Nu este prima data cand Coldea este suspendat. A mai trecut printr-o ancheta interna si a iesit basma curata

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 20:55
8591 citiri
Nu este prima data cand Coldea este suspendat. A mai trecut printr-o ancheta interna si a iesit basma curata
Foto: Hepta.ro

Ancheta declansata in SRI dupa dezvaluirile omului de afaceri Sebastian Ghita este cea de-a doua care il vizeaza pe Florian Coldea, in prezent suspendat din functia de prim-adjunct al SRI.

In aprilie 2007, dupa ce Curtea Constitutionala a respins propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, liderul PSD Mircea Geoana a sustinut ca seful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecatori ai Curtii.

Geoana a prezentat doua note despre care a afirmat ca sunt scrise de Florian Coldea, referitoare la dosarele a trei judecatori, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu si Ion Predescu. Florian Coldea a negat acuzatiile, argumentand ca este vorba despre note de birou, de uz intern.

Si atunci a fost declansata o ancheta interna si au avut loc si audieri in Comisia parlamentara de control al SRI. Coldea a fost suspendat pe durata investigatiei si apoi repus in functie.

Directorul de atunci al SRI, George Maior, a declarat insa ca rezultatele preliminare ale anchetei interne in SRI arata ca nu a fost vorba de politie politica, iar Traian Basescu "nu a cerut nimic serviciului", insa este vorba despre "o scurgere de informatii" catre PSD, care poate afecta credibilitatea serviciului. El a apreciat atunci ca Florian Coldea a dat dovada de neglijenta in serviciu.

Acum in varsta de 45 de ani, Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005. Numele sau a fost vehiculat in contextul demersurilor vizand eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, iar numirea sa in functie a avut loc la putin timp de la repatrierea acestora.

Citeste mai multe despre cine este Coldea

Numele lui Florian Coldea a fost invocat in repetate randuri de catre Elena Udrea, dar si de fostul presedinte Traian Basescu, insa declaratiile omului de afaceri Sebastian Ghita au fost cele care au determinat cea de-a doua ancheta in cazul sau, la zece ani dupa prima.

Ghita a relatat despre prietenia de familie de sapte ani cu Coldea, despre discutii avute cu acesta la casa de vacanta de la Cheia, unde l-a avut oaspete, prezentand si o imagine in care ar aparea prim-adjunctul SRI. Tot Ghita a povestit despre implicarea lui Florian Coldea in numirea lui Kovesi la DNA, sustinand ca aceasta a fost numita in urma unui santaj exercitat asupra fostului premier Victor Ponta.

Miercuri seara, Ghita a relatat despre concedii petrecute cu Coldea, in Seychelles, in 2010, si in 2012 in Toscana, unde ar fi fost si Vasile Dancu. Sebastian Ghita a prezentat si o fotografie in care a sustinut ca se afla sotia sa si sotia lui Coldea, la Disneyland.

Omul de afaceri a sustinut ca i-a solicitat lui Coldea sprijinul pentru alegerea lui Victor Ponta la conducerea PSD, la Congresul care urma sa aiba loc in februarie, insa acesta i-ar fi raspuns ca nu poate pentru ca Traian Basescu nu il doreste pe Ponta, preferandu-i pe Cristian Diaconescu sau pe Mircea Geoana.

Sebastian Ghita a mai relatat, miercuri seara, si un episod in care, la intoarcerea din vacanta, la Istanbul, Florian Coldea a ales sa stea la clasa Economic in avion, desi avea bilet la clasa Business, pentru ca se intalnisera in aeroport cu jurnalistul Dan Andronic si se temea, conform lui Ghita, ca Andronic i-ar putea spune presedintelui Traian Basescu ca au fost vazuti impreuna.

Dan Andronic a confirmat si el intalnirea de la Istanbul, sustinand ca il cunostea pe Coldea din campania electorala a lui Traian Basescu, din 2009.

Joi dupa-amiaza, Serviciul Roman de Informatii a anuntat ca desfasoara o ancheta in urma dezvaluirilor facute de fostul deputat Sebastian Ghita, iar, pana la finalizarea verificarilor, generalul-locotenent Florian Coldea este pus la dispozitia directorului SRI, care ii va prelua, de altfel, si atributiile.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Florian Coldea ancheta interna SRI, #cine este Florian Coldea, #Coldea ancheta 2007 Basescu , #SRI
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Daca revine pe postul de director al SRI,