Fiat si Peugeot ar putea sa se alieze pentru a lupta impotriva Volkswagen

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 11:41
1477 citiri
Fiat si Peugeot ar putea sa se alieze pentru a lupta impotriva Volkswagen
Foto: Bussiness24

Dupa ce a rezistat multa vreme propunerilor de la compania rivala Fiat, Peugeot ar putea decide ca o alianta cu italienii ar putea fi singura cale de a reduce decalajul fata de grupul german Volkswagen.

Puterea de investitii a producatorului de masini german, precum si extinderea geografica a acestuia fac ca producatorii mai mici sa riste sa ramane in urma daca nu se asociaza pentru a reduce capacitatea si a impartii costurile dezvoltarii de masini noi, informeaza Reuters.

"Peugeot are nevoie, cu siguranta, de mai multa anvergura", a declarat Philippe Houchois, un analist al UBS.

"Francezii au rezistat ideii de asociere mult timp, insa acum chiar au nevoie sa faca asta", a continuat acesta.

Volkswagen se afla deja inaintea "rudelor sale latine", avand un plan de investitii pentru modele noi de 62 de miliarde de euro, pentru perioada 2011-2016.

In schimb, Peugeot a alocat doar 3,7 miliarde de dolari in perioada 2008-2011 departamentului de investitii, cercetare si dezvoltare, in timp ce Fiat si Chrysler au planuita o investitie de 26 de miliarde de euro din 2010 pana in 2014.

Tendintele de pe piata nu sunt optimiste pentru cele doua companii, cererea de masini in Europa Occidentala scazand cu 6% in 2012, ceea ce va face concurenta preturilor extrem de dura, chiar daca producatorii se lupta sa castige teren in pietele cheie cum ar fi Brazilia, Rusia, India si China.

"Nimeni nu vrea mai multa expunere in Europa, dar daca esti deja acolo, ai nevoie de mai multa amploare", a continuat Houchois.

Fiat a efectuat 45% din vanzarile sale in Europa, in timp ce Peugeot 54%, cea mai mare cota dintre producatorii majori de automobile, potrivit LMC Automotive.

Ambele companii au depasit procentul de scadere al vanzarilor in Europa, de 1,4%, livrarile de Fiat scazand cu 12%, cele ale Peugeot cu 9%, in timp ce Volkswagen a crescut cu 8%.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#parteneriat Fiat Peugeot, #vanzari Volkswagen Europa, #vanzari Fiat Peugeot , #stiri Fiat