Ce partide necunoscute au strâns o avere din donații. Partidul lui Dan Voiculescu a primit peste 1 milion de lei

Marti, 30 Mai 2023, ora 23:11
2714 citiri
Ce partide necunoscute au strâns o avere din donații. Partidul lui Dan Voiculescu a primit peste 1 milion de lei
Dan Voiculescu și-a alimentat partidul prin donații primite de la soție și fiicele sale FOTO Arhivă

Pe lângă indemnizația de partid primită de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), partidele pot beneficia și de alte surse de finanțare, care sunt cu atât mai valoroase pentru formațiunile care nu au reușit să îndeplinească pragurile pentru subvenția de la AEP.

Astfel, pe lângă indemnizația de la AEP, partidele mai sunt finanțate cu sume importante din cotizații de la membrii de partid sau donații de la simpatizanți. Acestea sunt cu atât mai valoroase pentru partidele mici care nu beneficiază de banii de la AEP, mai ales în contextul celor patru rânduri de alegeri care urmează să aibă loc în 2024.

Partidele sunt obligate prin lege să raporteze anual veniturile din cotizații, donații și alte împrumuturi până la finalul lunii aprilie, urmând apoi ca bilanțul să fie publicat în Monitorul Oficial.

AUR se bucură de un număr mare de donatori comparat cu alte partide, arată o analiză realizată de EFOR. De exemplu, dacă liberalii au primit în 2022 peste 1,78 de milioane de lei din donații de la 409 de persoane fizice și 7 persoane juridice, AUR a fost finanțat de aproape patru ori mai mulți oameni - 1740 de persoane. Cu toate astea, valoare din donații primită de AUR în 2022 a fost de 890.000 de lei.

Partidele necunoscute își pregătesc pușculița

Pe lângă partidele parlamentare au existat și alte formațiuni care au primit donații substanțiale. De exemplu, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), fondat de către ”părintele” Antena 3 Dan Voiculescu, a primit peste 1,2 milioane de lei din donații. Banii au venit preponderent din surse apropiate lui Dan Voiculescu. Cea mai mare donație a venit de la Vasile Laurențiu Andrei, administratorul Antena 3 SA, care a dăruit partidului 437.800 de lei. Apoi, urmează o donație de la Liana Voiculescu, soția lui Dan Voiculescu, în valoare de 377.600 de lei, dar și de la Corina-Mirela Voiculescu, fiica acestuia, care a trimis către PUSL 122.00 de lei. O donație de 194.000 de lei a mai venit de la Ilcaș Simona, în timp ce Ionașcu Dumitru Daniel, avocat și președinte executiv al partidului, a donat 45.000 de lei. Partidul a mai primit 28.000 de lei de la Dynamic Business Analysis & Consulting - SRL, firmă al cărei unic asociat este Dana Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu.

O altă formațiune necunoscută care a primit donații uriașe este Partidul Alternativa Dreaptă (PAD), care a strâns peste 88.000 de lei, doar de la două persoane: Ioan-Eugen Olariu, respectiv Marius Danciu, ambii donând aproximativ 44.000 de lei.

Sume importante a strâns și Alianța Pentru Patrie (APP), partidul format în jurul lui Liviu Dragnea care a ajuns în cele din urmă să se dezică de fostul lider social-democrat. Astfel în 2022, formațiunea a primit din donații peste 374.000 de lei, dintre care o treime (125.200 de lei) au venit de la Alexandru Gică, președintele executiv al APP. Codrin Ștefănescu, unul dintre fondatorii partidului a donat 91.000 de lei, în timp ce președintele Consiliului Național Tănăsescu Claudiu a oferit 81.000 de lei. O altă donație, de 50.000 de lei, a venit de la Sandu Staicu, administrator al mai multor firme din București. În 2014 acesta a fost reținut de către DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. Ultima donație consistentă a venit de la Constantin Mitriță, fost director al Companiei de Apă Oltenia și fost director general al High Tech Industrial Park Craiova, care a donat către APP 26.500 de lei.

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#finantare partide, #bani partide, #donatii partide , #partid