Alibiul pro-occidental

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 17:08
10027 citiri
Alibiul pro-occidental
Foto: Arhiva Hepta.ro

Directorul SRI, Eduard Hellvig, l-a suspendat din functie pe generalul Florian Coldea. Anterior, presedintele Iohannis avusese o convorbire cu generalul suspendat la Palatul Cotroceni.

Fictiunea literara sau cinematografica sunt testul cel mai bun pentru increderea publica.

Daca s-au facut atatea filme exceptionale in genul lor cu agenti CIA ("Homeland" sau "Berlin Station" printre cele recente), daca britanicul James Bond (MI5 sau MI6) e arhetipul insusi, daca francezii au reusit si ei sa creeze un serial de televiziune foarte atasant despre agentii DGSE ("Le Bureau des legendes"), ar fi de neimaginat un serial cu agenti SRI sau SIE.

De ce? Pentru ca ar suna mai rau decat filmele cu militieni din seria "BD la munte si la mare", care aveau macar avantajul unor comici de exceptie.

Pur si simplu aceste stabilimente n-au reusit sa intre in constiinta publica ca institutii ale patriotismului, ca stalpi ai natiunii, ca modele de loialitate si sacrificiu.

Agentul secret ca personaj de fictiune apare intotdeauna, indiferent de carentele sale personale, ca ultima resursa intr-o lupta cu dusmanii natiunii. Nu ignoram nici faptul ca eroii serviciilor secrete provin cu precadere din fostele puteri coloniale si ca, intr-o anumita privinta, cultul care li se dedica se gaseste in stransa legatura cu dominatia mondiala.

Totusi nici macar eroi de talie regionala, ca in filmele israeliene, nu poti imagina in legatura cu agentii secreti romani, despre care aflam, cand si cand, ca se ocupa mai mult cu prosperitatea lor personala.

Este interesant portretul care i se face sefei biroului SIE de la Berlin de catre scenaristul serialului "Berlin station". E un portret favorabil, dar intr-un sens relativ. Serialul a fost creat in ambianta dezvalurilor lui Eduard Snowden care au provocat o mare raceala in relatiile americano-germane.

Intreaga intriga se tese in jurul expulzarii sefului "statiei" CIA de la Berlin, care trimite la un eveniment petrecut in realitate.

Pentru prima data de la al Doilea Razboi Mondial, agentii celor doua servicii incetau sa mai aiba incredere unii in altii. Or, in acest context epic in care germanii se uita cu suspiciune la americani si invers, romanii sunt singurii aliati loiali ai americanilor, desi cu totul ineficienti.

"Altele sunt problemele noastre", spune la un moment sefa biroului SIE de la Berlin, cautand sa explice de ce nu are mijloace sa vina in ajutorul colegului sau de la CIA.

Cu alte cuvinte, serviciul romanesc pare prabusit in probleme marunte, care nu au nicio relevanta globala. Pana si mafia traficantilor de prostituate pare mai bine conectata la "istoria mare" decat serviciile romanesti, care afiseaza in schimb un ferm pro-occidentalism, ceea ce le permite sa se ocupe mai bine de interesele proprii.

Aceasta e perceptia care transpare din fictiunea cinematografica si care nu poate fi cu totul desprinsa de situatia reala. O indicatie de veridicitate este insasi precizia cu care sunt descrise fluctuatiile de simpatie dintre serviciile occidentale, dar si reticenta strecurata intre Mossad si CIA in timpul Administratiei Obama.

Pe acest fond fictional, putem intelege mai bine ca serviciile secrete romanesti s-au distins, probabil, in ultimile decenii, prin crearea unor retele de clan orientate catre propriile interese si ca au profitat de privilegiile acordate ca sa construiasca pentru agentii si familiile lor o viata ca in filmele americane.

Generalul Coldea si nevasta calatoresc la clasa business cu Sebastian Ghita (probabil ofiter acoperit) si nevasta acestuia in insulele Seychelles, apoi in Toscana si cheltuiesc cu nonsalanta zeci de mii de euro a caror sursa poate fi banuita.

SRI a dobandit prin lege dreptul de a infiinta societati comerciale proprii, pe care le-a inscris de buna seama in paradisuri fiscale ca insulele Seychelles, ceea ce ne face sa credem ca generalii SRI calatoresc ca James Bond pe banii firmelor proprii care prospera prin contracte cu statul roman.

Mai exact SRI adaposteste o mafie care extrage resurse uriase dintr-o economie clientelara si evazionista. Se zvonise ca Hexi Pharma ar fi fost tot o firma a SRI, dar odata cu moartea "patronului", orice ancheta a fost sistata.

In sfarsit, daca e adevarat ca SRI intervine ilicit in politica - asa cum afirma cu insistenta Sebastian Ghita si altii care prelucreaza surse apropiate - lucrul acesta nu ar fi fost posibil daca sefii operativi nu ar fi dobandit o mare independenta materiala si mai ales puterea de a folosi parghiile financiare ca mijloace de persuasiune si constrangere.

Un functionar care depinde de buget, asa cum apar agentii CIA in filmele americane, nu si-ar putea permite sa incalce linia rosie dintre atributiile acordate prin lege si marea aventura a puterii pe cont propriu.

Concluzia e simpla: legile serviciilor de informatii ar trebui modificate in sensul taierii resurselor materiale care scapa oricarui control.

Dar nimic nu se va schimba

Din pacate, imprejurarile politice sunt nefavorabile. Majoritatea politica nu are claritatea morala si intransigenta necesara de a propune o reforma radicala, iar Opozitia extrage avantaje conjuncturale din starea de fapt.

Joi seara, la un post de televiziune, senatorul PSD Serban Nicolae spunea pe un ton de siguranta calma ca "suntem departe" de momentul in care s-ar impune constituirea unei comisii speciale de ancheta a derapajelor din SRI, ceea ce sugereaza de fapt ca partidul e paralizat de perspective contrare.

In plus, aripa pro-Ghita din PSD care alimenteaza "insurectia" pare inchisa intr-o perspectiva de grup. Este aripa "victimelor" care aspira cel mult la o revansa, la fel ca grupul Basescu-Udrea.

La randul sau, PNL nu manifesta intentia de a ancheta activitatile ilicite ale SRI, caci ar insemna sa-i ofere lui Liviu Dragnea un ascendent asupra serviciilor de informatii. In fine, presedintele Iohannis, care l-a suspendat pe generalul Coldea (o masura prudenta totusi prin moderatia ei), e preocupat deocamdata sa stopeze hemoragia si nu pare sa aiba un plan de anvergura.

Am renuntat sa comentam faptele stricte, asa cum ni s-au infatisat in ultimile zile, deoarece sunt inselatoare. Verbozitatea exaltata a unui Traian Basescu si reaparitia vindicativa a Elenei Udrea nu fac decat sa adanceasca confuziile. O dovada este ca, in majoritatea lor zdrobitoare, cei care se exprima sunt pro-Ghita sau anti-Ghita, ceea ce ne arata ca adevarata problema, asa cum am incercat sa o descriem mai sus, ramane ocultata.

Sub chipul unei politici pro-americane, singura care le-ar oferi un alibi moral convingator si un scut de protectie, serviciile secrete par sa fi evadat in spatiul preocuparilor private deturnand fonduri masive.

Este momentul cel mai delicat din ultimii 25 de ani, unul in care raul si binele se confunda intr-un chip greu de deslusit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Florian Coldea demitere, #Florian Coldea SRI demis, #demitere Coldea Ghita , #SRI