Decizie importantă luată de FIFA în privința cazurilor de agresiune sexuală din fotbal

Joi, 02 Februarie 2023, ora 08:57
986 citiri
Decizie importantă luată de FIFA în privința cazurilor de agresiune sexuală din fotbal
FIFA conduce fotbalul mondial FOTO facebook

FIFA a decis că sunt imprescriptibile procedurile disciplinare pentru cazurile de agresiune sau hărţuire sexuală, a căror prescripţie era stabilită anterior la 10 ani, conform noii versiuni a codului său de etică, ce a intrat în vigoare miercuri, informează AFP.

Dorind "să consolideze integritatea în fotbal", FIFA prevede, de asemenea, că victimele pot fi considerate în viitor părţi în aceste dosare disciplinare, cu posibilitatea de a fi informate cu privire la decizie şi de a o contesta.

Totodată, noul cod de etică cere federaţiilor sau confederaţiilor naţionale să informeze FIFA despre "orice decizie luată în materie de abuzuri sexuale şi de manipulare a meciurilor".

Textul anterior prevedea o prescripţie de 10 ani pentru infracţiunile legate de "protecţia integrităţii fizice şi morale", care includ mai ales agresiunile sau hărţuirea sexuală. Această prescripţie putea fi întreruptă în cazul deschiderii oficiale a urmăririi penale împotriva inculpatului.

"Modificările urmăresc în special să îmbunătăţească protecţia anumitor părţi la procedurile în faţa organelor judiciare ale FIFA, oferind în acelaşi timp acesteia din urmă instrumente suplimentare pentru combaterea metodelor şi practicilor ilegale, imorale sau lipsite de etică", a scris forul fotbalistic mondial într-un comunicat.

Mai multe scandaluri de agresiune sexuală au zguduit lumea fotbalului în ultimii ani, în special în Gabon, Haiti, Statele Unite sau Afganistan, obligând FIFA să deschidă proceduri disciplinare, mai ales în cazurile în care autorităţile locale au refuzat să se angajeze.

FIFA a înăsprit deja sancţiunile sale disciplinare pentru agresiune sexuală în 2019, sancţionând toate infracţiunile de acest fel cu interdicţia de a desfăşura orice activitate legată de fotbal pentru cel puţin zece ani.

FIFA a actualizat, de asemenea, codul său disciplinar, prevăzând, de exemplu, că pentru un club rău-platnic va fi prelungită interdicţia de a face transferuri până când va respecta decizia Tribunalului Fotbalului.

#FIFA, #decizie, #agresiuni sexuale, #fotbal, #imprescriptibile , #stiri fotbal