Ziare.com

FIAT castiga 54% voturi pro de la angajati

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 13:56

   

FIAT castiga 54% voturi pro de la angajati
FIAT este simbolul Italiei incepand cu anul 1899, momentul infiintarii Fabricii de Automobile de la Torino. Acum, dupa mai bine de un secol de existenta pe piata auto din Italia, fabrica de la Torino tinde sa se dizolve.

Actualul Director Executiv, Sergio Marchionne, a anuntat planul sau de a revitaliza FIAT si de a intari asocierea cu Chrysler, scrie Financial Times.

La inceputul acestui an, Marchionne a anuntat ca vrea sa ajunga la 51% din actiunile Chrysler, ceea ce inseamna ca va trebui sa plateasca imprumuturile pe care Chrysler le are contractate de la guvernele Canadiene si Americane. Acest anunt vine dupa doi ani de la asocierea realizata intre FIAT si Chrysler, asociere care a salvat Chrysler de la faliment.

Noile platforme auto realizate in asociere au repus Chrysler pe picioare, in timp ce FIAT achizitiona aproape 25% din actiunile Chrysler. Ultimele 5% din actiunile Chrysler au fost achizitionate saptamana aceasta. Prin detinerea a 51% din Chrysler, Marchionne va putea sa fuzioneze cele doua companii, creand o noua putere pe piata industriei producatoare de autovehicule.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Planul lui Marchionne inseamna o investitie de aproape 20 de miliarde de euro pana in anul 2014 in fabrica de la Mirafiori, ceea ce va insemna cresterea productiei la 280.000 de unitati FIAT si Chrysler, crestere preconizata undeva in al patrulea trimestru din 2012. Totodata, pentru ca aceasta investitie sa fie realizata, Marchionne a anuntat inasprirea conditiilor de munca, prin introducerea de ore suplimentare, pauze mai mici si program de munca in schimburi de 24 de ore.

Pentru muncitorii din fabrica aceasta schimbare nu este binevenita, mai ales ca este cunoscut faptul ca in randul lor exista un grad ridicat de absenteism si un numar mare de greve. Acest motiv a adus o alta serie de greve in aceasta luna, greve impotriva planului lui Marchionne.

In final, Marchionne a castigat lupta impotriva sindicatelor prin 54% din voturi in favoarea lui. Este posibil ca motivatia acestor 54% din voturi sa fie data de amenintarea lui Marchionne in ceea ce priveste relocarea fabricii intr-o zona mai ieftina atat din punct de vedere al taxelor cat si din punct de vedere al fortei de munca.

Aceasta miscare ar fi dus la o gaura neagra in industria Italiei, precum si la scaderea increderii investitorilor straini. Unele voci au spus ca Marchionne blufeaza cand spune ca va muta fabrica in alta locatie, dar avand in vedere existenta atator optiuni mai ieftine comparativ cu Italia s-ar putea sa nu fie un bluf.

Atat Berlusconi, cat si Eros Panicali, secretarul general al sindicatului petrolului au sustinut planul investitional al lui Marchionne, privind cu incredere la viitorul marcii FIAT ca si parte integranta a industriei Italiei.

Fiom Cgil, cel mai mare sindicat din cadrul FIAT, cu aproape 83.000 de muncitori din industria auto in componenta, este singurul sindicat care isi mentine pozitia impotriva planurilor lui Marchionne. Ei ameninta cu o greva generala in data de 28 Ianuarie, greva la care isi invita sa participe toti cei 350.000 de membri.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 867 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor