Festivalului Internaţional „George Enescu”, în șase oraşe din România

Marti, 15 August 2023, ora 09:46
1685 citiri
Festivalului Internaţional „George Enescu”, în șase oraşe din România
FOTO Facebook/Festivalul George Enescu

Concerte şi recitaluri din cadrul programului Festivalului Internaţional „George Enescu” vor bucura publicul din București, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Bacău şi Lugoj şi le vor da ocazia să asculte muzicieni ai celor mai prestigioase orchestre simfonice şi de cameră din întreaga lume, anunţă organizatorii.

Cinci concerte şi recitaluri extraordinare din programul Festivalului Internaţional „George Enescu” vor ajunge la Cluj-Napoca. Primul concert va avea loc joi, 31 august, în Sala Auditorium Maximum din clădirea Colegiului Academic al Universităţii Babeş Bolyai, de la ora 19:00. Pe scenă va urca Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, alături de dirijorul Jonathon Heyward şi pianistul Andrei Gologan. Programul e compus din lucrări de Doina Rotaru, Benjamin Britten şi Dmitri Şostakovici, iar concertul face parte din Seria Orchestrelor Româneşti din cadrul Festivalului.

Al doilea eveniment va avea loc duminică, 3 septembrie de la ora 19:00, în Studioul de concerte al Academiei Naţionale de Muzică Gheorghe Dima.

Două câştigătoare ale Concursului Internaţional George Enescu 2022, Maria Marica (vioară) şi Alexandra Segal (pian) vor susţine un recital romantic cu lucrări de Clara şi Robert Schumann şi Johannes Brahms. Cel de-al treilea eveniment din cadrul Festivalului Internaţional George Enescu la Cluj-Napoca are loc vineri, 8 septembrie, de la ora 19:00, în Studioul de concerte al Academiei Naţionale de Muzică Gheorghe Dima.

Câştigătorul Concursului Internaţional George Enescu 2022 secţia violoncel, Benjamin Kruithof, va susţine un recital alături de pianista română Daria Ioana Tudor, având în program lucrări de Ludwig van Beethoven, Benjamin Britten şi Franz Schubert.

Sâmbătă 9 septembrie, de la ora 19:00, în Studioul de concerte al Academiei Naţionale de Muzică Gheorghe Dima, publicul va avea ocazia să îl întâlnească pe unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi la mandolină din lume, israelianul Avi Avital, ce vine la Cluj-Napoca alături de pianistul Omar Klein. Cei doi au pregătit un program cu compoziţii proprii, lucrări de Johann Sebastian Bach dar şi momente de improvizaţie.

Concertul care încheie seria evenimentelor de la Cluj-Napoca are loc pe 10 septembrie, de la ora 19:00 şi îl va avea ca protagonist pe violonistul francez David Grimal, care va prezenta lucrări solo din repertoriul internaţional de vioară. Cele patru concerte de la Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima sunt organizate de Asociaţia Play.

Publicul din Iaşi va avea ocazia să participe la unul dintre concertele programate şi în Bucureşti în Seria Orchestrelor Româneşti din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Vineri, 15 septembrie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, Orchestra Filarmonicii Moldova va concerta sub bagheta dirijorului sud-coreean Hankyeol Yoon, recent distins cu premiul Karajan pentru tineri dirijori, şi va fi acompaniată de pianistul Florian Mitrea în calitate de solist. În program vor fi lucrări ale compozitorilor Viorel Munteanu (Simfonia a II-a), Sergei Prokofiev (Concertul nr. 1 în re bemol major pentru pian şi orchestră op. 10), Isidora Žebeljan (Hum away, strings) şi Béla Bartók (Suita Mandarinul miraculos).

Festivalul Internaţional „George Enescu” ajunge şi la Bacău, la Filarmonica Mihai Jora, vineri, 22 septembrie, de la ora 18:30. Publicul va avea ocazia să asculte unul dintre concertele prezentate în Festival în cadrul Seriei Orchestrelor Româneşti, cel al Orchestrei Filarmonicii Mihail Jora. Orchestra va fi condusă de dirijorul Alan Buribayev iar solist va fi violoncelistul Ştefan Cazacu, laureat al Concursului Internaţional George Enescu, ediţia a 17-a. În program vor fi lucrarea „Lumina Sunetului Centenar” de Ulpiu Vlad, Concertul pentru orchestră Sz. 116 de Béla Bartók şi în primă audiţie românească Concertul pentru violoncel şi orchestră al compozitorului şi dirijorului finlandez Esa-Pekka Salonen.

Unul dintre concertele din Seria de concerte pentru familii şi copii ajunge şi la Lugoj, joi 7 septembrie de la ora 19:00, pe scena Teatrului Municipal Traian Grozăvescu. „Pinocchio… with „strings” attached” va fi concertul interpretat de Romanian Chamber Orchestra, dirijată de Gabriel Bebeşelea, cu muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu în rol de prezentator şi Ioana Mărcoiu narator. Muzicienii de pe scenă vor da viaţă primei părţi din celebra lucrare Eine Kleine Nachtmusik de Wolfgang Amadeus Mozart, urmată de Dansurile populare româneşti de Béla Bartók, într-un aranjament pentru clarinet şi orchestră de coarde de Alin Chelărescu.Solist va fi cel mai tânăr membru al Orchestrei Române de Tineret, clarinetistul Petru Pane. A treia lucrare din program va fi „Aventurile lui Pinocchio în Funland” de Michael Gandolfi. Concertul este organizat de Asociaţia Scena Muzicală.

Patru concerte vor duce spiritul Festivalul Internaţional „George Enescu” la Sibiu, pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. Primul dintre ele are loc sâmbătă, 9 septembrie de la ora 19:00, când muzicienii Orchestrei de Cameră Franz Liszt alături de pianistul Pierre-Laurent Aimard vor interpreta Octetul pentru coarde în do major op. 7 de George Enescu, „Ramificaţii” de György Ligeti şi Concertul nr. 3 în mi major pentru pian şi orchestră de Bella Bartók.

Al doilea eveniment ce va avea loc la Sibiu are loc duminică 10 septembrie, de la ora 19:00, un recital în care Avi Avital (mandolină) şi Omar Klein (pian) vor interpreta compoziţii proprii, lucrări de Johann Sebastian Bach dar şi momente de improvizaţie.

Următorul concert va fi cel al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, joi 14 septembrie de la ora 19:00. Orchestra va fi dirijată de Roderick Cox, cu violonista Ioana Cristina Goicea în rol de solistă. În program sunt lucrări de György Ligeti, Erich Wolfgang Korngold şi Piotr Ilici Ceaikovski. Suita celor 4 concerte de la Sibiu se încheie cu concertul celebrei orchestre Camerata Salzburg, ce va urca pe scenă miercuri, 20 septembrie, de la ora 19:00 alături de concert-maestrul Gregory Ahss şi soliştii Janine Jansen (vioară) şi Timothy Ridout (violă). În program sunt lucrări de Johann Christian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart şi Philip Glass. Concertele sunt organizate de Asociaţia Play şi de Filarmonica de Stat Sibiu.

Şase evenimente vor transmite spiritul Festivalului Internaţional George Enescu şi la Timişoara, între 3 şi 20 septembrie, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Primul eveniment îi va aduce în faţa publicului pe muzicienii ansamblului parizian Ensemble Intercontemporain, duminică, 3 septembrie de la ora 19:00. Concertul va fi dirijat de către Pierre Bleuse, iar în program vor fi lucrări de György Ligeti, Diana Rotaru, Marko Nikodijevic şi Unsuk Chin.

Unul dintre cele mai longevive cvartete de coarde din lume, originar din Statele Unite, Fine Arts Quartet, ajunge la Timişoara luni, 4 septembrie, de la ora 19:00. Recitalul acestui ansamblu cu tradiţie va avea în program lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Philip Glass şi Robert Schumann. Miercuri, 6 septembrie de la ora 19:00 ajunge la Timişoara şi unul dintre concertele din Seria de concerte pentru familii şi copii ajunge: ”Pinocchio… with „strings” attached” în interpretarea orchestrei Romanian Chamber Orchestra, dirijată de Gabriel Bebeşelea. Muzicienii de pe scenă vor da viaţă primei părţi din celebra lucrare Eine Kleine Nachtmusik de Wolfgang Amadeus Mozart, urmată de Dansurile populare româneşti de Béla Bartók, solist clarinetistul Petru Pane şi „Aventurile lui Pinocchio în Funland” de Michael Gandolfi. Pe scenă vor urca apoi muzicienii Orchestrei Filarmonicii Banatul din Timişoara, alături de dirijorul Martijn Dendievel şi Cvartetul Arcadia, joi, 7 septembrie de la ora 19:00. Concertul face parte din Seria Orchestrelor Româneşti şi va avea în program lucrări de Pop (Hore pentru orchestră), John Adams (Absolute Jest – Concert pentru cvartet de coarde şi orchestră), Mieczysław Weinberg (Rapsodia pe teme moldoveneşti) şi Dmitri Şostakovici (Simfonia nr. 9 în mi bemol major op. 70). Concertul orchestrei de cameră Camerata Bern va avea loc joi, 14 septembrie, de la ora 19:00, alături de violonista Patricia Kopatchinskaja. Acest concert-eveniment, intitulat „Fata şi moartea”, combină muzica clasică cu cea modernă pentru a crea un univers întunecat dar plin de imaginaţie. Publicul va regăsi în program lucrări de August Nörmiger, Franz Schubert, Carlo Gesualdo şi György Kurtág.

Seria concertelor de la Timişoara se încheie miercuri, 20 septembrie, de la ora 19:00, când pe scenă va urca Manchester Camerata, cu Vlad Vizireanu dirijor şi saxofonistul Jess Gillam în rolul de solist. Denumită de cotidianul The Times ca fiind „cea mai curajoasă orchestră a Marii Britanii”, aceasta va avea în program lucrări de Arvo Pärt, Philip Glass, George Enescu, Alexander Glazunov, Max Richter şi Bella Bartók. Concertele de la Timişoara sunt organizate de Asociaţia Scena Muzicală şi Rotary Cetate Timişoara.

Quarterly Report - Editia 4

Bona unei familii din București, reținută de poliție, după ce a lovit copilul de un an și două luni. Imaginile de coșmar care au șocat părinții VIDEO
Bona unei familii din București, reținută de poliție, după ce a lovit copilul de un an și două luni. Imaginile de coșmar care au șocat părinții VIDEO
O femeie de 69 de ani, care lucra ca bonă pentru o familie din București, a fost reținută de poliție. Ea este acuzată că a lovit copilașul de 1 an și două luni, pe care trebuia să-l...
”Vor câştiga când o să am părul lung”. Rareș Bogdan nu dă nicio șansă PSD într-un județ condus de liberali penali
”Vor câştiga când o să am părul lung”. Rareș Bogdan nu dă nicio șansă PSD într-un județ condus de liberali penali
Eurodeputatul PNL Rareş Bogdan a făcut declarații despre șansele PSD la șefia Consiliul Judeţean Iaşi, deţinut în prezent de liberalul cu multiple probleme penale Costel Alexe. De...
#Festivalul George Enescu, #Bucuresti, #Cluj Napoca, #Iasi, #Timisoara, #Sibiu, #lugoj, #program , #stiri muzica