Ministrul Sanatatii anunta relansarea Institutului Cantacuzino

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 19:07
3457 citiri
Ministrul Sanatatii anunta relansarea Institutului Cantacuzino

Florian Bodog, ministrul Sanatatii, a declarat ca urmeaza o colaborare intre reprezentantii Institutului Pasteur si cei de la Cantacuzino pentru o relansare a institutului de la noi din tara. In momentul de fata, Institutul Cantacuzino nu produce vaccinuri.

"A existat o intalnire intre reprezentantii Institutului Cantacuzino cu reprezentantii Institutului Pasteur care au discutat posibilitatea aplicarii unui proiect comun pe fonduri europene in vederea cresterii si relansarii Institutului Cantacuzino. Peste doua-trei saptamani, Institutul va intra oficial in organigrama Ministerului Sanatatii", a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

In decembrie, anul trecut, printr-o ordonanta a Guvernului, Institutului National de Cercetare "Cantacuzino" a trecut din subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare in subordinea Ministerului Sanatatii, cu patrimoniul si personalul aferente. Finantarea activitatilor desfasurate de institut se va realiza din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii.

"Trebuie investit mult. In acest institut nu s-a investit ani de zile. Au plecat medici de acolo. Nici nu mai e la Ministerul Sanatatii. Fostul ministru al Sanatatii l-a lasat sa plece, a vrut sa scape de el si l-a transferat la Ministerul Educatiei. Stiti ca Educatia se ocupa doar de cercetare. Acest institut, dincolo de eventualele proiecte de cercetare, ar trebui sa-si reconsolideze si alte atributii.

Stiu ca domnul ministru pregateste un act normativ sa-l readuca la Ministerul Sanatatii. Nu e suficient sa-l readuci la Ministerul Sanatatii. Acolo trebuie si fonduri, trebuie investit.", declara, in luna noiembrie, premierul de la momentul respectiv, Dacian Ciolos.

Marti, ministrul Sanatatii a mai declarat ca urmeaza sa faca mai multe achizitii pentru centrele de arsi, dar si pentru formarea medicilor.

"Am avut o intalnire cu ambasadorul Frantei si a fost itinerat interesul Frantei de a participa cu experienta, expertiza si bunele practici in programele noastre de guvernare, inclusiv in construirea de spitale regionale si in reformarea sistemului de sanatate romanesc. Am convenit sa continuam programul de formare de specialisti pentru centrul de arsi.

Demaram procedurile de achizitie de studiile de fezabilitate pentru centrul de arsi de la Grigore Alexandrescu de la Timisoara. In acelasi timp, vorbim de achizitii de aparatura si pentru centrul de arsi din Iasi. In prima etapa vor pleca la formare medici de la centrul de chirurgie-plastica din Timisoara. Vom avea un program de formare de specialisti pentru radioterapie", a explicat Florian Bodog.

Ministerul Sanatatii a demarat prin Banca Europeana de Investitii procedura de achizitie pentru cinci aparate de radioterapie urmand sa fie cumparate alte sapte.

Citeste si:
Dacian Cioloş anunță că Franța va trimite în România trupe NATO: ”Este o nouă garanţie pentru ţara noastră”
Dacian Cioloş anunță că Franța va trimite în România trupe NATO: ”Este o nouă garanţie pentru ţara noastră”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a salutat miercuri, 19 ianuarie, decizia președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul țării noastre. ”Salut decizia...
Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Care e versiunea oficială
Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Care e versiunea oficială
Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a plecat în concediu în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat miercuri...