Finlanda a anunțat închiderea unei secțiuni a unei autostrăzi principale pentru a permite avioanelor sale de luptă să exerseze aterizări şi decolări pe o pistă de rezervă, relatează Reuters.
Este pentru prima dată în zece ani când autostrada respectivă este închisă. Măsura va dura cinci zile.
Finlanda, care solicită aderarea la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, are 12 piste de rezervă similare proiectate să fie utilizate în timp de război în întreaga ţară.
Cu toate acestea, baza de drumuri de rezervă situată în Joutsa (centrul ţării) nu a fost folosită de zeci de ani din cauza importanţei sale ca autostradă principală care leagă capitala Helsinki de regiunile nordice ale ţării.
În schimb, Forţele Aeriene au avut nevoie de doar câteva zile pentru a curăţa marginile şoselelor şi a pregăti locul pentru exerciţiul la care participă aproximativ 200 de persoane şi avioane de luptă de tip F/A-18 Hornet din Finlanda, avioane de antrenament Hawk Mk 51 mai vechi şi alte avioane militare, a declarat colonelul Vesa Mantyla, şeful Academiei Forţelor Aeriene Finlandeze.
”În principal, cred că toate bazele rutiere sunt în stare destul de bună, uşor de introdus în operaţiuni în câteva zile”, a spus Mantyla.
Pentru a-şi proteja flota, Forţele Aeriene Finlandeze îşi pot dispersa rapid toate aeronavele în toată ţara şi, prin urmare, repetă pe bazele rutiere anual.
”Ameninţarea din partea Rusiei sau acţiunile Rusiei cu rachetele de croazieră şi rachetele balistice (în Ucraina) demonstrează că noţiunea de operaţiuni dispersate este corectă”, a continuat el.
Sute de localnici s-au adunat miercuri pe marginea autostrăzii în Joutsa să urmărească exerciţiul în care piloţii exersează aterizarea pe o porţiune de 2 kilometri a autostrăzii închise, în timp ce personalul de la sol repeta ”realimentarea la cald” a unui avion de luptă cu motoarele pornite.
Veikko Haapala, un localnic pensionar care a venit să urmărească avioanele, a spus că are încredere în forţele de apărare finlandeze că vor fi capabile să apere ţara, în special cu ajutorul aliaţilor NATO.
”Mă simt oarecum îngrijorat, având în vedere cum a devenit situaţia mondială, în ceea ce priveşte modul în care ne apărăm”, a afirmat Haapala.