Analisti: Fuziunea PSA-Fiat Chrysler pune in pericol fabricile europene

Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 08:56
3850 citiri
Analisti: Fuziunea PSA-Fiat Chrysler pune in pericol fabricile europene

Fiat Chrysler si PSA, proprietarul Peugeot, s-au angajat sa nu inchida fabrici daca vor fuziona, dar grupul nou format va fi supus unor presiuni puternice din cauza unui excedent al capacitatii de productie de aproape 6 milioane de vehicule, in conditiile unui declin al cererii de masini.

Saptamana trecuta, cele doua companii au anuntat planul de a crea un grup de 50 de miliarde de dolari, care ar depasi Hyundai, General Motor, Ford si Honda, pentru a deveni al patrulea mare producator auto din lume, in functie de cele 8,7 milioane de vehicule vandute anul trecut.

Noul gigant auto ar avea o capacitate de productie de 14 milioane de vehicule, potrivit firmei de analiza a pietei LMC Automotive.

Industria auto a intrat insa in declin, in special piata automobilelor mici din Europa, unde atat PSA, cat si Fiat Chrysler (FCA) au o expunere mare, relateaza Reuters.

"Rata de utilizare va fi de sub 58%, ceea ce va produce o capacitate excedentara de 6 milioane de unitati, la nivel global. Europa va suporta probabil cea mai mare greutate in ceea ce priveste posibilele inchideri de fabrici", a aratat LMC Automotive.

Sindicatele si politicienii si-au exprimat deja ingrijorarile legate de pierderile de locuri de munca, dar grupul francez PSA si grupul italo-american FCA au exclus inchiderile de fabrici, in incercarea de a tempera temerile.

Termenele de indeplinire a obiectivelor referitoare la reducerea emisiilor, 2021 si 2025, in Europa amplifica presiunea asupra FCA pentru a adopta motoarele mai eficente ale PSA, punand sub semnul intrebarii unele fabrici de motoare ale FCA din Europa, mai ales pe cele din Italia, dar si din Polonia.

"Atentia va fi concentrata in Europa, unde ar putea fi combinate investitiile in linii de productie, sisteme de propulsie si viitoarele vehicule electrice", a afirmat Max Warburton, analist la Bernstein Research.

Grupul combinat al PSA si FCA ar avea o cota de piata de 22% in Europa, potrivit datelor ACEA referitoare la inmatricularile din septembrie, depasind Volkswagen, care, cu o cota de 20%, este cel mai mare producator auto din regiune.

PSA a ajutat deja Opel, cumparata de la General Motors in 2017, sa faca progrese in privinta respectarii tintelor referitoare la emisii, prin utilizarea platformei pentru automobile mici si a motoarelor grupului la fabrica Opel din Zaragossa, Spania, unde construieste Opel Corsa.

Platforma CMP este utilizata in prezent la fabricile din Poissy, Franta, Trnava, Slovacia, si Kenitra, Maroc pentru construirea vehiculelor Peugeot, Citroen si DS si ar putea fi extinsa la modelele FCA's Lancia, Alfa Romeo si Fiat ale FCA, pentru a sustine economiile de costuri.

Piata automobilelor mici este sub presiune din cauza reglementarilor referitoare la emisii, care obliga vehiculele entry level sa adauge convertoare catalitice complexe, care le fac mai scumpe.

PSA a renuntat deja la modele Opel Adam si Karl, pentru ca a devenit neeconomic ca aceste vehicule entry level sa respecte reglementarile referitoare la emisii. Intre timp, Ford a renuntat la modelul Ka, care avea aceeasi platforma cu Fiat 500 al FCA.

Pe ansamblu, piata automobilelor mici din Europa ar urma sa scada la 38% pana in 2021, de la 40% anul trecut, in timp ce cererea pentru pentru SUV-uri se va mentine, a declarat Sammy Chan, analist la LMC.

In consecinta, fabricile cu volum scazut din Europa sunt tot mai vulnerabile, cum ar fi fabrica Kragujevac din Serbia a Fiat si fabricile Vauxhall ale PSA din Ellesmere Port si Luton, Marea Britanie, arata LMC.

In privinta fabricilor de motoare, PSA are operatiuni majore la Tremery si Douvrin din Franta, si a retehnologizat fosta fabrica Szentgotthard a General Motors din Ungaria. In prezent, brandurile Fiat, Lancia si Alfa Romeo ale FCA se aprovizioneaza cu motoare de la fabricile din Termoli si Pratola Serra din Italia, precum si de la fabrica Bielsko-Biala din Polonia.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...