Veste uriașă pentru fermierii români. Comisia Europeană a aprobat inițiativa PSD de majorare a avansului la subvențiile anuale la 70%

Vineri, 13 Septembrie 2024, ora 14:04
1633 citiri
Veste uriașă pentru fermierii români. Comisia Europeană a aprobat inițiativa PSD de majorare a avansului la subvențiile anuale la 70%
Imagine ilustrativă utilaje agricole FOTO Unsplash

Fermierii pot încasa un avans de 70%, în loc de 50% din subvențiile europene și de până la 75% pentru intervenții de dezvoltare rurală, în această toamnă. Prin această decizie, Comisia Europeană, dă undă verde unei propuneri susținute de România, la inițiativa PSD, pentru a sprijini agricultorii să facă față contextului dificil al acestui sector, amplificate de seceta din acest an.

”Pentru că seceta severă a afectat puternic fermierii din majoritatea statelor membre, este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene destinate despăgubirilor fermierilor”, a spus ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, în cadrul discuțiilor purtate cu omologii săi de la nivelul UE, reuniți în cadrul consiliului informal Agrifish.

Ministrul a salutat decizia Comisiei Europene, ca urmare a solicitării PSD, de a oferi o derogare prin care să se majoreze sumele plătite ca avans din subvențiile anuale.

”Statele membre au permisiunea să plătească fermierilor un avans de până la 70%, în loc de 50%, din subvențiile agricole pentru suprafață (plăți directe) și de până la 75% pentru intervențiile de dezvoltare rurală bazate pe suprafață și pe animale, acordate în baza Regulamentului UE 2116/2021 (angajamente din PAC 2021 – 2027). Totodată, statele membre pot plăti un avans de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală bazate pe suprafață și pe animale, accesate prin Regulamentul UE 1306/2013 (angajamente multianuale din PAC 2014 – 2020)”, precizează decizia Comisiei Europene.

Avansul acestor subvenții acordate în mare parte din bugetul european urmează să fie achitat în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2024. Începând cu 1 decembrie 2024, fermierii vor încasa restul subvențiilor agricole, termenul final fiind 30 iunie 2025.

Totodată, potrivit unei informări a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la 12 septembrie a fost finalizată autorizarea la plată pentru un număr total de 23.603 de beneficiari care au primit 31,56 milioane lei. Este vorba despre sumele alocate rentierilor agricoli.

Practic, fermierii vor beneficia de sumele cuvenite înainte de termenul legii, care este 30 noiembrie. Aceasta este o nouă măsură inițiată de PSD în sprijinul fermierilor români pentru a face față problemelor cu care s-a confruntat acest sector în acest an.

Cuantumul rentei agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol înstrăinat şi echivalentul în lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat.

La inițiativa Premierului Marcel Ciolacu, în 2024 acest sector a primit un buget record de 4 miliarde de euro, cu 1,3 miliarde mai mult decât anul trecut, fonduri europene si de la stat.

În plus, recent, guvernul a alocat încă un miliard de lei pentru subvenții și fermieri. De asemenea, Guvernul a anunțat că agricultorii români vor primi despăgubiri pentru pierderile cauzate de seceta din acest an. Cuantumul acestora se va ridica la 200-250 de euro pentru fiecare hectar. Premierul dorește astfel să ofere garanția plății despăgubirilor la timp, spre deosebire de întârzierile înregistrate anii trecuți, sug guvernările de dreapta.

”Cred că un cuantum la suprafața totală calamitată pe medie ar fi undeva între 200 și 250 euro pe hectar, ca să fim realiști, să putem ajuta fermierii români. Este un efort financiar dar trebuie să ne protejăm fermierii. Eu nu-mi doresc ca ministru al agriculturii, cât este mandatul meu, să văd firme care intră în insolvență”, a precizat ministrul Florin Barbu.

Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va avea o discuție în Coaliția de guvernare privind reducerea pragului pentru impozitarea microîntreprinderilor la mai puțin de o cincime din plafonul...
Continuă investițiile în infrastructură. Marcel Ciolacu: ”Avem pentru prima oară aproape 1.100 km finalizaţi”
Continuă investițiile în infrastructură. Marcel Ciolacu: ”Avem pentru prima oară aproape 1.100 km finalizaţi”
La finele anului 2024 se va circula pe o bună parte din Autostrada Moldovei A7, pe A1 Sibiu-Pitești se lucrează în ritm alert, iar Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) face pași...
#fermieri romani, #subventii fermieri, #marcel ciolacu, #PSD , #agricultura
  1. Alertă majoră: Milioane de telefoane Android, în pericol din cauza unei vulnerabilități critice descoperite recent
  2. Planul de miliarde pentru a supraviețui secetei. Cum vrea un stat mediteraneean să obțină apă
  3. Criză în educație: Scădere uriașă a numărului de profesori din sistemul românesc de învățământ
  4. Metroul de la Cluj, scos din PNRR. De unde scot autoritățile 300 de milioane de euro pentru proiectul de infrastructură
  5. Cât a pierdut un distribuitor de energie din consumul fraudulos. Cazurile de furt de electricitate, în creștere. Ajung la „echivalentul consumului din Pașcani”
  6. Vestea așteptată de șoferii din Moldova. Stadiul lucrărilor pe o porțiune importantă de autostradă. „Până la finalul anului, vom circula pe toate loturile” VIDEO
  7. Producția de energie a României, în scădere. Ce sursă regenerabilă a crescut puternic
  8. Risc de recesiune în 2025. „Economia României va continua să decelereze anul viitor”, spun analiștii
  9. O platformă românească de livrat mâncare este achiziționată de o mare companie finlandeză, prezentă în aproape 30 de țări
  10. Cele mai sărace 26 de ţări se află în cea mai gravă situaţie financiară de după anul 2006, anunță Banca Mondială