Ziare.com

Legea vaccinarii: Parintii care se opun vor trebui sa-si exprime refuzul in scris la medicul de familie

Luni, 31 Iulie 2017, ora 20:23

   

Legea vaccinarii: Parintii care se opun vor trebui sa-si exprime refuzul in scris la medicul de familie
Proiectul Legii vaccinarii prevede ca, in cazul vaccinarilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat, iar exceptie fac doar situatiile in care parintii sau persoana responsabila refuza in scris la medicul de familie vaccinarea copilului.

Pentru vaccinarile obligatorii, furnizorul de servicii medicale de vaccinare care are in evidenta sa copilul minor are obligatia de a informa in timp util persoana responsabila asupra Calendarului National de Vaccinare, se arata in varianta de proiect obtinuta de Agerpres.

Sunt obligatorii:
 • vaccinarile stabilite prin Calendarul National de Vaccinare pentru copii;
 • vaccinarile impuse de situatii epidemiologice, care implica vaccinarea ca masura de interventie, in vederea limitarii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
 • vaccinarile pentru personalul medico-sanitar din unitatile sanitare publice si private;
 • vaccinarile pentru alt personal din unitatile publice si private care, prin natura atributiilor, sunt expuse suplimentar la boli infectioase sau pot reprezenta surse de infectie care ar putea pune in pericol sanatatea publica.

Potrivit legii, parintele sau persoana responsabila, in cazul copilului minor, este scutit de obligatia prezentarii acestuia la vaccinare, daca acesta are o contraindicatie definitiva la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, in situatia in care prezinta medicului care are in evidenta sa minorul o certificare a situatiei invocate.

Certificarea contraindicatiei de vaccinare a minorului se realizeaza de catre Comisia Judeteana de Vaccinare din judetul de domiciliu al copilului la solicitarea parintelui ori, dupa caz, a altei persoane responsabile si in baza dovezilor medicale prezentate.

La data inscrierii copiilor sau a adultilor intr-o unitate de invatamant sau intr-o alta colectivitate, aceasta are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste sau sa infirme efectuarea vaccinarilor obligatorii, mai prevede proiectul de lege.

Medicii de familie sunt obligati, cu exceptia situatiilor prevazute de lege ori daca interesul copilului prevaleaza:
 • sa asigure confidentialitatea datelor privind antecedentele vaccinale ale copilului, atat ale vaccinurilor efectuate in cabinet, cat si a celor efectuate la alti furnizori de servicii medicale de vaccinare;
 • sa puna la dispozitia pacientului sau, dupa caz, a persoanei responsabile cu cresterea si educarea copilului minor, la cerere, antecedentele vaccinale ale copilului, sub forma unei adeverinte sau a unui alt document formalizat;
 • sa informeze parintii sau alt reprezentant legal, dupa caz, asupra drepturilor si obligatiilor la inscrierea copilului pe lista proprie;
 • sa comunice Serviciului Public de Asistenta Sociala cazurile in care parintii sau persoana responsabila, dupa caz, nu desemneaza persoana care va insoti copilul la vaccinare;
 • sa informeze gravida in ultimul trimestru de sarcina privind vaccinarile care urmeaza sa fie administrate nou-nascutului in maternitate.

De asemenea, la luarea in evidenta a nou-nascutului, medicul de familie are obligatia sa informeze parintii sau, dupa caz, persoana responsabila despre utilitatea administrarii vaccinurilor din Calendarul National de Vaccinare, dar si despre posibilitatea de a suplimenta schema nationala cu vaccinurile recomandate.

Unitatile de invatamant precum si alte institutii in care sunt colectivitati de copii vor fi obligate:
 • sa efectueze informarea copiilor cu privire la vaccinare;
 • sa transmita Comisiei Judetene de Vaccinare si celei a Municipiului Bucuresti din cadrul DSP o lista privind copiii care nu au fost vaccinati conform Calendarului National de Vaccinare;
 • sa ofere parintilor sau altor reprezentanti legali, dupa caz, la cerere sau in mod public, o statistica privind numarul de copii nevaccinati din cadrul scolii.

Potrivit noii legi, parintii si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului sunt obligati sa asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei in cazul vaccinarilor obligatorii si sa se prezinte in cazul in care sunt convocati de Comisia Judeteana de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucuresti.

Potrivit proiectului, parintii sau reprezentantii legali ai minorului pot fi amendati cu sume de la 5.000 de lei la 10.000 de lei in cazul in care nu prezinta copilul la vaccinare dupa ce au fost consiliati de comisia judeteana de vaccinare sau a municipiului Bucuresti.

Cu aceeasi amenda vor fi sanctionati si medicii de familie care nu vor indeplini obligatiile ce le revin din lege.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre vaccinare refuz parinti
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2770 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deci nu se va schimba nimic

Fac o lege si cei care n-au chef nu-si vor vaccina copiii imbolnavindu-i pe toti. Bravo mah, partid serios PSD.

 

"trebui sa-si exprime refuzul in scris"

La PSD primează rațiunile electorale in detrimentul sănătății colective. De ce să supere ei pe cațiva rătăciți agresivi și iraționali, și ei votează, ce contează că transformăm societatea intr-o colonie de leproși, nu-i așa bunghiosule...???

Cei vaccinati sint aparati

Ori nu sint ?
Acum , in cele spuse, incearca sa vezi care ar fi rolul vaccinului, mai Papadie !

Cum sa-i imbolneaveasca pe toti ?

Se imbolnavesc cei care au vaccin ? Atunci de ce il mai faceti ?
Opriti vaccinarea fortata ! Nu are nici un merit .

Fascism medical in formă pură!

Să injectezi in corpul unui copil, cu de-a sila, sub amenințarea utilizării forței și a amenzilor cocoșante, un cocktail de substanțe toxice (inevitabil) periculoase nu poate fi catalogat decat ca instaurarea fascismului medical in Romania.

Economist fiind mi-am pus, din curiozitate, intrebarea: "Care este cea mai vandută marfă de pe mapamond?" După multe căutări și mai multe variante luate in considerare, am ajuns la concluzia fermă că această marfă este FRICA. Frica, mai ales atunci cand este adusă la stadiul de paranoie, este de departe cea mai vandută marfă de pe fața pămantului.

Determinandu-i pe oameni să tremure, zi și noapte, din cauza paranoiei provocate de niște "strigoi" mici, mici de tot (numiți viruși, in latină virus = otravă), existența cărora aceștia să nu o poată verifica in mod independent de tine, dai peste formula magică care poate să-ți aducă nu milioane, ci miliarde și miliarde de dolari.

Fricoșii sunt ușor de manipulat. Fricoșii sunt ușor de amăgit ca să se despartă de banii lor. Fricoșii sunt ușor determinați ca să se umple de o ură oarbă și irațională față de persoanele care, pe bună dreptate, nu le lasă chiar atat de ușor manipulate și amăgite de fel de fel de dogme dubioase (precum dogma vaccinării).

"6 Apoi mi-a zis: "S-a isprăvit! Eu sunt Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul. Celui ce ii este sete, ii voi da să bea fără plată din izvorul apei vietii.
7 Cel ce va birui va mosteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui si el va fi fiul Meu.
8 Dar cat despre FRICOSI, necredinciosi, scarbosi, ucigasi, curvari, vrăjitori, inchinătorii la idoli si toti mincinosii, partea lor este in iazul care arde cu foc si cu pucioasă, adică moartea a doua."

Observați, vă rog, cine se află in fruntea listei celor care vor ajunge să ardă, in ziua marei judecăți a lui Dumnezeu, in foc și pucioasă. Cine sunt aceștia? Fricoșii sunt.

Mare branza,

noua lege. Măcar dacă ar aduna copiii nevaccinați in școli separate, eu n-aș vrea ca fiul meu să stea in clasă cu copii nevaccinați. Eu nu pot avea dreptul ăsta, la fel ca părintele care nu-și vaccinează copilul ?

 

Cei vaccinati nu ar trebui s ase imbolnaveasca

Vezi ca e propaganda ? Copilul tau e vaccinat, mai alifie ! El ar trebui s a nu se imbolnaveasca . Nu ai nici o logica.

Solutia este simpla.....

Prin lege,parintii sa fie obligeait sa vaccineze copiii!In Franta,nu prezinti hirtie de vaccinare,copilul nu este primit la scoala.

 

Refuzul in scris

Pacat ca nu exista un vaccin contra ignorantei si prostiei .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor