Potrivit unui document obținut de presă, o ordonanță complexă, care include din nou modificări fiscale care ating simultan sistemele e-Factura și e-Transport, decontul de TVA, impozitul de profit, precum și modul de fiscalizare al chiriilor, aduce și schimbări cu privire la Legea Contabilității, începând de anul viitor.
Cele mai importante schimbări în Legea Contabilității, regăsite de HotNews.ro într-un document obținut de redacție, se referă la:
În proiectul de ordonanță mai este propusă modificarea balanței de verificare, astfel încât aceasta să se întocmească lunar având în vedere necesitatea asigurării în timp real a unor informații centralizatoare. Întrucât contabilitatea trebuie să asigure înregistrarea cronologică şi sistematică a tuturor operațiunilor întocmirea balanței lunare pe baza informațiilor deja existente în contabilitate reprezintă un instrument util atât la nivel intern managerial al entității cât și eventualelor organe de control.
Referitor la termenul de depunere a situaţiilor financiare anuale, documentul citat propune data de 31 mai, respectiv 30 aprilie, în funcție de categoria entității raportoare, a exercițiului financiar următor celui de raportare.
Termenul de depunere a raportărilor contabile anuale va fi data 31 mai a exercițiului financiar următor celui de raportare, termen aplicabil inclusiv în cazul entităților care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic.
ANAF și Ministerul Finanțelor au anunțat încă din luna martie 2024 clarificări în ceea ce privește termenul pentru depunerea situațiilor financiare anuale de către microîntreprinderi pentru anul în curs.
„Pentru aplicarea în anul fiscal 2024 a sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, în ceea ce privește îndeplinirea condiției prevăzute de art. 47 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, referirea la situațiile financiare anuale privește doar persoanele juridice române care nu au depus situațiile financiare corespunzătoare exercițiului financiar al anului 2022 și/sau cele corespunzătoare anilor anteriori anului 2022”, a transmis ANAF printr-un comunicat de presă în luna martie.
De asemenea, pentru exercițiul financiar al anului 2023, potrivit art. 36 alin. (1) lit. a) din Legea contabilitații nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completarile ulterioare, persoanele juridice române depun un exemplar al situațiilor financiare anuale la unitațile teritoriale ale Ministerului Finanțelor în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar.
Termenul este aplicabil „tuturor entitaților, indiferent de sistemul de impozitare aplicabil, conform Legii contabilitații, nefiind instituită o derogare de la acest termen pentru exercițiul financiar al anului 2023”, clarifica instituția la începutul anului 2024, potrivit startupcafe.ro.