Deci cine e Iuda? Turnesolul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 08:16
22495 citiri
Deci cine e Iuda? Turnesolul

Cel mai interesant in marea dilema a Saptamanii Patimilor nu mi se pare cine anume este Iuda din zicerea generalului Coldea, daca exista un cineva anume nenumit, ci turnesolul pe care l-a activat declaratia fostului prim-adjunct al directorului SRI. Adica, mai pe romaneste, cati si-au pus mana in cap.

"As vrea sa reamintesc, si e momentul potrivit, de un celebru personaj biblic care a tradat pentru 30 de arginti. Ce daca ulterior l-au apucat remuscarile? Ca orice tradator, destinul lui a sfarsit tragic.

Unii, in mod vizibil, practica acelasi lucru cu interesele statului roman. O fac la vedere, fara pic de rusine, ba chiar isi fac un titlu de glorie din asta. Poate ar fi bine cu totii sa reflectam la acest personaj", a declarat Florian Coldea dupa audierea in Comisia SRI.

Se referea la faptul ca, in absenta unor protocoale de colaborare, SRI nu poate lucra cu Parchetul nici in chestiuni de securitate nationala si ca statul roman este intr-un moment de vulnerabilitate in fata actiunilor ostile:

"Am supus atentiei Comisiei ca azi, urmare a acestui asalt fara precedent asupra problematicii cooperarii cu Ministerul Public, Serviciul e in imposibilitatea de a lucra in baza unui protocol pe infractiunile contra securitatii nationale. Nu mai avem protocoale dupa decizia CCR. Vulnerabilizam nu doar securitatea Romaniei, ci si a aliatilor. (...)

Ce ar trebui? Sa comunicam spionilor si tradatorilor ca nu avem protocoale si sa stea putin pana rezolvam problema?! Sa facem o procedura clara ca sa vedem ce putem face si ce nu putem face ca sa stie si tradatorii si spionii sa-si ajusteze masurile?"

Ceea ce m-ar interesa pe mine in primul rand, dar observ ca este o curiozitate singulara, este daca situatia se prezinta intr-adevar asa cum spune generalul Coldea. Ceea ce vad este ca nu l-a contrazis nimeni, nici ministrul Justitiei, nici actuala conducere a SRI, deci in lipsa unor clarificari in sens contrar nu pot decat sa presupun ca a spus un adevar.

Iar daca este adevarat ce spune, ne aflam sau nu intr-o situatie vulnerabila? Nu stiu, dar eu cred ca de-abia aceasta este tema care ar merita discutata cu adevarat. Este Romania in mod real in situatia de a nu putea reactiona optim la chestiuni care privesc securitatea nationala?

Si, daca este asa, este aceasta o problema? Nu intereseaza pe nimeni daca la granita NATO cu Rusia si cu scut antiracheta la Deveselu suntem sau nu fara capacitate de reactie? Nu e interesant ca preferatul Sputnik, Liviu Plesoianu, si alte personaje sulfuroase incearca sa mute "vinovatia" pentru protocoale pe SUA si sa sugereze ca tradarea nationala a fost colaborarea cu americanii?

Asa cum eu nu am inteles nici pana astazi ce e ilegal in protocolul SRI- PICCJ, care a fost desecretizat? In ce fel a adaugat el la lege sau a contrazis legea? Sunt afirmatii facute cu ton de axioma de tot felul de inculpati si condamnati la televizunile lor de casa, dar concret nimeni nu spune unde e ilegalitatea.

Ca SRI facea supravegherea tehnica? Pana la Decizia CCR nr. 51/ 2016 privind art. 142 din CPP, era perfect legal. Protocolul dezvolta drepturile si obligatiile partilor? Asta face orice norma de aplicare a unui act normativ. De aceea, la noi legile nici nu pot fi aplicate fara detaliile din normele de aplicare. Norma de aplicare nu poate contrazice legea, dar detalierea in limita legii e legala.

Ca Parchetul anunta SRI cum a solutionat sesizarea? Orice institutie care face o sesizare la parchet primeste, in mod normal, o asemenea precizare privind modul de solutionare a sesizarii.

Deci unde, in mod concret, este ilegalitatea? Nu exista. Exista doar disconfortul ca anticoruptia functiona, ca institutiile statului cooperau, mai bine sau cu sincope, dar cooperau pentru combaterea marii coruptii, ceea ce a fost eficient si nu putea decat sa scoata din minti infractorii care forteaza acum o amnistie sub acoperirea unor ilegalitati inventate.

Planul pervers din spatele isteriei cu protocolul SRI

Dar noi nu analizam la litera protocolul, ci analizam cine e Iuda cel amenintat.

Iuda, din ce am inteles eu din declaratia generalului Coldea, este cel care vinde interesele statului roman. Daca o persoana face asa ceva, cum se numeste? Generalul nu a numit pe nimeni, dar pare ca s-au numit singuri. De aceea, efectul de turnesol mi se pare interesant.

Unii de pe o lunga lista au sarit ca muscati de sarpe. De ce, oameni buni? Va simtiti tradatori? Ati vandut interesele tarii? De ce ati simtit ca declaratia v-ar viza?

Zic cei cu mana in cap ca s-ar fi simtit amenintati. Cu ce? Iuda nu a fost ucis. Nici o palma n-a primit. Iuda s-a sinucis cuprins fiind de remuscari. Deci care e amenintarea? Cu regretul si sinuciderea?

Eu nu stiu cat de bine cunoaste generalul Coldea Biblia. In paranteza fie zis, amestecarea unei parabole biblice cu mizeria politicii romanesti mi se pare de un gust indoielnic si in niciun caz o dovada de cine stie cucernicie. Dar daca mergem intr-o zona de mai mare subtilitate, actul tradarii lui Iuda este comis in favoarea preotilor templului, deci evrei. Steinmetz, Silberstein, Black Cube? Le-a vandut cineva statul roman?

Repet, habar nu am daca generalul Coldea a spus sau nu adevarul. Dar cred ca asta ar trebui sa ne preocupe cu mult mai mult decat capcana in care au cazut cativa baieti care si-au pus mana in cap. Si ar mai trebui sa fim foarte atenti sa nu cadem cu totii in capcana intinsa de infractorii carora funia le-a ajuns la par.

Eveniment Quarterly Report

Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Deputatul liberal Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor, a criticat vineri, 29 septembrie, măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Acesta...
#Coldea Iuda tradatori Romania protocoale , #SRI