Cum se vede de la Budapesta conflictul romano-maghiar de la fotbal - Interviu

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 15:53
4342 citiri
Cum se vede de la Budapesta conflictul romano-maghiar de la fotbal - Interviu

Gyorgy Szollosi, unul dintre cei mai importanti analisti de sport din Ungaria, vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre conflictul fotbalistic romano-maghiar si despre conotatiile politice pe care acesta a inceput sa le capete.

Redactor-sef al revistei "FourFourTwo" si director de comunicare al Academiei de Fotbal Puskas, Gyorgy Szollosi a admis ca Ungaria are o problema cu huliganismul, dar si faptul ca meciul cu Romania a inceput sa capete o conotatie politica la Budapesta.

De asemenea, Szollosi a vorbit si despre o posibila anulare a deciziei FIFA, conform careia meciul Ungaria - Romania se va disputa fara spectatori.

Domnule Szollosi, cum se vede de la Budapesta decizia luata de FIFA?

Decizia FIFA a fost neasteptata deoarece a fost data la cinci luni distanta de la incidentele de la meciul Ungaria - Israel, care a fost un meci amical, nu unul de calificare la Cupa Mondiala. Reactia suporterilor maghiari este atat de puternica deoarece decizia va intra in vigoare la un meci foarte important de la care au asteptari foarte mari. Sa fiu sincer, huliganii sunt interesati in mod special de meciurile de fotbal din Ungaria, dar, in acelasi timp, sunt multi spectatori normali, civili care vor sa vada meciul de pe stadion deoarece poate decide participarea noastra la Cupa Mondiala dupa o pauza de 28 de ani.

Ati creat valva cu o declaratie, preluata din publicatia Hirado, in care ati fi spus ca Federatia Ungara si-ar fi dorit ca meciul cu Romania sa se dispute fara spectatori de frica huliganilor...

Declaratiile mele s-au interpretat gresit. In cazul in care Federatia va face cu succes lobby, iar meciul se va disputa cu portile deschise, atunci va fi o situatie foarte dificila deoarece exista riscuri de securitate foarte mari. Federatia maghiara nu este capabila sa stopeze violenta si rasismul produs de huligani fara sprijinul autoritatilor si al suporterilor

Cat de avantajata va fi Romania dupa decizia FIFA?

Cred ca decizia nu ajuta nicio echipa in niciun fel. Este o pedeapsa si pentru jucatorii si suporterii romani. Este foarte dificil sa apreciez sansele, dar cred ca nici romanii nu isi doresc sa joace fara spectatori.

Credeti ca meciul dintre Ungaria si Romania incepe sa capete conotatii politice?

Stiu ca unele partide politice si-ar dori sa foloseasca fotbalul pentru a-si atinge tintele politice, dar este inacceptabil asa ceva. Fotbalul maghiar are nevoie de sprijinul tuturor suporterilor in aceasta situatie, dar nu are nevoie in niciun caz de probleme in tribune sau in afara stadionului. E clar ca cei care fac probleme, indiferent daca sunt unguri sau romani, sunt impotriva sportului, a fotbalului si a echipei lor.

Are Ungaria o problema reala cu huliganismul?

Cred ca huliganismul si rasismul este o problema importanta inaintea meciului cu Romania, asa cum am putut vedea si dupa meciul cu Israel. Sunt sigur, totusi, ca ungurii nu sunt mai rai decat alte tari din Europa si nu meritam o pedeapsa mai stricta decat cea primita de ceilalti. Trebuie sa-i convingem pe toti ca asa este.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...