Încrengăturile dosarului Coldea: Ce legătură au inculpații cu o mare firmă de salubritate, un trust de presă, dar și cu DNA

Luni, 27 Mai 2024, ora 12:42
28551 citiri
Încrengăturile dosarului Coldea: Ce legătură au inculpații cu o mare firmă de salubritate, un trust de presă, dar și cu DNA
Florian Coldea FOTO Hepta

Dosarul deschis pe numele ”fondatorilor statului paralel” scoate la iveală o serie de legături mult mai adânci între inculpații din dosar și instituții, companii și chiar trusturi de presă din România. De altfel, unul dintre inculpații din dosar, fost șofer, a ajuns administratorul provizoriu al unei mari firme de salubritate care ar fi la baza unor conflicte cu patronii unui cunoscut trust de presă.

Dan Victor Tocaci este intermediarul din dosarul generalilor SRI (r) Florian Coldea – Dumitru Dumbravă. Tocaci i-ar fi propus omului de afaceri Cătălin Hideg să îl pună în legătură cu generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă pe care i-a prezentat drept ”fondatorii „statului paralel”, persoane puternice, cu influență asupra magistraților”, potrivit ordonanței de inculpare a generalilor SRI, consultată de G4Media.ro.

”Așa cum a afirmat în cadrul întâlnirilor cu martorul denunțător, numitul Tocaci Dan – Victor în calitate de apropiat al lui Walter Florian, cunoștea modul cum pot fi rezolvate astfel de probleme, precum și persoanele de contact ale decidenților. Declarația martorului denunțător în sensul că numitul Coldea Florian și persoanele din echipa acestuia i-au fost prezentați ca fiind singurii în măsură să îl ajute să își păstreze libertatea și să își desfășoare în continuare activitatea comercială se coroborează cu discuțiile înregistrate în mediul ambiental”, se arată în documentul DNA.

Potrivit unor surse din interiorul companiei de salubritate, Dan Tocaci a fost șoferul fostului patron Florian Walter, decedat între timp.

Potrivit unui document de pe site-ul Romprest prin care a fost convocată AGA pe data de 7 iunie 2024, Tocaci este membru provizoriu în CA al Romprest, ”numit temporar de către Consiliul de Administrație într-unul din cele două locuri de administratori definitivi pentru care acționarul DETACO LTD este îndreptățit să facă propuneri”.

Compania Detaco Ltd din Canada este acționar al Romprest cu 42,62% și a fost preluată în 2020 de fiul lui Maricel Păcuraru, patronul de facto al Realitatea Plus, cu doar 100 de dolari canadieni de la fiul lui Florian Walter, conform G4Media.ro.

Potrivit unui document al companiei publicat în Monitorul oficial, pe 1 februarie 2024, CA al Romprest l-a numit pe Dan Tocaci în poziția de administrator provizoriu. Decizia a fost luată în unanimitate în cadrul unei ședințe CA din care au făcut parte Bogdan Adimi, vicepreședinte CA și director general adjunct al Romprest, și membrii CA Elena-Valentina Hărăbor, Olando Valache și Răzvan Duca Ghenoiu.

Potrivit unor surse din interiorul companiei, din poziția de consultant securitate, Dan Tocaci se ocupa de firma Romprest Security din cadrul holdingului Romprest.

Potrivit convocatorului AGA din 7 iunie 2024, Păcuraru solicită în instanță revocarea lui Tocaci din poziția de membru provizoriu în CA al Romprest din partea Detaco Ltd.

AGA din 7 iunie 2024 a fost convocată de Bogdan Adimi, vicepreședintele companiei și directorul general adjunct, cel care conduce operatorul de salubritate. Potrivit documentului, Adimi a pus pe ordinea de zi inclusiv solicitările acționarului Detaco, compania canadiană controlată de familia Păcuraru, formulate în cadrul unui proces deschis la Tribunalul București. Primul termen al procesului este 7 iunie 2024, ziua în care este convocată AGA.

Pe lângă revocarea lui Tocaci, acționarul Detaco solicită distribuirea de dividende către asociați și numirea lui Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru (fiul lui Maricel Păcuraru) în funcțiile de președinte al CA al Romprest și director general. Solicită și revocarea lui Bogdan Adimi și a lui Răzvan Duca Ghenoiu.

Interesant în context este și faptul că procuroarea din dosarul Coldea-Dumbravă este Mihaiela Iorga Moraru, actuala șefă a Secției a I-a a DNA de combatere a corupției. În trecut, ea a fost procuror la Secția Specială și, anterior, procuror de execuție la DNA.

Potrivit unor surse judiciare, în 2016-2017, Iorga Moraru a instrumentat și dosarul lui Florian Walter, fostul patron al Romprest. Florian Coldea, pe atunci șeful operativ al SRI, ar fi avut un cuvânt de spus în preluarea dosarului lui Walter de către Iorga Moraru de la DNA Ploiești.

În cele din urmă, Iorga Moraru a ajuns să fie revocată din DNA și anchetată ea însăși de DNA Ploiești pentru că l-ar fi favorizat pe Walter. Potrivit unui comunicat aflat încă pe portalul DNA, în februarie 2018, procuroarea Iorga Moraru a fost trimisă în judecată de DNA Ploiești pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual. Peste câteva luni de la trimiterea în judecată, dosarul a fost restituit la DNA de către Instanța Supremă, după ce judecătorii au exclus probele și au anulat rechizitoriul.

După revocarea din DNA, Iorga Moraru a dat-o în judecată pe șefa de atunci a DNA, Laura Codruța Kovesi, și a solicitat despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul dintre cele două s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

După tranzacția de 100 de dolari canadieni și preluarea a 42,69% din compania Romprest, prin intermediul Detaco Ltd, familia lui Maricel Păcuraru a început un război de uzură pentru preluarea executivului operatorului de salubritate.

Totul a culminat cu Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Romprest din 28 iulie 2020, prin care conducerea companiei a fost preluată de familia Păcuraru, prin acţionarul Detaco Ltd, în detrimentul celorlalți acționari în frunte cu Mihai Dracea. Atunci a fost aprobată numirea „în funcţia de administrator Romprest, respectiv preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General a dlui Beniamin Cioantă-Păcuraru” din partea acţionarului Detaco Ltd. Propunerea a fost făcută de preşedintele de şedinţă Maricel Păcuraru, socrul lui Beniamin Cioantă-Păcuraru, potrivit documentelor companiei Romprest publicate în Monitorul oficial. Directorul Bogdan Adimi și ceilalți executivi din companie sau reprezentanți ai acționarului Mihai Dracea au fost revocați din funcții și chiar concediați.

Deciziile AGA din iulie 2020 au fost invalidate însă rând pe rând în justiție, prin urmare conducerea executivă a Romprest este asigurată acum tot de către directorul Bogdan Adimi, reprezentantul acționarului Mihai Dracea.

Anul trecut, G4Media.ro a arătat că miza campaniei de presă declanșate de Realitatea Plus împotriva ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu este încercarea de a-l determina pe liderul PSD să accepte vânzarea celor 10 procente deținute de CNAB la Romprest astfel încât patronul de la Realitatea să le cumpere, să devină acționar majoritar și să preia controlul asupra companiei.

Maricel Păcuraru, patronul a cărui familie care controlează Realitatea Plus și 42,69% din Romprest, a fost condamnat definitiv la 4 ani de detenție cu executare într-un dosar legat de prejudicierea Poștei Române cu aproape 3 milioane de euro, în noiembrie 2014.

A făcut pușcărie la Poarta Albă, unde a fost bibliotecar și s-a împrietenit cu fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, condamnat și el definitv pentru corupție. Maricel Păcuraru mai este judecat pentru prejudicierea Poștei cu peste 5 milioane de euro și într-un alt dosar penal aflat pe rolul Tribunalului București.

Dosarul ”Florian Coldea”
Florian Coldea nu va mai preda la Academia Națională de Informații, susține SRI
08.06.2024 19:15 - Florian Coldea nu va mai preda la Academia Națională de Informații, susține SRI
Academia SRI a declarat că programa universitară pentru 2024-2025 nu va mai include norma didactică pentru Florian Coldea. Acesta ocupa un post de conferențiar din 2017. „Domnul general...
Ce pensie militară încasează lunar un general SRI în rezervă. Dezbateri aprinse, după scandalul în care a fost implicat Coldea
06.06.2024 16:05 - Ce pensie militară încasează lunar un general SRI în rezervă. Dezbateri aprinse, după scandalul în care a fost implicat Coldea
Scandalul în care este implicat Florian Coldea a generat diverse discuții despre foștii generali ai SRI și averile acestora, în special pensiile pe care le încasează. Un fost general SRI,...
Efectele mega-scandalului de corupție Coldea-Dumbravă. Expert: „Ne bântuie Securitatea. Politicienii ocolesc esențialul”
04.06.2024 21:30 - Efectele mega-scandalului de corupție Coldea-Dumbravă. Expert: „Ne bântuie Securitatea. Politicienii ocolesc esențialul”
Cazul de corupție  al foștilor șefi ai SRI, generalii (r) Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, ar putea modifica legile privind activitatea ofițerilor de informații, susține premierul...
Burleanu: Nu am avut vreo întâlnire cu Coldea înainte de 2014. Ce spune despre avocatul Doru Trăilă
04.06.2024 15:42 - Burleanu: Nu am avut vreo întâlnire cu Coldea înainte de 2014. Ce spune despre avocatul Doru Trăilă
Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat într-o conferinţă de presă, marți, 4 iunie, că nu s-a întâlnit cu fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea înainte de 2014, ci doar după...
O nouă răfuială între Adrian Năstase și Traian Băsescu: ”Trebuie trimis la groapa de gunoi a istoriei post-decembriste”
04.06.2024 13:59 - O nouă răfuială între Adrian Năstase și Traian Băsescu: ”Trebuie trimis la groapa de gunoi a istoriei post-decembriste”
Fostul premier Adrian Năstase a reacționat marți, 4 iunie, în scandalul izbucnit după deschiderea dosarului care-l vizează pe Florian Coldea. Mai exact, Năstase a comentat, pe blogul...
Patronul Universității Craiova acuză că a fost băgat la pușcărie de "rețeaua Coldea": ”Mi s-a furat echipa și nu am primit nicio despăgubire”
04.06.2024 08:48 - Patronul Universității Craiova acuză că a fost băgat la pușcărie de "rețeaua Coldea": ”Mi s-a furat echipa și nu am primit nicio despăgubire”
Adrian Mititelu, patronul echipei FCU Craiova, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a depune denunțuri împotriva unei rețele pe care o acuză de abuzuri....
Ciolacu cere discutarea cazului Florian Coldea în CSAT. „Să aplicăm un set de reguli”
03.06.2024 14:49 - Ciolacu cere discutarea cazului Florian Coldea în CSAT. „Să aplicăm un set de reguli”
Marcel Ciolacu, premierul României vrea ca în următoarea ședință a CSAT să fie dezbătut dosarul de corupție în care este implicat Florian Coldea, fostul general al SRI. De asemenea,...
Un alt om de afaceri face un denunț legat de Florin Coldea: "M-am prins că este o înșelăciune, am început să fiu ameninţat"
30.05.2024 17:02 - Un alt om de afaceri face un denunț legat de Florin Coldea: "M-am prins că este o înșelăciune, am început să fiu ameninţat"
Al doilea denunț în cazul Florin Coldea a fost făcut de un om de afaceri care a dorit să-și păstreze anonimatul, dar a explicat într-un interviu televizat despre amenințări și încercări...
”Săgeata lui Florian Coldea”, la DNA. Noi audieri în dosarul generalilor SRI
30.05.2024 15:09 - ”Săgeata lui Florian Coldea”, la DNA. Noi audieri în dosarul generalilor SRI
Audierile în dosarul fostului prim adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, au continuat și joi, 30 mai. La DNA s-a prezentat omul de afaceri Bogdan Neidoni, despre care...
Un cetățean chinez audiat în Dosarul Coldea. Wang Yan este cel care a făcut legătura dintre generalii SRI și denunțător
29.05.2024 21:44 - Un cetățean chinez audiat în Dosarul Coldea. Wang Yan este cel care a făcut legătura dintre generalii SRI și denunțător
Un om de afaceri chinez, Wang Yan, a fost audiat miercuri, 29 mai, la DNA, în dosarul în care Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), și Dumitru Dumbravă,...
Noi probe în dosarul lui Coldea. Denunțătorul a dus la DNA telefoanele cu care a făcut înregistrările
29.05.2024 12:58 - Noi probe în dosarul lui Coldea. Denunțătorul a dus la DNA telefoanele cu care a făcut înregistrările
Omul de afaceri Cătălin Hideg, denunţătorul din dosarul în care generalii SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă sunt acuzaţi de trafic de influenţă, a mers,...
Ultima discuție dintre CTP și Florian Coldea: ”Ce vreți, domnule Popescu, nu obții informații de valoare având de-a face numai cu fete de pension!”
29.05.2024 09:31 - Ultima discuție dintre CTP și Florian Coldea: ”Ce vreți, domnule Popescu, nu obții informații de valoare având de-a face numai cu fete de pension!”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avut o reacție publică după plasarea sub control judiciar a fostului înalt oficial al Serviciului Român de Informații (SRI) Florian Coldea, într-un dosar...
Ascensiunea și declinului lui Florian Coldea. „Statul Paralel”, dosarele la comandă și „binomul” SRI - DNA
27.05.2024 21:30 - Ascensiunea și declinului lui Florian Coldea. „Statul Paralel”, dosarele la comandă și „binomul” SRI - DNA
După o perioadă în care părea că a dispărut din spațiul public, fostul prim-adjunct al SRI, generalul Florian Coldea a apărut iar în atenția publicului, vizat într-un dosar de corupție....
Încrengăturile dosarului Coldea: Ce legătură au inculpații cu o mare firmă de salubritate, un trust de presă, dar și cu DNA
27.05.2024 12:42 - Încrengăturile dosarului Coldea: Ce legătură au inculpații cu o mare firmă de salubritate, un trust de presă, dar și cu DNA
Dosarul deschis pe numele ”fondatorilor statului paralel” scoate la iveală o serie de legături mult mai adânci între inculpații din dosar și instituții, companii și chiar trusturi de...
Șeful ”statului paralel”, la Poliție. Coldea: ”Dau explicaţii pe bună dreptate justiţiei”
27.05.2024 12:04 - Șeful ”statului paralel”, la Poliție. Coldea: ”Dau explicaţii pe bună dreptate justiţiei”
Florian Coldea susține că are totală încredere în justiție și că va face precizări legate de dosarul după ce vede ”despre ce este vorba”. Fostul prim-adjunct al directorului SRI s-a...
Traian Băsescu, despre dosarul lui Coldea: ”Nu-mi asum niciun fel de responsabilitate / Să facă pușcărie”
27.05.2024 08:43 - Traian Băsescu, despre dosarul lui Coldea: ”Nu-mi asum niciun fel de responsabilitate / Să facă pușcărie”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit duminică seară despre cazul foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, care au fost puși sub acuzare de DNA pentru trafic de...
Elena Udrea comentează din penitenciar cazul generalului Coldea: „Stăpânul cătușelor iese pe ușa DNA așa cum m-a scos pe mine”
26.05.2024 20:24 - Elena Udrea comentează din penitenciar cazul generalului Coldea: „Stăpânul cătușelor iese pe ușa DNA așa cum m-a scos pe mine”
Elena Udrea, fosta ministră a Turismului, aflată în arest pentru fapte de corupție, a comentat pe pagina sa de Facebook, cazul generalului (r) Florian Coldea, anchetat și el de Direcția...
Ciolacu, reacții la dosarul de trafic de influență al lui Coldea: ”Nu se ține cont de culoarea politică”
25.05.2024 13:23 - Ciolacu, reacții la dosarul de trafic de influență al lui Coldea: ”Nu se ține cont de culoarea politică”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că, în opinia sa, sistemul de justiție funcționează în mandatul său. Reacția președintelui PSD vine după plasarea sub control...
Florian Coldea, primele declarații oficiale după acuzațiile de trafic de influență: ”Mă consider nevinovat pentru faptele de care am fost acuzat”
25.05.2024 11:56 - Florian Coldea, primele declarații oficiale după acuzațiile de trafic de influență: ”Mă consider nevinovat pentru faptele de care am fost acuzat”
Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), a emis un prim comunicat de presă în seara de vineri, 24 mai, după ce a refuzat să facă declarații în urma...
Dosarul generalilor SRI a explodat la DNA. Coldea se gândea să revină la putere. Dumbravă i-a turnat pe toți ca să scape cât mai ușor STENOGRAME
24.05.2024 22:41 - Dosarul generalilor SRI a explodat la DNA. Coldea se gândea să revină la putere. Dumbravă i-a turnat pe toți ca să scape cât mai ușor STENOGRAME
Apar noi informații în dosarul generalilor SRI, acuzaţi că au cerut 700.000 de euro unui om de afaceri ca să îl scape de pedeapsa cu închisoarea. Florian Coldea, cel mai longeviv cap al...
#Florian Coldea, #ROMPREST, #dan tocaci, #Maricel Pacuraru actionar Realitatea TV, #procuror dna, #mihaiela iorga moraru, #mihaiela iorga moraru florian walter , #stiri Florian Coldea
  1. Generația „Afară cu străinii!“ din țară. De ce votează tinerii europeni extrema dreaptă
  2. Mai multe medicamente pentru durere și febră ar putea fi retrase din farmacii. Care este motivul
  3. Alexandru Cumpănașu a scăpat de un dosar penal. Instanța tocmai a pronunțat decizia
  4. Se interzice publicitatea explicită la toate țigările electronice și la pliculețe cu nicotină
  5. Țara din Uniunea Europeană care anunță că refuză să o susțină pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene
  6. Orașul mare din România unde jumătate dintre locuitori rămân fără apă potabilă pentru o zi
  7. Accident cu 5 mașini și 18 victime, dintre care zece copii, pe un drum din Constanța. A fost chemat elicopterul SMURD FOTO VIDEO
  8. Ce doi răniți din explozia de la Dedeman din Botoșani care au fost aduși la Floreasca respiră singuri. ”Au o evoluție lent favorabilă”
  9. Cod galben și portocaliu de caniculă. Valul de căldură aduce și nopți cu temperaturi sufocante. Care sunt zonele afectate
  10. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii