energie solară atunci când este plasat peste o fereastră, a considerat că tehnologiile solare transparente ar putea furniza aproximativ 40% din cererea de energie în Statele Unite, scrie euronews.com.

Echipa a estimat că, dacă este combinată cu unități solare de pe acoperiș - și tehnologia de stocare potrivită - această pondere ar putea crește la aproape 100%.

În Europa, energia solară a reprezentat 12,2% din energia electrică produsă în UE în această vară, cea mai mare pondere înregistrată.

Pe baza tendințelor actuale, aceasta are potențialul de a satisface până la 20% din cererea de energie electrică a UE până în 2040, potrivit Comisiei Europene.

În prezent, cea mai mare parte a energiei solare a planetei rămâne necaptată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#ferestre, #electricitate, #panouri solare, #oameni de stiinta, #energie, #eficienta , #panouri solare