Cât se mai justifică starea de pandemie COVID. Medic: ”Putem gândi noi strategii pentru a vaccina populația cu risc”

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 20:01
4334 citiri
Cât se mai justifică starea de pandemie COVID. Medic: ”Putem gândi noi strategii pentru a vaccina populația cu risc”
Medici zâmbind pe sub masca anti-COVID FOTO: Pixabay.com

Pandemia de COVID-19 pare să se epuizeze. Marea Britanie, practic etalonul în Europa în ceea ce privește capacitatea de secvențiere genomică a virusurilor, deja nu mai raportează cazurile zilnic iar aproape toate țările și-au ridicat restricțiile anti-coronavirus.

Pe de altă parte, Agenția Europeană a medicamentului (EMA) și Centrul European pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) recomandă administrarea celei de-a patra doze de vaccin de la Pfizer.

De ce a decis Marea Britanie să transmită mai rar numărul infecțiilor? Conform rapoartelor de sănătate citate de BBC, noile cazuri de COVID-19 au înregistrat o scădere semnificativă suplimentară în cea mai mare parte a Regatului Unit. Iar acest trend vine alături de o scădere a numărului de pacienți spitalizați care au nevoie de spitalizare.

Astfel, se pare că varianta Omicron ar duce spre finalul pandemiei așa cum s-a preconizat încă de la apariția acesteia.

Pe de altă parte, Casa Albă prevede că 100 de milioane de infecții cu COVID-19 vor avea loc în următoarele luni de toamnă și iarnă.

Iar în acest context, EMA și ECDC vin cu recomandări pentru administrarea celei de a patra doze persoanelor cu risc. Iar la noi în țară deja s-au vaccinat câteva persoane.

Medic: Liniștea aceasta pandemică ne permite să ne pregătim

Medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină este de părere că pandemia nu a trecut. Este posibil să mai apară variante care pot da foarte multe cazuri grave. Însă, chiar dacă va rămâne doar varianta Omicron, gradul său mare de infecțiozitate îi poate pune în pericol pe cei vulnerabili.

”Cred că liniștea aceasta pandemică de acum ne dă nouă o perspectivă mai amplă și ne dă posibilitatea de a gândi puțin diferit ceea ce cred că este inevitabil și anume repornirea, pe anumite segmente la risc, a campaniei de vaccinare anti-COVID, mai devreme sau mai târziu.

Scenariul care conturează pe ce date avem până acum, desigur dacă nu apar alte variante, este de a defini populațiile la risc de a face forme grave de boală și de a le proteja prin vaccinare completă. Dar problema este că aceste persoane nu s-au vaccinat și este datoria noastră să aflăm exact de ce și să le dăm mesajele potrivite”, a spus medicul.

De ce a patra doză de vaccin dacă pandemia scade în intensitate

Suntem sub nivelul european în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID cu schemă completă însă, de luni 16 mai, avem disponibilă și doza a patra. Cei care vor să își administreze acest rapel trebuie să fi făcut doza a treia cu cel puțin patru luni în urmă și deja au fost 10 doritori.

”Săptămâna trecută s-au vaccinat cu doza 4 un număr de 10 oameni. A patra doză este recomandată bătrânilor, pacienților cu boli cronice, persoanelor cu boli ale sistemului autoimun. Această grupă este expusă riscului de a face forme grave de COVID-19, la fel cum este expusă riscului de a face forme grave de gripă.

Având în vedere situația epidemiologică actuală în care este clar că avem parte de o liniște din punct de vedere pandemic, indicația pentru doza a patra este pentru persoanele din grupa de risc. Nu vorbim despre obligativitate, fiecare persoană putând decide dacă se va vaccina sau nu.

Protecția celulară inclusiv la aceste persoane se menține după primele trei doze, chiar dacă un pic mai scăzut. Astfel că rolul acestei a patra doze este de a crește nivelul de anticorpi, de a umple golurile zidului imunologic”, a explicat Marius Geantă.

Cum putem resuscita campania de vaccinare anti-COVID

Medicul este de părere că, pornind de la acest aspect al grupelor țintă, experții ar putea să gândească pe viitor campaniile de vaccinare.

”Pornind de aici ne putem gândi la cum ar putea arăta campaniile de vaccinare pe viitor. Putem gândi un scenariu în care acest virus, al cărui ciclu natural de evoluție este departe de a fi încheiat, va suferi mutații și va apărea o variantă complet diferită față de care nici protecția oferită de infectarea anterioară nici cea oferită de vaccinurile pe care le avem în acest moment nu va mai fi suficientă și vom avea nevoie de o campanie de vaccinare pe scară largă așa cum am avut începând cu decembrie 2020.

Însă, în lipsa unei amenințări de acest fel, campaniile de vaccinare anti-COVID vor trebui să fie mult mai targetate, pe modelul celor pentru vaccinarea antigripală de exemplu. Desigur, între cele două este o diferență pentru că în acest caz noi nu putem vorbi despre sezonalitate. În privința SARS-CoV-2 suntem abia la doi ani de evoluție. Încă nu știm exact cum se va așeza.

Această vaccinare periodică anti-COVID a grupelor la risc, cred că va constitui o constantă în privința campaniilor de vaccinare. Sigur, grupele de risc pot fi extinse în funcție de ce alte variante vor mai circula între timp. În prezent vorbim despre persoane care au situații medicale foarte grave”, a mai spus expertul.

În opinia doctorului Marius Geantă, ”problema este că, dacă luăm în calcul populația în vârstă, cu comorbidități și care poate trăiește și în mediul rural, vedem că avem un număr mic de vaccinați, din această categorie, chiar și cu o singură doză. Iar atunci cred că lor trebuie să le acordăm o atenție deosebită în perioada următoare pentru a înțelege exact care sunt motivele pentru care nu s-au vaccinat. În condițiile în care vaccinurile au fost și sunt suficiente, chiar mult mai multe decât am avea nevoie în România”.

”Aici intervine o latură care a fost puțin luată în calcul aproape în toată lumea până acum și anume această componentă psiho-socială asociată vaccinării care se traduce de fapt în nivelul de încredere pe care oamenii îl au în autorități, în medici, iar dacă vorbim despre mediul rural, în preot, primar, profesori- liderii de opinie din localitățile respective- a căror părere contează indiferent de subiect și ca atare și în privința vaccinării.

Atunci, cred că înainte de a porni aceste campanii de care s-ar putea să avem nevoie pentru a-i proteja într-un număr mai mare pe cei vulnerabili și în vârstă cred că este nevoie să avem o primă fază analitică în care să înțelegem exact care sunt motivele. Pentru că dacă acestea țin de vaccin, de eficacitate și siguranța acestuia, atunci campania de comunicare trebuie să se refere la acest lucru. Dacă problema este legată de încrederea în general în sistemul de sănătate, suntem într-o cu totul altă paradigmă.

Dacă neîncrederea este legată de clasa politică și de instituții, iar aceasta este transferată către vaccin- care a fost promovat de instituțiile publice- trebuie găsite modalități de comunicare și în acest context”, a mai explicat medicul.

SUA, îngrijorată din cauza COVID-19: Virusul nu pleacă nicăieri prea curând

Cazurile de Covid sunt din nou în creștere în Statele Unite, iar înalții oficiali avertizează că virusul nu va pleca nicăieri prea curând - cele mai recente prognoze arătând că ar putea provoca până la 100 de milioane de noi infecții în următoarele luni ale anului 2022.

Un înalt oficial din administrația Biden a declarat pentru CNN că Casa Albă estimează că în prezent vor avea loc aproximativ 100 de milioane de infecții cu virusul în următoarele luni de toamnă și iarnă - o perioadă a anului în care au fost stabilite noi înregistrări de cazuri în ambii ani ai pandemic.

Pentru comparație, conform datelor Universității Johns Hopkins, aproximativ 40 de milioane de cazuri de Covid au fost raportate în America între 1 septembrie și 28 februarie. Deși aceasta este probabil o subnumărare gravă din cauza naturii extrem de infecțioase, dar ușoare, a variantei Omicron, Casa Albă consideră că cifrele cazurilor ar putea atinge cote și mai mari în acest an în comparație cu ultimul.

Experții au speculat de mult că următoarea creștere majoră a virusului va avea loc în lunile cu vreme rece de toamnă și iarnă și că America va evita tipul de val de vară care a avut loc atât în ​​2020, cât și în 2021, pentru că o mare parte a populației are deja o creștere semnificativă, imunitate la virus datorită vaccinurilor COVID-19 și infecțiilor anterioare în timpul creșterii record de iarnă Omicron.

Cu toate acestea, cazurile au crescut cu 25% în ultima săptămână, la 72.899 pe zi deși decesele nu au ținut pasul cu cazurile în perioada Omicron a pandemiei, iar țara înregistrează în prezent 551 de decese de Covid în fiecare zi, conform celor mai recente date de la Hopkins.

Președintele Biden a împins Congresul să aprobe mai multe finanțări pentru a permite guvernului federal să continue să cumpere teste, medicamente și să continue alte măsuri de supraveghere și prevenire a virusului în viitor. O propunere masivă de ajutor de 22,5 miliarde de dolari sugerată de Casa Albă a fost eliminată dintr-un pachet de cheltuieli.

Mulți din Congres și din populația americană generală sunt totuși gata să treacă dincolo de pandemie. În schimb, se strigă să se folosească fondurile în altă parte și nu în prevenirea Covid.

Ca urmare, unele programe instituite de oficiali federali și de stat în timpul pandemiei au fost anulate. Tratamentul Covid în spitale nu mai este acoperit de guvern. Testarea gratuită a fost anulată și în mare parte din țară.

Cea mai mare reducere a fost raportarea datelor, deoarece multe state au trecut de la raportarea cazurilor de cel puțin patru sau cinci ori pe săptămână - dacă nu zilnic - la cifre dezvăluite doar o dată pe săptămână. BNO News raportează că Washington DC nu a raportat cazuri în aproape două săptămâni, începând de luni.

Șeful OMS, cenzurat pe internetul Chinei după ce a numit strategia zero-Covid nesustenabilă

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este cenzurat pe internetul Chinei după ce a pus sub semnul întrebării sustenabilitatea politicii țării de zero Covid, scrie CNN.

Cenzura de pe Weibo și WeChat, cele mai mari două platforme de socializare din China, vizează comentariile directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care exprimau dezacordul rar cu politicile Beijingului.

„Când vorbim despre strategia zero-Covid, nu credem că este sustenabilă, având în vedere comportamentul virusului acum și ceea ce anticipăm în viitor”, a spus Tedros într-o conferință de presă marți, invocând transmisibilitatea crescută a Omicron.

„Am discutat această problemă cu experții chinezi și am indicat că abordarea nu va fi sustenabilă... Cred că o schimbare va fi foarte importantă”, a spus el.

Criticile lui Tedros, care a fost acuzat că este prea aproape de China la începutul pandemiei, au venit la doar câteva zile după ce liderul chinez Xi Jinping a promis că va dubla politica și „luptă cu hotărâre” împotriva tuturor criticilor.

Contul de presă oficial al Națiunilor Unite de pe Twitter-like Weibo din China a postat comentariile lui Tedros miercuri dimineață, atrăgând un val de comentarii sarcastice din partea utilizatorilor chinezi.

Comentariile lui Tedros, deși în concordanță cu evaluarea majorității oamenilor de știință, au stârnit și furia Beijingului, care i-a numit „iresponsabili”.

„Sperăm că oamenii relevanți pot vedea politica Chinei de prevenire și control al epidemiei într-un mod obiectiv și rațional, să afle mai multe despre fapte și să se abțină de la a face observații iresponsabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, într-un briefing de presă miercuri.

Abordarea de toleranță zero a Chinei privind blocarea rapidă, testarea în masă și carantina a protejat majoritatea populației sale de Covid în ultimii doi ani, dar a atras o disidență tot mai mare pe măsură ce blocajele devin mai stricte și mai frecvente pe fondul răspândirii rapide a Omicron.

Shanghai, cel mai populat și cosmopolit oraș al țării, este zguduit de un blocaj de șase săptămâni care a stârnit proteste publice, în timp ce capitala Beijing a închis școli, restaurante și a lansat frecvent teste în masă pentru a-și stopa focarul. În altă parte, mai multe guverne locale impun blocări rapide ca răspuns la doar câteva cazuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Țara în care tutunul ar putea să dispară în viitor. Tabagismul este considerat principala cauză a morţii evitabile
Țara în care tutunul ar putea să dispară în viitor. Tabagismul este considerat principala cauză a morţii evitabile
Regatul Unit ar putea deveni treptat o ţară fără tutun. Deputaţii dezbat marţi, 16 aprilie, un proiect de lege conform căruia tinerilor în vârstă de până la 15 ani din prezent să nu li...
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul a avertizat în ultimele ore că va răspunde în câteva secunde cu arme neutilizate până acum unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de...
#final pandemie covid, #vaccinare doza 4, #Marea Britanie, #persoane la risc, #val covid in SUA , #cazuri covid