Cum a devenit Quintana Roo paradisul crimei organizate. Bandele internaționale care stăpânesc un mare centru turistic al Mexicului

Joi, 03 Februarie 2022, ora 14:22
4214 citiri
Cum a devenit Quintana Roo paradisul crimei organizate. Bandele internaționale care stăpânesc un mare centru turistic al Mexicului
Florian Tudor, supranumit "Rechinul" coordona o rețea criminală periculoasă în Mexic FOTO OCCRP

Grupuri criminale din cel puțin opt țări străine, inclusiv China, Rusia și Columbia, operează în statul Quintana Roo din Mexic, potrivit unui raport al ziarului Milenio.

Citând informații de la Drug Enforcement Administration (DEA) din SUA, Interpol și autoritățile mexicane, Milenio scrie că statul de pe coasta Caraibelor, unde se află destinații turistice populare precum Cancún, Playa del Carmen și Tulum, a devenit un teritoriu crucial pentru organizațiile criminale mexicane și internaționale. Prezența unor grupuri criminale din Israel, România, Rusia, China, Italia, Guatemala, Columbia și Venezuela a fost observată în Quintana Roo, susține publicația citată.

Printre grupurile ruse se numără banda Tambov din Sankt Petersburg și banda Solntsevskaya din Moscova. O mafie românească condusă de un bărbat cunoscut sub numele de „Rechinul” ar fi clonat cardurile bancare în Quintana Roo și alte state, în cadrul unei scheme care a facilitat furtul de milioane de dolari .

Cele mai puternice carteluri din Mexic, inclusiv cartelul Jalisco Noua Generație, Cartelul Sinaloa și Cartelul Golfului, precum și bandele locale mai mici, operează și ele în stat, care de zeci de ani a fost folosit ca destinație intermediară pentru cocaina care se îndreaptă spre Statele Unite din America de Sud.

O piață locală profitabilă de droguri a atras, de asemenea, grupuri criminale și a declanșat războaie pentru acest comerț, precum și acțiuni de șantaj și trafic de persoane.

„Rapoartele serviciilor locale de informații vorbesc despre vânzări de droguri de aproape 100 de milioane de pesos (4,8 milioane de dolari) pe lună doar în zona turistică din Cancún”, a declarat o sursă guvernamentală federală pentru ziarul Reforma.

„Există o altă zonă, la Quinta Avenida (în Playa del Carmen), care este, de asemenea, foarte profitabilă. Unele plaje sunt, de asemenea, foarte atractive pentru vânzările de droguri și au fost create rețele criminale importante și foarte periculoase pentru a le deservi ”, a precizat sursa.

A existat o serie recentă de atacuri armate în Quintana Roo, inclusiv unul care a luat viața a doi turiști străini în Tulum în octombrie anul trecut. Doi canadieni – ambii cu numeroase antecedente penale – au fost împușcați și uciși într-un hotel între Playa del Carmen și Tulum la începutul acestei luni.

Astfel de violențe sunt în mare parte săvârșite de cartelurile și bandele mexicane, în timp ce membrii grupurilor criminale străine sunt de obicei mai puțin ostentativi, o strategie care îi ajută să rămână nedetectați.

Pe lângă comerțul cu droguri, infractorii străini care activează în stat sunt implicați în infracțiuni precum spălarea banilor, traficul de arme, pornografia infantilă, extorcarea, falsificarea valutară, clonarea cardurilor bancare și răpirea, potrivit rapoartelor Milenio și Reforma.

Ziarul Reforma a scris că statul a devenit un magnet pentru membrii organizațiilor criminale internaționale, precum și pentru străinii care fug de justiția din țările lor de origine.

„ Ceea ce îi atrage pe fugari este că aceștia pot trece neobservați călătorind ca turiști, bucurându-se de paradisul natural al Rivierei Maya în timp ce fac legături sau încheie înțelegeri cu alte grupuri de criminali”, notează publicația citată.

Aceasta părea să fie intenția canadienilor Robert James Dinh și Thomas Cherukara, care au fost uciși la hotelul Xcaret,pe 21 ianuarie.

Se presupune că aveau legături cu Hells Angels Motorcycle Club. Potrivit Ambasadei Canadei din Mexic, cel puțin 30 de membri ai acestei organizații au călătorit la Cancún din octombrie.

„Unora dintre ei li s-a interzis intrarea în țară, dar alții au reușit să intre”, a spus Reforma.

Potrivit unui raport al Toronto Star , care a citat un fost membru al unei bande canadiane cunoscută sub numele de Națiunile Unite, „motocicliștii canadieni Hells Angels dețineau un apartament de lux din Playa del Carmen, care era disponibil tuturor membrilor”.

López Obrador, președintele Mexicului, a susținut săptămâna trecută că FBI a participat la o investigație privind crimele de la hotelul Xcaret și a indicat că guvernul său va solicita un raport despre implicarea sa de la ambasadorul Ken Salazar.

„Nu ne opunem muncii coordonate împotriva criminalității, dar nu putem permite încălcarea suveranității noastre”, a spus el.

Dar guvernatorul Quintana Roo, Carlos Joaquín, a respins afirmația președintelui, declarând presei locale că López Obrador a primit „informații incorecte” despre presupusa prezență a agenților FBI în Quintana Roo. Personal de la FBI, DEA și de la Poliția Regală Canadiană Montată va călători în stat în februarie pentru a face schimb de informații cu autoritățile locale, a spus el.

Agenţiile străine nu vor efectua nicio operaţiune în stat, a spus Joaquín, dar vor ajuta autoritățile mexicane să identifice organizațiile criminale internaționale care operează acolo și să caute modalități de a evita incidente precum uciderea celor doi cetățeni canadieni.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Florian Tudor, #florian tudor arestat mexic, #organizatie criminala, #grupare infractionala, #grupare crima organizata , #Mexic