Fiat opreste productia in Italia

Marti, 16 Decembrie 2008, ora 22:29
1215 citiri
Fiat opreste productia in Italia
Foto: Reuters

Compania Fiat a anuntat, marti, ca va sista pentru doua saptamani, in perioada ianuarie-februarie, productia de autoturisme in majoritatea fabricilor din Italia.

Intreruperea productiei de masini este cauzata de scaderea masiva a vanzarilor de masini, fenomen resimtit la nivel mondial, informeaza Reuters.

Cel mai mult va fi afectata fabrica Fiat Pomigliano d'Arco, care va sta inchisa timp de o luna.

Constructorul auto ar deja in derulare un program care prevede intreruperea productiei la cele sase fabrici italiene pentru patru-sase saptamani in perioada decembrie-ianuarie.

Intre 150.000 si 200.000 de angajati din sectorul constructiilor de masini din Italia au intrat in somaj tehnic din cauza crizei in conditiile in care uzinele Fiat din tara au fost inchise pentru o luna.

Fiat a anuntat recent ca isi inchide toate centrele de productie din Italia incepand de luni pana in 12 ianuarie, o masura care afecteaza 48.000 de angajati, potrivit grupului.

"Pentru o persoana care lucreaza la Fiat, exista trei sau patru persoane care lucreaza la subcontractanti, ceea ce ne aduce la intre 150.000 si 200.000 de persoane in somaj tehnic" in total, a estimat secretarul general al CGIL Metallurgie (FIOM-CGIL), de la Torino, Giorgio Airaudo.

Numai in Torino 10.000 de salariati ai Fiat sunt in somaj tehnic, iar numarul total al angajatilor din sectorul constructiilor de masini aflati in aceasta situatie este de 40.000, potrivit lui Airaudo. Iar aceasta estimare este "prudenta", din punctul sau de vedere.

In industria automobilistica lucreaza circa 275.000 de italieni.

Opozitia de stanga cere Guvernului sa ia masuri pentru sustinerea acestui sector, asa cum a facut Franta. Dar Roma nu va lua astfel de masuri decat intr-un cadrul european, a subliniat ministrul de externe Franco Frattini.

"Daca Europa adopta un cadru general pentru a ajuta diferite sectoare, printre care cel al automobilelor, putem lua in considerare un astfel de lucru. Dar inainte sa fie cazul, ar fi periculos sa acordam ajutoare stat cu stat", a declarat ministrul.

Asemeni tuturor constructorilor de masini, Fiat se confrunta cu o scadere importanta a vanzarilor. Saptamana trecuta, directorul companiei Sergio Marchionne a prezentat un tablou sumbru al acestei industrii si a explicat ca singura solutie pentru grupul sau si nu numai o reprezinta aliantele si fuzionarile.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#industrie masini, #scadere productie, #somaj tehnic angajati, #Fiat opreste productia, #Italia masini , #stiri Fiat