Partidele politice, amendate cu peste 3,5 milioane de lei. Neregulile descoperite de AEP

Joi, 22 Decembrie 2022, ora 16:51
2375 citiri
Partidele politice, amendate cu peste 3,5 milioane de lei. Neregulile descoperite de AEP
Parlamentul României FOTO Facebook / Camera Deputaților

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat joi, 22 decembrie, că a fost finalizat controlul referitor la respectarea prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile înregistrate în 2021 de cele 189 de formaţiuni politice înscrise în Registrul partidelor politice.

Controlul a vizat anul 2021, fiind verificate 189 de formaţiuni politice înscrise în Registrul partidelor politice până la data de 31.12.2021.

Misiunea de control s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile art. 42 alin. (1) şi ale art. 44 alin. (1), (4) şi (6) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea Planului de control pentru anul 2022, aprobat de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, precum şi potrivit notificării misiunii de control.

Rezultatele fiecărui control efectuat au fost publicate atât pe pagina proprie de internet, cât şi în Monitorul Oficial al României, Partea I. Cu ocazia misiunilor de control au fost sancţionate contravenţional 163 de formaţiuni politice. Situaţia sancţiunilor aplicate fiecărui partid politic în parte va fi publicată pe pagina de internet www.finantarepartide.ro, precizează AEP.

Potrivit Autorităţii, în urma controlului, un partid a fost autodizolvat, iar pentru 5 partide s-au întocmit referate de de clasare (radiate până la data începerii controlului), uar 5 partide au fost radiate, în perioada controlului. 15 partide pentru care nu au fost întocmite documente de sancţionare (nu au fost sancţionate contravenţional).

AEP arată că 163 de partide au fost sancţionate contravenţional. În cazul acestora, s-au aplicat următoarele sancţiuni:

- 58 de partide au fost sancţionate cu avertisment;

- 7 partide au fost sancţionate cu avertisment şi confiscarea sumelor ce au făcut obiectul contravenţiei;

- 14 partide au fost sancţionate cu amendă şi confiscarea sumelor ce au făcut obiectul contravenţiei;

- 84 de partide au fost sancţionate cu amendă contravenţională.

Suma totală a amenzilor aplicate este în cuantum de 3.555.000,00 lei iar suma totală a confiscărilor care au făcut obiectul contravenţiei este în cuantum de 414.418,99 lei, mai informează AEP.

#finantare partide politice, #Amenzi, #AEP, #nereguli, #cheltuieli, #venituri partide , #partid