Ziare.com

Presa internationala - Uniunea Europeana a aprobat fuziunea Chrysler - Fiat

de Brandusa Stefanescu
Luni, 27 Iulie 2009, ora 09:09

   

Presa internationala - Uniunea Europeana a aprobat fuziunea Chrysler - Fiat
Legislatorii europeni au aprobat colaborarea dintre producatorul auto italian Fiat si cel american Chrysler, argumentand prin faptul ca nu considera ca aceasta miscare va afecta competitia in Europa.

"Dupa examinarea operatiei, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca tranzactia nu va afecta in mod semniificativcompetitia din zona Uniunii Europene sau vreo parte considerabila a acesteia", se arata intr-o declaratie oficiala a Comisiei, citata de Reuters.

Chrysler si Fiat au perfectat luna trecuta o intelegere in urma careia ar urma sa creezeun nou gigant auto global, fapt ce reprezinta un punct cheie in industria auto, aceasta dupa ce producatorul italian s-a implicat in salvarea de la faliment a companiei americane.

Aceasta miscare a fost partea finala a restructurarii celei de-a treia companii auto americane - ca forta de productie - intr-un plan coordonat si finantat de catre guvernele american si canadian, dupa ce criza economica globala a determinat, intr-un ritm alert, prabusirea industriei auto americane.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pentru inceput, Fiat va detine 20 de procente din Chrysler Group, urmand ca partcipatia sa sa se ridice la 35 de procente si, eventual, sa preia un pachet maoritar pe masura ce obiectivele fixate in cadrul intelegerii sunt atinse iar fondurile furnizate de catre guvernul american sunt platite inapoi.

Desi nu a oferit deloc bani pentru aceasta preluare, Fiat va implementa noi tehnologii in liniile de productie ale Chrysler, astfel incat sa aute la dezvoltarea unor automobile mult mai eficiente sub aspectul consumului, acesta fiind un criterui de selectie pentru pietele americane dar si pentru alte piete.

In schimb se va pastra reteaua de distrubutie a Chrysler, aceasta adaugandu-se la retelele deja existente ale Fiat in zone in care Chrysler nu a patruns, printre care si multe piete emergente.

Comisia Europeana si organizatiile care supravegheaza competitia din Europa au aratat intr-o declaratie comuna ca "examinarea tranzactiei a aratat ca suprapunerile dintre activitatile Chrysler si Fiat sunt limitate", fapt ce nu afecteaza foarte tare competitia in UE.

"Din acest motiv, fuziunea nu va modifica intr-un mod semnificativ structura competitiva a pietelor pentru productia si distributia automobilelor", se mai arata in declaratie.

Acceptul din partea Uniunii Europene vine la o luna dupa ce Curtea Suprema din Statele Unite si-a dat acordul pentru ca Fiat sa achizitioneze active ale producatorului auto american aflat in faliment.

Fuziunea se petrece in contextul in care principalii producatori auto, la nivel mondial, se restructureaza realizand noi parteneriate cu alti producatori, cu guvernele statelor dar si cu institutii din afara zonei auto.

La fel stau lucrurile cu GM in al carui actionariat se gasesc guvernele ermican si canadian, cu Opel care, dupa ce s-a desprins de GM Europe, poate fi preluat de catre o fabrica producatoare de piese auto impreuna cu o banca ruseasca, dar si cu Porsche care cauta finantare la guvernul statului Qutar, fiind totodata in discutii de preluare cu cel mai mare producator auto european, Volkswagen.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 520 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor