Fiul lui Octavian Jurma, infectat cu Covid: "Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case"

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 15:34
6339 citiri
Fiul lui Octavian Jurma, infectat cu Covid: "Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case"
Octavian Jurma FOTO Facebook/ Octavian Jurma

Biostatisticianul Octavian Jurma a anunțat marți, 25 ianuarie, că fiul său, elev în clasa a IX-a, este infectat cu Covid, cu simptome ușoare.

Într-o postare pe pagina sa de pe Facebook, cercetătorul mărturisește că s-a testat toată familia, cu rezultate negative, deocamdată, întrucât șansele să scape sunt mici.

Jurma este de părere că astfel de situații vor fi inevitabile pentru orice familie cu elevi în casă într-un val ca Omicron:

"Momentul acela în care statistica devine realitate a ajuns și la noi în familie. Băiatul nostru cel mare, elev în clasa a XI-a, e pozitiv.

Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case în față valului de infectări, astfel încât să facă școală online sănătoși de acasă. Prin urmare îi trimite pandemia infectați acasă, astfel încât fac școală online bolnavi de acasă.

Găsiți voi logica prin care "online bolnav" e mai bine decât "online sănătos", că acestea sunt singurele opțiuni în timpul unui val pandemic dacă nu faci nimic pentru siguranță copiilor în școală.

M-a certat soția mea, când am i-am spus că în acest val, copiii noștri și probabil și noi suntem condamnați la infectare. Dar e o consecință matematică a deciziei de a deschide școlile la 3 zile după petrecerile de revelion și apoi de a le ține școlile deschise cu orice preț.

Probabilitatea ca un copil care merge la școală în mediu urban să se infecteze este de 100% în două săptămâni după ce se depășește incidența de 6 la mie.

Asta înseamnă că și copiii mei au o probabilitate de 100% să se infecteze dacă vor fi obligați să meargă la școală după ce am trecut de incidența de 6 la 1000.

Astăzi băiatul nostru cel mare ne-a trezit dimineață pentru niște simptome ușoare. L-am testat și este pozitiv. Ne-am testat toată familia și suntem negativi, însă șansele să rămânem negativi sunt mici.

Acest moment este inevitabil pentru orice familie cu elevi în casă într-un val că Omicron, dacă sunt abandonate toate măsurile de apărare colectivă.

De aceea am militat mereu să organizăm apărarea împotriva COVID19 în fronturi, cu linii clare de apărare publică succesivă. În spatele frontului, dincolo de ultima linie de apărare, ar fi trebuit să punem la adăpost copiii noștri, viitorul țării.

La noi autoritățile au făcut exact pe dos.

În valul 4-Delta guvernul a decis, fără nici o rațiune medicală sau umană, să mute copiii în linia 1 a frontului COVID-19 și apoi au decis să suspende măsurile de siguranță decât să treacă în online.

În valul 5-Omicron au decis și că ne vor ține copiii în linia 1 până când se vor interna suficient de mulți adulți în spitale pentru a justifică renunțarea la infectarea copiilor.

Prin urmare, lipsiți de apărarea colectivă și împinși de guvern în față inevitabilului, ne-am focalizat pe apărarea individuală:

1. Vaccinul. Am făcut boosterul. Noi suntem vaccinați toți cu booster, mai puțîn băiatul cel mic care va face boosterul în acest weekend dacă nu se pozitivează până atunci.

2. Masca FFP2. Purtăm masca FFP2 când ieșim din casă și până revenim.

3. Distanțare fizică. În timpul valului păstrăm doar interacțiunile esențiale.

4. Testarea. Ne testăm la orice suspiciune de simptome sau după orice contact simptomatic. Vrem să facem cât mai puțin timp din lanțul de transmitere.

Singura vulnerabilitate pe care nu o putem închide individual, este prezența copiilor la școală.

Autoritățile ne obligă să ne trimitem copiii la școală deși nu obligă pe nimeni altcineva să ia măsuri de siguranță pentru copiii noștri. Sunt curajoși pe seama copiilor și lași pe seama adulților. Consecință se vede în spitale unde aproape 1 din 10 internați este minor.

Pur și simplu criteriile alese pentru trecerea unei clase în online, garantează că în această perioada școlile sunt adevărate centre de infectare, mult mai eficiente decât centrele de vaccinare care sunt aproape abandonate odată cu abandonarea campaniei de vaccinare.

Noi suntem destul de liniștiți în privința băiatului nostru. Cu boosterul făcut, va trece probabil ușor prin boală.

Probabil însă nu e suficient de bun în cazul copiilor noștri. Guvernul trebuie să facă totul pentru siguranță copiilor noștri, nu să o sacrifice pentru urzeli politice.

În fiecare zi sute de copii fac forme de COVID-19 suficient de grave să necesite spitalizare. Suferință lor și a părinților acestora, nu înduioșează pe nimeni în rândul politicienilor care lasă negaționiștii să facă legea în România.

Avem însă și persoane vulnerabile în familie. Probabil că aceștia nu vor trece la fel de bine prin boală.

În loc să combată răspândirea bolii, chiar Guvernul zădărnicește combaterea infectărilor și silește copiii noștri să fie vectori pentru a duce virusul în familie. Drept urmare avem mii de orfani și traume psihologice importante pe termen lung care puteau fi evitate cu efort minimal.

Politicienii însă nu înțeleg că nu doar curba infectărilor oficiale este tardivă în România, ci și curbă opiniei publice. Pe când valul de resentimente și revoltă față de lașitatea și duplicitatea politicienilor se va vedea pe curbă opinie publice, va fi prea târziu să mai facă ceva în privința asta.

Poate că românii acceptă că banii să fie puși înaintea vieții în privința adulților, însă nu știu câți părinți vor uită cu ușurință partidele care pun intersele lor meschine și înaintea vieții copiilor noștri.

Eu unul nu voi uită că am fost silit să îmi trimit copilul la școală deși era o certitudine că se va infectă cu un virus care îl poate schilodi pe viață. Mai știu cu certitudine încă un lucru, nu sunt singurul", a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Ce decizie a luat TVR în legătură cu fiul lui Cristian Țopescu: ”Avem o strategie nouă”
Ce decizie a luat TVR în legătură cu fiul lui Cristian Țopescu: ”Avem o strategie nouă”
Sebastian Felix Ţopescu (24 de ani), fiul regretatului comentator sportiv Cristian Țopescu, a debutat anul trecut ca prezentator la TVR al emisiunii „Vis sau realitate”. Conform...
Drama unei mame în vârstă de 70 de ani care își caută fiul neîncetat, de 25 de ani. "Tatăl lui a murit cu numele lui pe buze"
Drama unei mame în vârstă de 70 de ani care își caută fiul neîncetat, de 25 de ani. "Tatăl lui a murit cu numele lui pe buze"
O mamă, în vârstă de 70 de ani, din Lugoj, trăiește o adevărată dramă. Ioana Gheorghe își caută neîncetat fiul, dispărut de două decenii și jumătate. Laurențiu Vasile Gheorghe,...
#fiu, #Octavian Jurma, #covid, #omicron, #scoala online , #Valul 5 Omicron