NATO: Un flanc nordic mai puternic cu Finlanda

Autor: Bernd Riegert (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 04 Aprilie 2023, ora 20:14
1593 citiri

Finlanda se învecinează cu statul agresor Rusia. Marți, Finlanda aderă la NATO, la reuniunea miniștrilor de Externe aliați. Ce se schimbă în nord? Și când va adera și Suedia? Bernd Riegert relatează de la Bruxelles.

Granița terestră între țările NATO și Rusia se dublează practic marți la 2600 de kilometri. Finlanda, membrul cu numărul 31 al Alianței Nord-Atlantice, împarte cu Rusia o graniță de 1300 de kilometri. De la Marea Barents, în nord, până la Golful Finlandei, în sud, frontiera străbate mai ales zone împădurite, slab locuite. Granița este în cea mai mare parte neconsolidată.

Potrivit experților militari ai NATO, armata finlandeză este capabilă în prezent să asigure această frontieră. Trupele finlandeze sunt considerate bine pregătite, antrenate și motivate. Finlanda nu a renunțat niciodată la obligativitatea efectuării stagiului militar pentru bărbați și are peste 900.000 de rezerviști cu pregătire militară, pe lângă cei 24.000 de soldați activi. În cazul necesității de apărare, armata terestră, marina și aviația militară ar putea beneficia de aportul a 280.000 de soldați - bărbați și femei.

Raportat la populația sa de 5,5 milioane, este vorba de o forță armată relativ puternică, apreciază Jacob Westberg, profesor la Universitatea de Apărare din Stockholm. În comparație: armata germană Bundeswehr se bazează, după renunțarea la obligativitatea efectuării stagiului militar, doar pe 183.000 de soldați activi și 30.000 de rezerviști - la o populație care depășește 82 de milioane.

"Forțe armate puternice"

"Finlanda, spre deosebire de alte țări, nu și-a redus investițiile în armată după încheierea Războiului Rece", a subliniat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Finlanda beneficiază de acum, desigur, de garanțiile de securitate oferite de statutul de membră a Alianței, dar "Finlanda face la rândul ei NATO mai puternică", a arătat Stoltenberg. De exemplu, aviația militară finlandeză aduce 60 de avioane de luptă moderne pentru a proteja teritoriul NATO.

"Populația finlandeză este la un nivel foarte ridicat când vine vorba de capacitatea de rezistență și disponibilitatea de apărare", a spus secretarul general al NATO. Și în deceniile de "neutralitate", Finlanda și-a menținut forțele armate la un nivel înalt, marcată și de experiența războiului din iarna lui 1939/1940, explică expertul militar Jacob Westberg. Atunci, Finlanda a pierdut 10% din teritoriu în fața agresorului sovietic.

Moscova anunță contramăsuri la aderarea Finlandei la NATO

Trupele finlandeze sunt total la nivelul NATO și pot fi integrate perfect în toate manevrele Alianței, se apreciază la cartierul general de la Bruxelles. Nu se știe încă unde anume vor fi implicaţi militarii finlandezi în cadrul NATO.

Viceministrul rus de Externe Alexander Grușko a anunțat la Moscova că Rusia își va întări prezența militară în nord-vest, în replică la aderarea la NATO a Finlandei. Autoritățile de la Helsinki au anunțat că vor trimite Ucrainei tancuri moderne.

Schimbarea de guvern petrecută duminică după alegerile parlamentare din Finlanda nu modifică cu nimic în cursul Finlandei de intrare în NATO, a spus experta în securitate Minna Alander, de la Finnish Institut of International Affairs. În țară ar exista un consens politic transpartinic în această privință. "Politica față de Rusia a guvernului finlandez se va baza de acum mai mult pe descurajare decât pe dialog, cum se întâmpla anterior", explică Minna Alander.

Când intră Suedia în NATO?

Aderarea Finlandei a fost cea mai rapidă în cei 74 de ani de existență a Alianței Nord-Atlantice. Cererea de aderare a fost depusă de Finlanda și Suedia abia în mai 2022.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg speră că și Suedia vecină va urma în curând. El i-a cerut președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să renunțe la vetoul său privind primirea acestei țări în Alianță. Suedia a îndeplinit toate promisiunile făcute Turciei, a arătat Stoltenberg. Ankara cere extrădarea disidenților kurzi din Suedia, pe care îi consideră "teroriști".

Intrarea Suediei în NATO nu ar fi un avantaj doar în ceea ce privește politica de securitate, ci și un câștig militar, crede expertul militar Jacob Westberg, în dialog cu DW. "Ar deveni mai greu pentru Rusia să opereze în Marea Baltică. Suedia are cinci submarine foarte moderne, care ar completa foarte bine flotele din Polonia și Germania."

Președintele american Joe Biden, care conduce cea mai importantă țară din NATO, insistă că agresorul rus acuzat de crime de război, Vladimir Putin, și-ar fi făcut calcule total greșite. "El dorea finlandizarea NATO", a declarat Biden în februarie la Varșovia. "În loc de asta, primește integrarea Finlandei în NATO." NATO devine mai mare, nu neutră, cum a fost Finlanda în ultimele numeroase decenii.

O privire pe hartă arată că, odată cu aderarea Finlandei, alianța transatlantică se apropie mult mai mult de al doilea oraș ca mărime al Rusiei, Sankt Petersburg. Până acum, singura țară NATO apropiată de această metropolă rusă era Estonia.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO. "Întârzierile înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele"
Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO. "Întârzierile înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele"
NATO face tot posibilul să trimită cât mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, joi, 18 aprilie, ca răspuns la...
#finlanda NATO, #NATO, #Finlanda, #flancul estic , #Finlanda