Executivul a avut miercuri, 4 septembrie, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern analiza proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia pentru firme şi persoane fizice. Ministerul de Finanțe a anunțat că, în urma discuțiilor, proiectul a trecut în ultima sa formă și va intra în vigoare.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicat marţi în consultare de Ministerul Finanţelor.
Potrivit prim-ministrului, actul normativ „nu este o ordonanță a austerității! În primul rând, introducem facilități fiscale precum anularea restanțelor la buget și pentru firme, și pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiții privind plata datoriilor. În premieră, venim și cu bonificații pentru contribuabilii corecți, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect și cu mediul de afaceri și vom face asta în continuare!
O altă prioritate a ordonanței este să susținem investițiile autorităților locale. Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-și asigura finanțările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la 1 miliard la 2 miliarde lei. Iar la proiectele de transport feroviar și metrou, le permitem să încheie contracte adiționale ce includ finanțare prin euro-obligațiuni verzi”, a declarat premierul.
Acesta a completat, totodată, că „deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai multă responsabilitate și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că asta este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă!”
Conform proiectului, persoanele fizice care înregistrează obligaţii bugetare principale restante la 31 august 2024 ar putea beneficia de anularea unei părţi din acestea, precum şi de anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data menţionată.
Românii cu datorii către ANAF pot scăpa plătind doar 50% din datoria inițială, dacă valoarea debitului principal este sub 5.000 de lei, și plătind 75% din datoria inițială dacă valoarea debitului principal este peste 5.000 de lei. Ministerul Finanțelor vizează să încaseze 7,5 miliarde de lei de la persoanele juridice, în timp ce la persoanele fizice impactul nu a fost calculat. Sunt luate în calcul datoriile înregistrate la 31 august, iar pentru a beneficia de amnistie, acestea trebuie achitate până la 25 noiembrie.
Amnistia prevede, pentru persoane fizice, anularea accesoriilor în procent de 100% pentru debitori persoane fizice indiferent de valoarea debitului; anularea unui procent de 50% din debitul principal dacă valoarea debitului este de până la 5.000 lei; anularea unui procent de 25% din debitul principal dacă valoarea debitului este de peste 5.000 lei; sunt vizate 848.705 de persoane fizice cu debite și accesorii restante; valoarea totală a debitelor restante este de 39,2 miliarde lei;
Pentru firme anularea accesoriilor pentru debitori persoane juridice în procent de 100% din valoarea acestora aferente datoriilor cumulate față de buget până la data de 31 august 2024 condiționat de plata acestora de către debitori până la data de 25 noiembrie 2024. Anularea accesoriilor este condiționată de plata la zi a datoriilor începând cu data de 1 septembrie 2024 până la data de 25 noiembrie 2024.
Sunt vizate 1,18 milioane de persoane și firme cu datorii și 558.408 firme fără datorii. Valoarea datoriilor și accesoriilor acestora este de 71,8 miliarde lei, din care 60,5 miliarde lei debite și 11,3 miliarde lei accesorii 848.705 persoane fizice cu debite și accesorii restante; 330.735 persoane juridice cu debite și accesorii restante; 558.408 persoane juridice cu datoriile față de buget achitate la zi.
Într-un dialog recent cu Ziare.com, economistul Adrian Negrescu s-a declarat vădit neîncrezător în ultimul plan al Guvernului de a reduce deficitul bugetar. Acesta a punctat de la începutul discuției că nicio măsură din noua formă a ordonanței nu este nouă, dar și că în cazurile trecute actele normative nu au avut defel efectul scontat: „Am mai văzut astfel de ordonanțe de austeritate în ultimii doi ani. Practic este o ordonanță copy-paste, cu fragmente luate cuvânt cu cuvânt din ordonanțele anterioare care își propuneau același lucru: să reducă cheltuielile cu bunuri și servicii care în primele șapte luni ale anului creșteau cu peste 25%.”
Negrescu a declarat că „asistăm din nou la ascunderea gunoiului sub preș. Încercăm să mutăm în anul 2025 o parte din cheltuielile publice în așa fel încât să scoatem deficitul bugetar undeva în orizontul lui 7%, față de 4% cât este după șapte luni. Va fi o misiune imposibilă să reducem cheltuielile cu această ordonanță, este doar o foaie de parcurs și nimic altceva, dovadă că nici celelalte ordonanțe ale austerității promulgate în ultimii ani nu s-au dovedit viabile și cheltuielile statului a crescut.
(...) E pur și simplu o austeritate de salon, cu iz de a nu nemulțumi pe nimeni și de a da senzația că se strânge cureaua, când, de fapt, nu se întâmplă nimic și continuăm să taxăm din ce în ce mai mult populația și firmele, mai ales prin inflație. Această taxă ascunsă este la cel mai ridicat nivel din UE în continuare în țara noastră”, a punctat Adrian Negrescu.