Remember Alberto Ascari: Primul dublu campion din istoria Formulei 1

Marti, 13 Iulie 2010, ora 22:17
1829 citiri
Remember Alberto Ascari: Primul dublu campion din istoria Formulei 1

Italianul Alberto Ascari, campion mondial de Formula 1 in 1952 si 1953 cu Scuderia Ferrari, ar fi implinit marti 92 de ani.

Nascut pe 13 iulie 1918 la Milano, Alberto a fost fiul lui Antonio Ascari, unul din cei mai cunoscuti piloti ai constructorului Alfa-Romeo in anii '20. Antonio a murit in 1925, in timp ce conducea in Marele Premiu al Frantei.

In ciuda dramei suferite la numai 7 ani, Alberto a urmat calea tatalui sau. Initial, Ascari a pilotat motociclete, trecand la cursele pe patru roti abia dupa ce a concurat in prestigioasa cursa de la Mille Miglia.

La finalul celui de-al doilea razboi mondial, Alberto Ascari a participat cu regularitate in Marile Premii din Europa, alaturi de Maserati, avandu-l drept coleg chiar pe mentorul sau, Luigi Villoresi.

Ascensiunea:

Ascari a castigat prima cursa in 1948, impunandu-se la Sanremo, succesul fiind confirmat de o pozitie secunda obtinuta in acelasi an in Marele Premiu al Marii Britanii. Italianul a trecut imediat la Ferrari, participand cu Scuderia in primul sezon al Formulei 1, in 1950. A terminat stagiunea pe locul 5, obtinand doua locuri secunde, la Monte Carlo si Monza.

Prima victorie a venit in 1951, Ascari impunandu-se la Nurburgring. A castigat si la Monza, dar a incheiat sezonul pe locul secund, in urma altui pilot celebru, Juan Manuel "El Maestro" Fangio, cvintuplu campion mondial.

Succesul european i-a convins pe cei de la Ferrari sa participe si la cursa de 500 de kilometri de la Indianapolis, care, la acea vreme, facea parte din sezonul de Formula 1. Ascari a devenit primul european care a participat la Indy, abandonand cursa dupa 40 de tururi.

Titlurile mondiale

In 1952, Alberto Ascari a castigat titlul suprem in Formula 1, dominand competitia cu sase victorii consecutive. Italianul a realizat cel mai rapid tur de circuit in toate cursele castigate, stabilind un record care nu a fost depasit nici pana astazi. Mai mult, Ascari a fost la un pas de a deveni singurul pilot care sa obtina maximum de puncte intr-un sezon. La acea vreme, cel mai rapid tur aducea un punct in clasamentul general, Ascari fiind nevoit sa imparta punctul respectiv intr-una din curse.

Pilotul italian a castigat cel de-al doilea titlu in 1953, devenind primul dublu campion mondial din istoria Formulei 1. Ascari a obtinut 5 victorii in acel sezon, dupa care a plecat de la Ferrari, concurand in 1954 pentru Maserati si Lancia, alaturi de care nu a reusit sa incheie niciun Mare Premiu la care a luat startul. In 1954 a castigat din nou Mille Miglia, la bordul unei Lancia D24 Spider.

Sfarsitul

Sezonul 1955 a inceput la fel de prost, Ascari fiind nevoit sa se retraga in primele doua curse la care a luat parte. In ultima dintre ele, a fost implicat intr-un accident la Monaco, dupa ce a ratat o sicana. Patru zile mai tarziu, Alberto Ascari avea sa se urce la bordul unui bolid pentru ultima oara.

Pe 26 mai, in varsta de 38 de ani, Ascari s-a deplasat la Monza pentru a-l urmari pe prietenul sau Eugenio Castello in cadrul unor teste efectuate cu noul Ferrari 750, masina pe care trebuiau sa piloteze in cursa de 1.000 de kilometri Supercortemaggiore. Inainte de a pleca, italianul a decis sa parcurga cateva tururi la bordul Ferrari-ului, fara echipamentul adecvat, folosind doar casca de protectie a lui Castellotti. O curba rapida in cel de-al treia tur i-a fost fatala, bolidul scapand de sub control si rasturnandu-se. Ascari a suferit multiple rani si a decedat la doar cateva minute.

Locul accidentului, Curva di Vialone, a fost inlocuit cu o sicana numita, in onoarea lui Alberto, Variante Ascari.

Cariera in cifre

Cariera: 1950-1955

Echipe: Ferrari, Maserati, Lancia

Titluri mondiale: 2 (1952, 1953)

Starturi: 32

Victorii: 13

Podiumuri: 17

Pole-position: 14

Tururi rapide: 12

Prima si ultima cursa din cariera au avut loc la Monaco.

Recorduri

Pe parcursul sezoanelor 1952 si 1953, Ascari a stabilit cel mai rapid tur in 7 curse consecutive, record care sta in picioare de 57 de ani. Kimi Raikkonen a fost la un pas de a egala aceasta performanta in 2008, dar a bifat doar 6 tururi rapide consecutive.

Pilotul italian a castigat 9 Mari Premii consecutive, un alt record inca neegalat. Cele noua victorii au fost obtinute eliminand abandonul de la Indianapolis, o cursa care necesita modificari radicale si la care nu participau toti pilotii europeni, chiar daca facea parte din circuitul de Formula 1.

Mostenire

Milionarul olandez Klaas Zwart a infiintat in 1995 o companie de automobile in Banbury, Marea Britanie, cu numele Ascari Cars Ltd., in memoria mareului pilot italian.

Incepand cu 1992, Alberto Ascari face parte din "International Motorsports Hall of Fame".

Circuitul de la Monza, unul din cele mai importante si cunoscute din istoria motorsportului, are in componenta o sicana care poarta numele lui Alberto Ascari.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Alberto Ascari, #campion mondial Formula 1, #Scuderia Ferrari, #istorie Formula 1 , #Formula 1