Avem fete deștepte! Româncele au luat argintul în Liga Campionilor șahului

Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 12:34
3616 citiri
Avem fete deștepte! Româncele au luat argintul în Liga Campionilor șahului
Fetele au obținut argintul competiției din Austria FOTO facebook

Între 3 și 10 octombrie, România a participat la cea mai importantă competiție de șah interclub din Europa, Cupa Europeană a Cluburilor de Șah, desfășurată anul acesta în localitatea austriacă Mayrhofen.

După un parcurs dificil în care a întâlnit cele mai puternice echipe din Europa, echipa feminină CSU ASE Superbet reușește să intre în istoria șahului românesc, obținând prima medalie din ultimii 24 de ani pentru România la această competiție.

Cea mai puternică întrecere șahistică intercluburi din Europa, Cupa Cluburilor Europene, ajunsă la a 37-a ediție la open și la a 26-a la feminin, a adus României rezultate fără precedent: echipa feminină, condusă de căpitanul Tiberiu Georgescu, a obținut medalia de argint, iar echipa masculină condusă de Ivan Sokolov, a ocupat locul 6, după o ultimă rundă dramatică. Cu distribuție absolut “stelară”, în frunte cu legendarul Viswanathan “Vishy” Anand, de cinci ori campion mondial, CSU ASE Superbet a plecat ca favorită numărul 1 a competiției, care a aliniat 87 de echipe de club și 120 de mari maeștri. O victorie în ultima rundă le-ar fi adus medalie și băieților, dar meciul s-a încheiat remiză, ceea ce i-a dus pe poziția a șasea în clasamentul final.

Echipa feminină a CSU ASE Superbet a acumulat în șapte runde 11 puncte (5 victorii, 1 egal, 1 înfrângere), iar echipa masculină 10 puncte (4 victorii, 2 egaluri, 1 înfrângere).

Cele cinci fete de “argint” sunt Irina Bulmaga, Dinara Saduakassova, Ekaterina Atalik, Marsel Efroimski și Jovana Rapport. La masculin, echipa a fost formată din Viswanathan ”Vishy” Anand, Richard Rapport, Bogdan-Daniel Deac, D. Gukesh, Liviu-Dieter Nisipeanu, Gabriel Sargissian, Constanin Lupulescu, David Gavrilescu, cu Ivan Sokolov, căpitan al echipei.

La open, participarea CSU ASE Superbet de anul acesta a fost o premieră pe linie - a fost pentru prima dată în istorie, când un club din țara noastră a aliniat la start o echipă cu prima șansă la titlu și prima dată când a legitimat un jucător - Viswanathan Anand - care a depășit pragul de 2800 puncte ELO.

„Sunt foarte fericit aici. Mayrhofen este foarte frumos, iar noi avem o echipă puternică. Este o echipă nouă, dar extrem de entuziastă. Își doresc să construiască și e frumos să vezi asta încă de la început. Mă bucur să fac parte din acest grup alături de prietenii și colegii mei, Ivan Sokolov și D. Gukesh.”, a declarat Anand, întrebat de către reporterii Chess24 cum de a revenit la tabla de joc pentru această competiție, având în vedere că este foarte ocupat din poziția de vicepreședinte al FIDE din august anul acesta.

Dincolo de revenirea la tabla de șah, a fost chiar o provocare pentru “Vishy” să facă echipă cu un jucător cu care s-a duelat toată viața - Ivan Sokolov, căpitanul echipei CSU ASE Superbet, considerat de presa de profil drept cel mai pe val antrenor al momentului.

Citește și:
Cine e tenismenul anonim care l-a pus la colț pe Djokovic la Australian Open
Cine e tenismenul anonim care l-a pus la colț pe Djokovic la Australian Open
Novak Djokovic a câștigat Australian Open de o manieră categorică, în care și-a spulberat toți adversarii. În cele șapte meciuri jucate la Melbourne, el a obținut șase victorii în...
Cine este Reza Pahlavi, văzut de iranieni drept liderul care-i va scăpa de ayatollahi: „Un Iran democratic ar schimba lumea”
Cine este Reza Pahlavi, văzut de iranieni drept liderul care-i va scăpa de ayatollahi: „Un Iran democratic ar schimba lumea”
Reza Pahlavi (62 de ani), moștenitorul șahului Iranului destituit de regimul ayatolahilor în 1979, a declarat că mișcarea de protest după moartea lui tinerei Jinei Mahsa Amini este o...