Lamuriri in scandalul vaccinarii: Va lua statul copiii de la parintii care se opun si cand se da amenda de 10.000 lei?

Luni, 31 Iulie 2017, ora 13:48
5323 citiri
Lamuriri in scandalul vaccinarii: Va lua statul copiii de la parintii care se opun si cand se da amenda de 10.000 lei?
Foto: Facebook/Florian Bodog

Parintii care vor refuza sa participe la actiunile de informare privind vaccinarea vor fi amendati, sanctiunile putand ajunge si la 10.000 de lei, a declarat, luni, ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

"Sanctiunile privesc atat ministrul, cat si functionarii din minister, Directiile de sanatate publica, absolut tot lantul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat in presa cu privire la faptul ca parintii vor fi amendati pentru faptul ca nu-si vaccineaza copiii este inexact.

Parintii vor fi amendati in situatia in care refuza sa participe la intalnirea cu grupul de lucru, refuza sa participe la intalnirea cu medicul de familie pentru a fi informati despre vaccinuri. Practic, parintele are dreptul sa refuze, dar isi asuma toata responsabilitatea", a explicat Bodog, prezent la Institutul Clinic Fundeni, unde a avut loc semnarea contractului de finantare pentru cea de-a doua faza a proiectului "Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare si crearea de noi infrastructuri".

Ministrul a precizat ca proiectul legii vaccinarii propune diferite cuantumuri de amenzi.

"Proiectul a intrat deja de saptamana trecuta in format electronic pentru avizare interministeriala, astazi a plecat in format scris la toate ministerele si va fi facut public. (...) Da, sunt si amenzi de 10.000 de lei, dar sunt pentru parintii care refuza sa participe la actiunea de informare, nu pentru cei care refuza vaccinarea", a spus Florian Bodog.

Intrebat daca in proiect este prevazuta si decaderea din drepturi, ministrul a raspuns ca nu, dar "este o decizie pe care statul roman o poate lua de la caz la caz".

Ulterior, intrebat la Digi 24 in ce conditii poate fi amendat un ministru al Sanatatii, Bodog a precizat ca aceasta sanctiune se poate aplica in cazul in care sunt vaccinuri in stoc si nu au fost distribuite.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, s-a pronuntat, sambata, pentru vaccinarea obligatorie a copiilor, mentionand ca ministrul Sanatatii si Guvernul trebuie sa rezolve aceasta problema.

Si premierul Mihai Tudose a sustinut ca situatia actuala din Romania ar impune introducerea vaccinarii obligatorii.

Intrebat la Radio Romania Actualitati, intr-un interviu difuzat vineri, daca situatia actuala din Romania ar impune introducerea vaccinarii obligatorii, seful Executivului a raspuns: "Eu cred ca da. Sunt si vaccinuri care se adreseaza unor boli care sunt transmisibile, deci acel parinte nu-si pune in pericol doar copilul lui, ci intreaga comunitate.

Pe tot ceea ce inseamna civilizatie europeana, nord-atlantica, procentul trebuie sa fie peste 95% din copii vaccinati. Iertati-ma, cand noi stam in jur de 50%, suntem departe de lumea civilizata. (...) Fac o medie pe tara".

Legea vaccinarii: Tudose, amenintat de anti-vaccinisti, iar Dragnea nu vrea sanctiuni

Raportul Ministerului Sanatatii: Mortalitatea la rujeola e mult peste medie. De vina pentru epidemie e si mass-media

Tudose, despre vaccinare: Cand un parinte isi condamna copilul la moarte, nu stiu in ce masura se mai poate vorbi despre drepturi parintesti

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#Bodog amenzi parinti vaccinare, #amenzi parinti informare vaccinare, #Bodog amenzi vaccin , #ministrul Sanatatii