Cum au fost aduse ilegal în România cantități uriașe de aur din Turcia. Trei autocare, confiscate. Pedepsele decise de justiție

Autor: N.G.
Marti, 06 Decembrie 2022, ora 06:17
5894 citiri
Cum au fost aduse ilegal în România cantități uriașe de aur din Turcia. Trei autocare, confiscate. Pedepsele decise de justiție
Aur confiscat de procurori la perchezițiile din 2013 FOTO DIICOT Alba Iulia

Un număr de șase persoane judecate pentru contrabandă cu aur, pe ruta Turcia – România și alte țări ale Uniunii Europene, au fost condamnate de Tribunalul Alba la pedepse cu închisoarea.

Patru au primit condamnări cu executare, iar două cu suspendare. În cazul unui inculpat, din Alba Iulia, s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia. Dosarul a fost trimis în judecată în septembrie 2018, iar prima sentință a fost pronunțată pe data de 29 noiembrie 2022.

Cercetările procurorilor DIICOT Alba Iulia, în acest dosar au durat aproape cinci ani, urmărirea penală fiind începută în decembrie 2013, când au avut loc 225 de percheziţii în 29 de judeţe, printre care şi Alba. Gruparea a fost constituită la iniţiativa lui B. Sedat cetăţean turc, care deţinea o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România cât şi pe alte rute internaţionale.

Două paliere de acțiune ale grupării infracționale

”Necesitatea constituirii acestei grupări, a rezultat din intenţia infracţională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor la negru, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa”, se precizează în rechizitoriul DIICOT.

Activitatea infracţională a grupării organizate se realiza pe două paliere. Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând cetăţeanului turc, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia.

FOTO DIICOT Alba Iulia

După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Spații speciale în autocarele cu care se transporta aurul

Toate autovehiculele folosite, chiar şi autocarele aveau spaţii confecţionate special, care se deschideau codat. După punerea contactului se apăsau butoane şi spaţiile se deschideau electric, fie în instalaţia de are condiţionat sau airbag, sub scaunele din faţă ale maşinii sau în alte părţi. Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost, iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci.

Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.). Anchetatorii au ridicat, la percheziții, aproximativ 60 de kilograme, bijuterii din aur. Cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de aproximativ 20 de kilograme.

Bani confiscați de procurori FOTO DIICOT Alba Iulia

După patru ani de judecată au fost pronunțate primele condamnări. Astfel B. Sedat, B. Fakic, P. Ioan Daniel și O. Victoraş au primit, fiecare, câte 5 ani cu executare pentru ”contrabandă asimilată” și ”deținere și transport al bunurilor despre care se cunoaște că provin din contrabandă”. C. Gheorghe și C. Marian au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru ”complicitate la contrabandă calificată în forma tentativei”. Instanța a încetat procesul penal în ceea ce privește infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat ca urmare a prescrierii faptei.

Tribunalul Alba a dispus confiscarea întregii cantități de aur ridicată la percheziții, precum și a trei autocare și cinci autoturisme de lux. Inculpații și două persoane juridice au fost obligate să plătească către Autoritatea Naţională Vamală a unor despăgubiri în valoare de circa 2,5 milioane de lei. Hotărârea Tribunalului Alba poate fi contestată la Curtea de Apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
#filiera aur, #contrabanda, #Turcia, #grupare infractionala, #proces, #inchisoare , #justitie