Coruptia de la FIFA, pedepsita aspru: Un inalt oficial a fost condamnat la 9 ani de inchisoare

Joi, 30 August 2018, ora 13:07
3550 citiri
Coruptia de la FIFA, pedepsita aspru: Un inalt oficial a fost condamnat la 9 ani de inchisoare
Foto: captura youTube/Afpres

Juan Angel Napout, fostul presedinte al Confederatiei de fotbal din America de Sud (CONMEBOL), a primit o pedeapsa de noua ani de inchisoare, in cadrul unei ample afaceri de coruptie in cadrul Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), informeaza AFP.

Ca si fostul presedinte al Federatiei braziliene de fotbal, Jose Maria Marin, condamnat miercurea trecuta la patru ani de inchisoare, paraguayanul Napout (60 ani) a fost gasit vinovat de coruptie si ca a incasat milioane de dolari sub forma de mita, in cadrul procesului desfasurat la New York.

"Era necesara o pedeapsa exemplara pentru ca a existat - si poate mai exista - coruptie in fotbalul international", a declarat judecatoarea federala Pamela Chen, responsabila cu dosarul FIFA. "Trebuie sa transmitem mesajul ca nu poti fura de milioane de la federatii si sa ramai nepedepsit", a adaugat magistratul.

Napout, care a fost condamnat si la plata unei amenzi de 1 milion de dolari, fiind obligat, de asemenea, sa restituie 3,3 milioane de dolari primiti mita, "avea o personalitate ascunsa, o viata ascunsa, reusind sa induca ideea ca era un om de treaba, desi primea mita", a adaugat judecatoarea dupa deliberare.

Dupa mai multe saptamani de audieri in 2017 s-a descoperit ca milioane de dolari sub forma de mita au fost acordati de societati de marketing sportiv unor responsabili din fotbalul din America latina, in schimbul acordarii drepturilor de transmisie televizata si de publicitate la competitiile pe continent, intre care Copa America si Copa Libertadores.

Procurorul ceruse o pedeapsa de minimum 20 de ani, calificandu-l pe Juan Angel Napout drept "unul dintre cei mai vinovati" din randul celor 42 de responsabili acuzati de coruptie in sportul cel mai popular din lume, considerand ca paraguayanul merita mai putina clementa decat Jose Maria Marin (86 ani).

Din cele 42 de persoane acuzate de justitia americana in aceasta afacere, survenita dupa arestarile spectaculoase din anul 2015, doar trei s-au aflat in proces la New York: Jose Maria Marin, 86 ani, fost presedinte al puternicei confederatii braziliene, Juan Angel Napout (59 ani), ex-presedinte al Federatiei paraguayene si al Confederatiei sud-americane CONMEBOL, si Manuel Burga (60 ani), fost conducator al Federatiei peruane.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Juan Angel Napout condamnat inchisoare, #coruptie FIFA , #stiri FIFA